https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Buzeti: Razmišljajmo v smeri, kaj lahko jaz naredim za državo, ne samo, kaj lahko država naredi zame

17.04.2012 ob 7:00  

Mag. Jernej Buzeti meni, da je za dolgoročno stabilnost javnih financ potrebno s postavljanjem trdnih temeljev začeti takoj in da morajo tudi zaradi tega javni uslužbenci pokazati odgovornost do države.


Z mag. Jernejem Buzetijem, Prekmurcem, asistentom na ljubljanski fakulteti za upravo, ki deluje na področju vodenja ljudi in ravnanja s človeškimi viri v javni upravi, smo se pogovarjali o predlaganih vladnih ukrepih racionalizacije javnega sektorja.

Kako komentirate napovedano sredino stavko javnega sektorja in ali se je boste tudi sami "udeležili"? 

Najprej nekaj dejstev. Vlada nosi imanentno odgovornost za izvrševanje oziroma upravljanje javnih financ. Javno finančno stanje v Sloveniji je slabo, skrb zbujajoče. Slednje je po mojem mnenju posledica strateško slabih odločitev vlade v zadnjih nekaj letih. In to stanje je potrebno izboljšati, normalizirati. Čisto enostavno povedano - odhodki so večji od prihodkov. Nastaja torej primanjkljaj in to ni dobro. V zadnjih nekaj letih smo iskali rešitve v zadolževanju (najemanju kreditov), toda vse to bo potrebno enkrat vrniti.

V kolikor slednje povem z enostavnimi besedami in to prenesem na raven domačega gospodinjstva, je to približno tako, kot da bi imeli mesečne stroške (odhodke) v višini 1500 enot, zaslužili (prihodki) pa bi samo 900 enot. Razlika je torej 600 enot. Kaj bi naredili, če bi se osebno znašli v takšni situaciji, da imate večje odhodke kot prihodke? Mogoče bi si skušali pomagati s kreditom in nekaj časa vzdrževali svoj položaj. Toda po mojem prepričanju to ne bi bilo dobro, saj bi bilo potrebno denar enkrat vrniti. Velika večina pa bi verjetno najprej zmanjšala stroške (odhodke). Podobno stanje je tudi v državnem proračunu, saj še nekaj časa ni pričakovati povečanja prihodkov v državnem proračunu in zato je logično, da se poseže na stran znižanja odhodkov.

Vlada se je torej odločila, da bo varčevala pri aparatu, ki se financira iz državnega proračuna. Znižala bo torej svoje odhodke in zato menim, da je smiselno, da pri tem javni sektor prevzame odgovornost. Nekje je potrebno začeti postavljati meje in narediti red. Zaradi tega enostavno ne razumem nekaterih sindikalnih predstavnikov. Reakcije nekaterih sindikatov (pri tem opozarjam, da s tem ne mislim vseh) si lahko razlagam na način, da jim ni nič mar za državo. Če bi bilo sindikatom kaj mar do države in bi do slednje čutili neko odgovornost in stavke ne bi napovedovali in spodbujali.

Sicer pa se je stavka (vsaj s strani dveh sindikalnih predstavnikov) napovedala že na dan, ko je bila izvoljena nova vlada in je Janez Janša povedal: »V Sloveniji je konec zadolževanja.« Jaz osebno se stavke ne bom udeležil, ker čutim, da imam moralno odgovornost, da pomagam državi, ko potrebuje pomoč, saj je v težavah.  Pri tem je potrebno narediti čisto nekaj preprosto logičnega, in sicer vzpostaviti takšen sistem, da naši odhodki ne bodo večji od prihodkov. 

Kako komentirate obnašanje nekaterih sindikatov v pogajanjih oz. javnih nastopih in njihova stališča?

Nekateri razumejo stvari in vidijo, v čem je težava ter so pripravljeni razumeti (podpreti) ukrepe vlade. Nekateri sindikati pa po mojem mnenju stvari ne vidijo realno. Imajo zamegljen pogled. To sicer ne razumem, saj so izobraženi ljudje. Zaradi tega si lahko njihovo obnašanje razložim samo tako, da so proti ukrepom vlade zaradi svoje vloge, ki jo imajo in ker je glavni med ministrskimi predstavniki gospod, ki ga osebno ne prenesejo. Če bi jim bilo kaj mar za Slovenijo in bi razumeli, kdo je glavni delodajalec javnim uslužbencem, se ne bi obnašali tako kot se obnašajo.

Se vam zdijo varčevalni ukrepi vlade na področju javnega sektorja v celoti upravičeni in kje bi se po vašem mnenju v javnem sektorju mogoče še dalo varčevati?

Vlada je podala šele prvi niz ukrepov v smeri varčevanja. Vsekakor čakam tudi na ukrepe, ki so povezani s tem, kako povečati prihodke v državni proračun. Osebno sem do nekaterih ukrepov, ki se ne dotikajo direktno javnega sektorja, zadržan in se mi ne zdijo najprimernejši (npr. ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, itd).

Ukrepe, ki se nanašajo direktno na javni sektor, pa podpiram. Nekateri ukrepi sicer niso najbolj prijazni za javne uslužbence, toda mislim, da gre pri tem za zelo premišljene ukrepe, od katerih bomo imeli dolgoročno pozitivne koristi tudi vsi tisti, ki so/smo zaposleni v javnem sektorju. Vlada je imela pri kratkoročnih ukrepih, ki se dotikajo pravic javnih uslužbencev na voljo dve varianti, in sicer znižanje plač ali zmanjšanje števila zaposlenih (odpuščanje). Odločila se je za znižanje mase plač oziroma znižanje plač zaposlenim. Vsekakor bo prišlo tudi do odpuščanj, toda v tem trenutku ne v takšni meri kot bi se to zgodilo, če se z ukrepi ne bi poseglo v plače.

Dejstvo je, da so med javnimi uslužbenci najbolj nezaželeni tisti ukrepi, ki posegajo v njihove plače. Osebno vidim ukrep znižanja plač tudi iz vidika, da se s tem posega v plače vseh, torej »delovno uspešnih in tudi tistih, ki so manj delovni uspešni«. Na nek način se s tem kaznuje tudi vse tiste javne uslužbence, ki imajo vzorne delovne rezultate. To vsekakor ni prav.

Toda kratkoročno je potrebno nekje začeti postavljati temelje za nov sistem. In kolikor poznam želje in cilje vladne ekipe, se bo sistem v javnem sektorju gradil ravno na tem, da bo plačni sistem omogočal normalno plačo glede na delovno uspešnost oziroma delovne rezultate. Nagrajeni bodo torej predvsem pridni, delovno uspešni. Preden pa se zgradi takšen sistem, je potrebno najprej stanje racionalizirati, postaviti na neke zdrave temelje. In če kdaj je potrebno to narediti ravno sedaj. Menim, da morajo imeti javni uslužbenci toliko moralne odgovornosti do svojega delodajalca, da razumejo njegove kratkoročne ukrepe.

Pri tem bi rad dodal še to, da zagovarjam ideje, da mora biti javna uprava majhna, sistem mora biti fleksibilen in javni uslužbenci morajo državljanom nuditi kvalitetne storitve in za slednje morajo biti pošteno plačani. Toda plačani morajo biti glede na svojo delovno uspešnost. Trenutni sistem ni takšen, da bi omogočal nagrajevanje najboljših. Tudi število zaposlenih v javni upravi je potrebno postopoma zmanjševati. Pri tem podpiram t.i. naravni proces zmanjševanja zaposlenih.

Menite, da je predlagano znižanje plač javnim uslužbencem previsoko, pravšnje ali še prenizko?

Celotni vidik zniževanja plač javnim uslužbencem oziroma zmanjšanje mase plač je potrebno razumeti v kontekstu, da želi vlada privarčevati oziroma z določenimi ukrepi narediti javni sektor racionalnejši za cca. 410 milijonov evrov. Izhajajoč iz tega sklepam, da v kolikor bodo znižanja plač oziroma mase plač manjša kot 15%, pomeni slednje samo to, da bo vlada iskala oziroma posegla v varčevanje še nekje drugje, da bo dosegla cilj cca. 410 milijonov evrov. Za primerjavo bi omenil, da država samo v enem letu plača za obresti kreditov cca. 650 milijonov evrov.

V kolikor torej pride do zniževanja plač, zagovarjam stališče, da je pošteno, da se plače zniža vsem javnim uslužbencem – toda po principu, da se tistim, ki imajo višje plače slednje zmanjšajo v večjem odstotku oziroma vsi tisti, ki imajo nizke (slabe) plače, da se njihove plače znižajo v manjšem odstotku. Potrebno je upoštevati tudi socialno komponento ljudi.

Kaj boste v sredo na dan stavke počeli na fakulteti?

Na Fakulteti za upravo, kjer sem zaposlen, kot tudi na nekaterih drugih fakultetah Univerze v Ljubljani, stavke ne bo. Sicer pa se stavke v nobenem primeru ne bi udeležil, med drugim  tudi zaradi tega, ker sem ravno v sredo kot gost povabljen na eno izmed delavnic, ki jih organizirajo sindikati.  

Kaj sporočate javnim uslužbencem, ki jim bodo znižali plače?

Čisto enostavno, delodajalec javnim uslužbencem je v končni fazi država, ki pa se je znašla v velikih javnofinančnih težavah. Mimo tega dejstva ne moremo. V tem trenutku so javni uslužbenci postavljeni pred odločitev, ali je moralno odgovorno, da pomagajo svojemu lastnemu delodajalcu, ko potrebuje pomoč.

Menim, da je potrebno lastnemu delodajalcu pomagati. Ni namreč smiselno in pošteno, da državi pomaga in nosi negativne posledice slabe politike samo zasebni sektor. Verjetno se spomnite vseh tragičnih posnetkov po televiziji in vseh objav v drugih medijih, ko so zaposleni v zasebnem sektorju izgubljali službe in bili deležni znižanja plač itd. Ali so bili zaposleni v zasebnem sektorju odgovorni za slabo javnofinančno stanje države? Menim, da niso bili. In tudi javni uslužbenci niso. Mimo tega ne moremo.

Država smo mi vsi njeni državljani. So torej tudi vsi tisti, ki so zaposleni v zasebnem sektorju in tudi tisti, ki so zaposleni v javnem sektorju. Prav je, da vlogo odgovornosti prevzame tudi javni sektor, saj bi bilo neodgovorno in nepošteno do zasebnega sektorja oziroma do zaposlenih v zasebnem sektorju, če ravno javni uslužbenci ne bi bili zmožni pomagati lastnemu delodajalcu, ki jim toliko in toliko let omogoča določeno socialno varnost (službo, plače, regrese, itd.). Potrebno bo začeti razmišljati tudi v smeri, kaj lahko jaz naredim za državo in ne samo, kaj lahko država naredi zame. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. c0rleone
      17.04.2012 ob 8:04 c0rleone

      se strinjan in dobro napisano....ampak ge je bil g. JJ kda je SD bil na oblasti ? Spodbijali so čist vsako reformo in idejo...ta ka njin kar privoščin trenutno situacijo, na katero pa upam ka de se spremenila (kot je omenjeno zgoraj)

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2012 ob 8:38 lup gost

      točno tako, ti naši javni uslužbenci, ki jih nihče ne sme odpustiti kaj šele se jih kakorkoli "dotakniti" bodo enkrat morali razumeti da moramo vsi v tej državi deliti usodo, ki nas je doletela.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2012 ob 8:44 Dare gost

      oni so nedotakljivi ker preveč delajo :)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2012 ob 11:40 tipicno gost

      tu pa nega 2500 bruto ?:)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.04.2012 ob 16:38 ?! gost

      Res je potrebno zmanjšati odhodke, ampak ne na račun tistih, ki so že tako na robu preživetja. Hkrati je potrebno spodbujati gospodarski razvoj in ustvarjati delovna mesta, kar bi tudi dolgoročno povečalo prihodke države, trenutno stanje pa spodbuja barabijo, izropavanje podjetij in propad le teh in s tem le manjšajo prihodke in večajo odhodke. Vsekakor pa bi se morali v parlamentu prvo postaviti v čevlje večine državljanov, si znižati plače na minimum, realno povečati cene kosil in pijač, ukiniti bonitete, ki jim omogočajo praktično zastonjsko življenje in bi potem lažje, predvsem pa bolj realno lahko odločali o nižanju plač in višanju cen goriv, cen osnovnih življenskih potrebščin in podobno. Me zanima kako visoke bi bile cene goriv, če bi imeli poslanci 600€ plače neto in bi morali plačati 200€ najemnine, 150€ stroškov za stanovanje, 150€ stroškov za hrano, potem pa bi morali plačati še 150€ in več, da sploh lahko pridejo na delovno mesto. Ljudji ceneje pride, če so brezposelni in živijo na račun države, ki jo vodijo nesposobni grabljivci, ki si polnijo račune na plačih navadnih smrtnikov. Sam ne bom stavkal, vendar pa razumem, da nekateri stavkajo že iz principa, četudi ne vedo, zakaj se sploh stavka.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.04.2012 ob 16:55 študent gost

      podpišem se pod zgornji komentar tudi jaz...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.04.2012 ob 17:11 eden gost

      Predlagam ti kodila, glede na to, da si tak pameten, da v imenu JFK vložiš tožbo za intelektualne pravice. Samo boš kodila tožbo izgubil, ker za izgovorjene besede ne obstaja zaščita intelektualnih pravic... In vsak, ki je malo splošno razgledan, ve da so to besede JFK-ja, ki pa so še kako uporabne v današnjem času... Tak, da niti Tatjana niti Kodila niti Buzeti ni odkril tople vode. JFK pa naj počiva v miru.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.