https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kdo vse bo jutri stavkal in kako?

17.04.2012 ob 7:00  

Sindikati javnega sektorja so za sredo napovedali eno večjih stavk javnih uslužbencev, ki bodo po večjih slovenskih mestih pripravili tudi protestne shode. Šole in vrtci bodo tako zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot v času dežurstva.


Mirni protesti so napovedani v Ljubljani pred vladno stavbo na Gregorčičevi ulici, v Mariboru na Trgu svobode, v središču Celja na Kosovelovi, v Kopru na Titovem trgu, v Velenju na Titovem trgu, v Novem mestu na Glavnem trgu, v Murski Soboti na Trgu zmage, v Kranju in Ravnah na Koroškem. Za shod v Novi Gorici niso dobili dovoljenja, prav tako ne za shod na Ptuju, kjer se bo v sredo na obisku mudila vlada.

Foto: sxc.hu

Šolstvo

Na dan stavke bodo vrtci in šole zaprti. Kljub temu, da zakonodaja ne omejuje izvedbe stavke v šolstvu, bodo v vrtcih pod določenimi pogoji zagotovili minimum delovnega procesa. To je bila svobodna volja in odločitev zaposlenih, je dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj.

Od 670 vzgojno-izobraževalnih zavodov, kjer je organiziran Sviz, so po Štrukljevih besedah stavko izglasovali v 662 zavodih. Za stavko se niso opredelili v dveh osnovnih, dveh glasbenih in eni srednji šoli, na dveh fakultetah in na enem zavodu za izobraževanje odraslih. Od skupno dobrih 38.600 zaposlenih, ki so se udeležili volitev, jih je stavko podprlo 94 odstotkov, je pojasnil Štrukelj.

Med zaposlenimi v znanosti pa se je po njegovih besedah glasovanja o stavki udeležilo 1424 zaposlenih, podprlo pa jo je 1224 zaposlenih, kar je okoli 86 odstotkov. Med drugim so stavko podprli tudi na Inštitutu Jožefa Štefana.

Zdravstvo in socialno varstvo

Stavka v zdravstvenih domovih in bolnišnicah bo po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča potekala z nedeljskim režimom dela, ob tem pa se v eni bolnišnici dogovarjajo za sobotni režim z malo bolj povečanim obsegom dela. Kot je pojasnil za STA, bodo zdravniki delali, ostalo spremljajoče osebje pa ne. Lekarne pa bodo zmanjšale obseg dela tako, da bodo delale le kot dežurne.

Tudi v socialnih zavodih bo po njegovih besedah delo potekalo kot ob nedeljah, ekipe in obseg dela bodo prav tako zmanjšani. V centrih za socialno delo bo nudena “prva socialna pomoč”, ostali deli bodo zaprti. Zmanjšan obseg storitev bo tudi v domovih za starejše, kjer nenujnih storitev ne bodo opravljali. V varstvenodelovnih centrih imajo po njegovih besedah največ težav, kjer pa bodo izvajali le varstveni program, delovnega pa ne.

Intenzivna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu bo sicer trajala od 9. do 15. ure, pred in po tem pa bodo delali normalno po razporedih, je povedal Vukadinovič. Kaj se bo zgodilo z 19. aprilom, pa ne ve, ker bo o nadaljnjih aktivnostih odločal stavkovni odbor. “Če se dogovorimo z vlado, da pridemo skupaj, potem bo stavka celo preklicana, če bomo videli, da se stvari zaostrujejo, bomo pa tudi mi stavko zaostrili,” je dejal.

Podatkov o številu stavkajočih uslužbencev Vukadinovič ni želel dati, je pa povedal, da bo iz njegovega sindikata stavkalo najmanj 15.000 ljudi, ob tem pa težko reče, koliko od teh bo moralo delati. Kot je še poudaril, se bo stavka najbolj poznala predvsem pri vrstah v lekarnah in centrih za socialno delo.

Veterinarji

Veterinarji v javnem sektorju bodo stavkali na delovnem mestu. To po opozorilu Sindikata veterinarjev Slovenije pomeni, da “se umaknejo iz klavnic za rdeče meso v pisarne na sedežih območnih uradov, ne pa iz tistih klavnic, kjer se kolje perutnina”. Ob sredah je njihov delavnik od 7. do 17. ure, je povedal predsednik sindikata Milan Štimec.

Pojasnil je, da so imetnike živinskih obratov že obvestili o stavki in da v sredo nadzora ne bo, zato naj urnik klanja prestavijo na dan prej ali dan kasneje.

“V pisarnah bomo opravljali administrativna dela, ne bomo pa pisali certifikatov za trgovanje,” je dejal. Na terenu pa bodo delali le v primeru, če bo šlo za primer utemeljenega suma mučenja živali ali pa za sum na kužno bolezen. “To je določeno z zakonom,” je pojasnil.

Upravne enote, zaposleni v državni upravi

Stavko so napovedali tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije. Način izvedbe stavke na upravnih enotah in ministrstvih pa še ni znan.

Zaposleni v kulturi

Za stavko se je odločilo približno 70 odstotkov zavodov s področja kulture, ki so vključeni v Sindikat Glosa, je za STA dejal tajnik glavnega odbora sindikata Mitja Šuštar.

Zaradi izkušenj in spoštovanja pravice do različnih oblik nasprotovanja vladnim predlogom za zmanjševanje pravic zaposlenih v kulturi in varstvu narave bo stavka izvedena le v tistih zavodih, kjer so se zanjo odločili.

Stavkali pa bodo tudi zaposleni v kulturi, ki so člani Sviza. Glasovanja o stavki se je udeležilo 622 zaposlenih v kulturi, za stavko je glasovalo 563 zaposlenih. Stavko so med drugim izglasovali v ključnih kulturnih institucijah, tudi muzejih, arhivih in Slovenski filharmoniji.

Policija

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je za STA pojasnil, da so k stavki pozvani vsi zaposleni v policiji in ministrstvu za notranje zadeve. Točne številke stavkajočih še ne pozna, po njegovih ocenah pa bo dejansko stavkalo več kot 90 odstotkov zaposlenih.

Stavka bo po njegovih besedah potekala tako, da bodo policisti opravljali naloge, ki so jih v skladu z zakonom o policiji dolžni opravljati. To torej pomeni, da se bodo odzivali na vse interventne naloge in pojave, ki kakor koli ogrožajo varnost ljudi ali premoženja, vendar pa ne bo “nekih samoiniciativnih ugotavljanj posameznih kršitev”.

Stavka se bo začela v sredo ob 6. uri in bo trajala vse do preklica. Potekala bo v vseh objektih policije, na delovnih mestih zaposlenih v Sloveniji in v drugih objektih zunaj države, kjer se izvaja delovni proces policije.

Stavko so napovedali tudi občinski redarji.

Gasilci

V sredo bodo stavkali tudi poklicni gasilci. Zakon o stavki in zakon o gasilstvu omejujeta način izvedbe stavke, tako so gasilci dolžni izvajati minimum delovnega procesa, kar pomeni, da v času stavke prekinejo redno delo, je za STA povedal predsednik stavkovnega odbora Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. Delo bo v sredo potekalo tako, kot v času dežurstev oz. dela prostih dnevih, zagotovili pa bodo stalno pripravljenost na požarno stražo, intervencije v primeru požarov in naravnih nesreč.

Stavka bo ves dan potekala na delovnih mestih, v gasilskih zavodih in v ostalih organizacijah, kjer ima sindikat svoje člane. Stavki so se pridružili sindikati vseh javnih zavodov, kjer ima sindikat članstvo, to pa je v 13 od 15 javnih zavodov. Stavki so se pridružila tudi poklicna jedra v prostovoljnih gasilskih društvih in zvezah.

Cariniki

Predsednik Sindikata carinikov Slovenije Dušan Miščevič je za STA dejal, da so k stavki pozvani vsi, vendar pa je stavka carinikov omejena z zakonom o carinski službi, kar “v domačem jeziku” pomeni, da bodo morali “delati vse”. Kot je pojasnil, bodo v skladu s tem zakonom in navodili stavkovnega odbora cariniki med izvajanjem stavke opravili vsa z zakonom predpisana opravila.

Miščevič predvideva, da bi se čakalne dobe lahko nekoliko povečale, vendar pa se te dobe povečujejo tudi med dnevi, ko ni stavke, je poudaril. Vse skupaj je namreč pogojeno tudi s številom pritoka tovornih vozil, vrsto tovora, postopki, ki jih je treba izvesti in podobno.

“Res pa je, da bomo v izogib temu, da bi nam kdo očital, da smo svoje delo malomarno opravljali, pri zadevah še bolj pozorni, da ne bi bilo kakšnih propustov, tudi kakšen pregled več bomo opravili,” je povedal Miščevič in dodal, da kljub temu ne pričakuje nič posebnega. Ob tem je izrazil tudi pričakovanje, da bodo potniki potrpežljivi, cariniki pa se bodo trudili, da ne bodo proizvajali nepotrebnih gneč, čeprav se v vsakem primeru lahko zgodi, da bo čakalna doba malo daljša.

Zaposleni v pravosodju

Zaradi stavke se obravnave na sodiščih ne bodo preklicale, je za STA zatrdil predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Tomaž Virnik. Kot pravi, bodo obravnave, ki so razpisane, tudi izpeljali. Zaposleni v pravosodju ne bodo opravljali le tistih del, ki niso nujna, prav tako je poudaril, da bo varnost v zaporih zagotovljena.

Virnik je namreč opozoril, da so zaposleni v pravosodju pri stavki omejeni, tiste, ki ne bodo imeli nujnih opravil, pa so pozvali, naj na delovna mesta v sredo vseeno pridejo, nato pa naj se udeležijo shoda.

Tudi pazniki, seveda le tisti, ki bodo lahko, se bodo najverjetneje zbrali pred zapori, nato pa odšli na shod, je povedal Virnik. Pazniki bodo v sredo sicer stavkali tako, da ne bodo izvajali dopoldanskega sprehoda obsojencev, prav tako pa zaprtim v sredo ne bodo omogočili telefonskih klicev, z izjemo klicev odvetnikov ali na konzularna predstavništva.

Vojska

Vojaki po ustavi in zakonu o obrambi ne morejo stavkati. So pa v sindikatu ministrstva za obrambo zaradi interesa nadaljevanja pogajanj pristopili h koordinaciji stavkovnih odborov in tako podpirajo stavkovne zahteve sindikatov javnega sektorja. Ob tem ne izključujejo možnosti, da se posamezniki kot državljani protesta udeležijo v svojem prostem času.

STA 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.