https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko zaslužijo slovenski sindikalisti?

17.04.2012 ob 9:55  

Povprečna plača zaposlenega sindikalista je 2426 evrov bruto, kar je 60 odstotkov več od slovenskega povprečja. 


Spletni portal Siol.net se je lotil raziskovanja plač slovenskh sindikalistov. Po podatkih statističnega urada (SURS) je sindikalna dejavnost med najbolj donosnimi v državi, saj je povprečna bruto plača zaposlenega v sindikatu za januar znašala 2.426 evrov (1.451 evrov neto), kar je skoraj 60 odstotkov več, kot je istega meseca znašala povprečna slovenska plača (1.529 evrov bruto). 

Siol je objavil tudi podatek, da so plače zaposlenih v sindikatih višje od tistih dejavnosti, ki jih je SURS januarja opredelili kot najbolje plačane. To velja za finančno in zavarovalniško dejavnost, kjer je bila povprečna bruto plača omenjeni mesec 2.190 evrov bruto. 

Na vprašanje, ali so pripravljeni razkriti plače, se je odzvala le peščica sindikatov, "a še ti z izgovorom, da jim plač po zakonu ni treba razkrivati, bi jih pa razkrili svojemu članstvu," pišejo na Siol.net. Plačo sta razkrila le  Branimir Štrukelj (SVIZ), ki je leta 2009 zaslužil okoli 2.100 evrov neto, in Lidija Jerkič, ki je istega leta dobivala nekaj prek 1.700 evrov neto plače.

Sicer pa so imeli vsi sindikati v Sloveniji leta 2010 skupno skoraj 48 milijonov evrov in pol prihodkov, od tega nekaj več kot 42 milijonov iz članarin, dober milijon evrov pa so pridobili tudi iz proračuna. V slovenskih sindikatih je sicer redno zaposlenih okoli 220 ljudi.

    Komentarji

    1. gost
      17.04.2012 ob 10:37 študent gost

      Banda sindikalistična. Njihova povprečna plača je 1.500,00 € neto. To pomeni, da imajo čistilke v sindikatu sigurno manj, pa še marsikdo tudi, njihova vodstva pa sigurno čez 2.500,00 € plače neto. In ti se bodo kao borili za delavcev? Imajo boljše plače kot marsikateri direktor v malem in srednjem podjetju... Oni se borijo za svoje privilegije. Samo mi je žal ka jim večina zaposlenih v javnem sektorju zaupa...

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.04.2012 ob 10:43 CCCP gost

      Ja.. skinite še sindikate, potem vam pa res nihče nebo v napoto pri svojih radikalnih ukrepih :)

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.04.2012 ob 11:39 tipicno gost

      Tipicno za slovence, trbej se te ka se bar borijo za nas, klestiti... Pa resan nikome nika ne privoščimo.. KELKO JUNAKOV VAS JE KA TE SE ŠLI IZSPOSTAVLAT?

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.04.2012 ob 14:53 študent gost

      Daj tipicno ne bluzi... A ti resno misliš, da je potrebno imeti pogum za zganjanje populizma? Populist je lahko vsak... Eni so za šankom, drugi kot Semolič in pa SVIZEC Štrukelj pa zato še masno plačo kasira... Zame je pogumen tisti, ki sprejema nujne in pa nepopularne ukrepe in ne obratno. Najbolj ironično je, da SVIZEC Štrukelj zganja populizem z izredno lepo plačo ostali "člani sindikata" mu pa zvesto ploskajo, češ ta pa lahko ima, saj te je pa ja naš... Bolano!!!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.04.2012 ob 21:47 kl gost

      Jaz nisem v sindikatu pa nikoli ne bom pristopil. KDo pa hoče vsako leto dati sindikatu nekaj sto evrov pa naj kar izvoli še posebej če ima od njih kake koristi, jaz jih nimam. Sindikati zadnjih 20 let še nikoli nič niso zrihtali. Še nikoli organizirali orink štrajk, tisti miren štrajk nekje med ulicami ne velja saj nikogar ne prizadene. Štrajk mora biti tak da se zapre avtocesta in mejni prehodi takrat šele vlado boli ko ni pretoka. Ampak to naši sindikati ne morejo zrihtati saj so veseli kerdobijo vsak mesec dobro plačo

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.04.2012 ob 0:11 tipicno gost

      študent za tebe je pogumen tisti ki sprejme nujne in pa nepopularne ukrepe? Ka je delala vlada 20 let??? se spomniš mogoče si bil v plenicaj, kda so 20 let nazaj gučali Slovenija bo druga Švica! Či bi delali transparentno nebi bilo toga ka je zdaj, či si nebi punili žepk pa gledali samo na svojo rit, nej pa na nas navadne državljane. Prišla je kriza in zdaj more Javna uprava šaparati! Ja se strinjan naj se špara, naj se špara na tisteh keri majo ogromne plače. In še neka kelko milijonov pomoči je šlo za gospodarstvo... Pitan se ge so te finančne inekcije pristale v keri žepaj... Delavci se dale guči kriza eti maš odpoved... PRVO TRBEJ ZMETATI OD SPODAJ NAVZDOL! PA TE DE NAN MOGOČE MALO BOKŠE, DOKLER PA DE TAK KAK JE KA DO TISTE KA SO PRI KOPANJI DELALI KA DO ŠČELI SI PUNILI ŽEPKE, MO MI SRMAKI DALE GLODALI ČUTNE!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.04.2012 ob 11:31 Študent gost

      tipično, tokrat se v tvojem zgornjem postu s tabo en del strinjam. Vendar vseeno, pavšalne obtožbe ne vodijo nikamor. So šli milijoni € v slabe naložbe, ne pa vsi. Še vedno imamo veliko podjetij v Sloveniji, ki so dobil državni denar in so ga še kako oplemenitili. Poglej si samo PIPISTREL. Tak, da... Ne poznam pa primera, da bi tisti, ki je v javnem sektorju zaposlen moral "glodati čunte". Ste kar vsi v javnem sektorju veseli, da imate službe. Se pa v gospodarstvu dogaja na veliko, da ljudje delajo pa za svoje delo niso dobili plače... Zakaj pa niste v javnem sektorju bili solidarni in takrat štrajkali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.11.2012 ob 13:20 gost 3 gost

      in zakaj vi2 ne kandidirata na naslednjih volitvah!?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.