https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko ur poučuje slovenski učitelj?

25.04.2012 ob 7:39  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je na svoji spletni strani objavilo podatke mednarodnih analiz na področju izobraževanja. Po teh podatkih smo Slovenci dobro izobraženi, slovenski učitelji pa učijo povprečno manj otrok kot je povprečje v drugih državah.


Po podatkih, objavljenih na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki slonijo zlasti na raziskavi Education at a Glance iz leta 2011, je izobrazbena struktura prebivalstva v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami članicami ali partnericami Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) dobra, saj ima 83% odraslih v starosti od 25-64 let dokončano najmanj srednješolsko raven izobrazbe, kar Slovenijo uvršča na peto mesto med državami. Nekoliko zaostajamo na terciarni ravni, pri številu diplomantov, ki diplomirajo do 30. Leta. Slovenija namreč za povprečjem držav OECD, ki znaša 38,6 %, zaostaja za 11,8 %.

Koliko denarja državni proračun namenja izobraževanju?

Slovenija namenja povprečno nekoliko manj denarja izobraževanju kot je to povprečno v državah OECD, le za predšolsko vzgojo vlaga nadpovprečno več denarja.

V Sloveniji je bilo v letu 2008 za vse ravni do terciarne ravni izobraževanja namenjeno za plače učiteljev 77 %, kar je nekoliko manj od povprečja držav OECD, kjer je to povprečje istega leta znašalo 79,2 % tekočih izdatkov za izobraževanje.

Države OECD izobraževanju povprečno namenijo 5,9 %svojega BDP, Slovenija namenja nekoliko manj, 5,4 %. Iz vseh javnih sredstev se za izobraževanje v Sloveniji namenja 11,8 %, države v OECD mu povprečno namenjajo 13,3%.

V Sloveniji več izobraženih od povprečja držav OECD

Dostopnost izobraževanja na vseh ravneh je v Sloveniji dobra, saj je bilo v letu2009 v starostni kategoriji 15-19 let v proces izobraževanja vključenih 91 % populacije, kar Slovenijo uvršča v sam vrh držav OECD. V starosti 20-29 je v izobraževanje vključenih 34 % populacije, kar je višje od povprečja držav OECD, ki znaša 26 %.

Foto: www.sxc.hu

Slovenski vzgojitelj zadolžen za manj kot 10 otrok

V slovenskih razredih je povprečno nekaj več kot 18 učencev, kar je manj od povprečnega števila učencev v razredih držav OECD, ki znaša 21,4 učenca. V nižjem srednjem izobraževanju je v slovenskem oddelku povprečno nekoliko manj od 20 učencev, v državah OECD pa povprečno 24 učencev.

Število učencev na učitelja je v Sloveniji leta 2009 na primarni ravni znašalo 16,8 učenca, v sekundarnem izobraževanju pa 14,3 učencev na učitelja, kar je nekoliko manj od povprečja v državah OECD.

Leta 2008 je v državah EU en vzgojitelj v povprečju skrbel za 13,7 otroka. Manj od povprečja ima tudi Slovenija, kjer en vzgojitelj skrbi za manj kot 10 otrok.

Koliko ur dejansko poučuje slovenski učitelj?

Za neposredno delo v razredu slovenski učitelj porabi nekoliko manj ur kot je povprečje držav OECD. Podatki kažejo, da je v Sloveniji v letu 2009 učitelj na primarni ravni poučeval 690 ur letno, v srednji šoli pa 633 ur. Povprečje OECD na primarni ravni je bilo 779 ur na leto, v srednji šoli pa 656 ur.

    Komentarji

    1. gost
      25.04.2012 ob 7:56 gost gost

      Tule so resnični podatki. http://blog.kvarkadabra.net/

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.04.2012 ob 1:13 j gost

      V Sloveniji več izobraženih od povprečja držav OECD Hilda in naša politika so prisilili, da so manjizobraženi mogli iti nazaj od kod so prišli, pa zato imamo dobro povprečje. Nam pa to nič ne pomaga v tej državi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.