https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Recesijo osebno občuti kar 77 odstotkov ljudi

24.04.2012 ob 7:00  

Občutenje gospodarske recesije je po podatkih Društva za marketing Slovenije na najvišji stopnji doslej. V pomladanskem merjenju raziskave Trženjski monitor je kar 77 odstotkov vprašanih pritrdilo, da osebno čutijo vpliv recesije na njihovo vsakdanje življenje, kar je pet odstotnih točk več kot pred pol leta.


Izrazito višji je tudi delež tistih, ki pričakujejo, da se bo njihova plača v bližnji prihodnosti znižala – delež se je več kot podvojil in znaša 33 odstotkov (pred pol leta 14 odstotkov), za tri odstotne točke je višji tudi delež tistih, ki pravijo, da se jim je plača že znižala (15 odstotkov).

“Uporabniki so privzeli krizo kot način življenja kar se tiče porabniških navad, odnosa do nakupovanja, prioritet, načrtovanja, informiranja in seveda predvsem odzivanja na cenovno ugodne nakupe,” je na današnji predstavitvi rezultatov sedmega vala raziskave v Ljubljani povedala predsednica Društva za marketing Slovenije Maja Makovec Brenčič.

Dodaja, da podobno sporoča tudi koncept vse večjih zaznav samooskrbe, vse bolj učinkovitega nakupovanja na spletu, “kar je zelo podobno globalnim dognanjem o porabniku”. Merjenje je potekalo neposredno po napovedi vlade o znižanju plač v javnem sektorju, zato je rezultate po navedbah predsednice društva potrebno brati v ustrezni luči.

Delovna mesta se Slovencem zdijo manj varna kot pred pol leta

Med tistimi, ki so zaposleni v javnem sektorju, je namreč takšnih, ki pričakujejo znižanje plače, skoraj tri četrtine (73 odstotkov), medtem ko jih 12 odstotkov trdi, da se je njihova plača že znižala. Ta odstotek je sicer nižji od slovenskega povprečja (ta je pri 15 odstotkih), in tudi nižji kot pri tistih, ki so zaposleni v zasebnem sektorju – tam znaša 17 odstotkov. V zasebnem sektorju pa je sicer takšnih, ki pričakujejo znižanje plače, 14 odstotkov oz. več kot petkrat manj kot v javnem sektorju.

Tudi delovna mesta se zdijo manj varna kot pred pol leta, tokrat v povprečju vsak četrti zaposleni (25 odstotkov) pričakuje, da bo v bližnji prihodnosti delovno mesto izgubil, kar je sedem odstotnih točk več kot pred pol leta. Negativna pričakovanja so večja v zasebnem sektorju, kjer ta delež znaša 29 odstotkov, medtem ko je v javnem sektorju takšnih polovico manj (15 odstotkov).

Najpogosteje se ljudje odrekajo oblekam in obutvi

V Društvu za marketing Slovenije kot zanimivost navajajo, da je delež tistih, ki pravijo, da se ne odrekajo ničemur, ponovno zrasel na 48 odstotkov (pred pol leta 42 odstotkov, leto dni nazaj 45 odstotkov). “To pa verjetno pomeni tudi, da so se potrošniki očitno navadili živeti in trošiti v novih razmerah,” so zapisali v društvu. “Potrošniki prilagajajo nakupne navade, spoznavajo cenejše nakupne poti in ponudnike, pa tudi prerazporejajo prioritete med posameznimi izdelki in storitvami,” dodajajo.

Med skupinami izdelkov in storitev, ki se jih potrošniki najpogosteje odrekajo, se vrstni red na prvih treh mestih ni spremenil – še vedno je na prvem mestu skupina obleka in obutev (17 odstotkov), sledi dopust (15 odstotkov) in na tretjem mestu hrana in pijača (12 odstotkov).

Se pa je pri določenih skupinah odstotek navedb odrekanja povišal, najbolj občutno pri odgovoru bencin/gorivo (z dveh na šest odstotkov), pri kozmetičnih storitvah (prej pet, zdaj sedem odstotkov) in pri kulturnih ter gostinskih storitvah.

Samooskrba s hrano kot alternativa

Med novostmi sedmega vala Trženjskega monitorja je bil poseben sklop vprašanj, ki se nanaša na samooskrbo s hrano. Skoraj tri četrtine vprašanih (71 odstotkov) trdi, da se poslužuje samooskrbe s sadjem in zelenjavo na način domače pridelave. Dobra četrtina (28 odstotkov) se s sadjem in zelenjavo oskrbuje pri starših oziroma sorodnikih, dobra petina (21 odstotkov) pa pri lokalnih kmetih.

Le 14 odstotkov jih je odgovorilo, da se ne poslužujejo nobene od navedenih možnosti. Med tistimi, ki se samooskrbujejo, kot vir samooskrbe prevladuje vrt (67 odstotkov), sledi vrt s sadnimi drevesi (51 odstotkov) ter lastna njiva ali njiva v najemu (33 odstotkov).

Sedmi val Trženjskega monitorja med potrošniki je bil izveden med 2. in 12. aprilom na nacionalno reprezentativnem vzorcu oseb v starosti med 18 in 65 leti. Podatke je zbrala družba Valicon s telefonskim anketiranjem vzorca 1000 oseb. Rezultati odražajo mnenje anketirancev, njihovo osebno zaznavo sprememb v času po nastopu gospodarske krize.

STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.