https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Drago Dervarič - zagovornik skupinskega dela in dialoga med udeleženci

25.4.2012  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorja Saubermacher&Komunale Murska Sobota Draga Dervariča, ki je s tem komunalnim podjetjem povezan že deset let. Je zagovornik skupinskega dela in dialoga med sodelavci, zanj pa je najpomembnejša prvina posla, da sta pri sklenjenem poslu zadovoljni obe strani.


Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Drago Dervarič je rojen leta 1971 v Murski Soboti, leta 1995 pa je diplomiral na Ekonomsko poslovni fakulteti v Mariboru in si pridobil naziv univerzitetni diplomirani ekonomist. Kariero je začel na Republiški upravi za javne prihodke, leta 1998 je prevzel odgovornost za računovodstvo in finance v podjetju Gramis. Po štirih letih je sprejel ponudbo za sodelovanje v skupini Saubermacher in se zaposlil v podjetju Saubermacher Slovenija kot vodja financ in kontrolinga. Meseca marca 2008 pa je prevzel vodenje podjetja Saubermacher&Komunala Murska Sobota.

Tako kot povsod so tudi v podjetju Saubermacher&Komunala začutili krizo. Pa se zaradi nje poslužujejo kakšnih posebnih poslovnih prijemov? "V sistemu Saubermacher posvečamo veliko pozornost strategiji razvoja, ki jo vseskozi prilagajamo nastalim situacijam. Tako je tudi vodenje podjetja v kriznih razmerah lažje in uspešneje. Vsekakor pa je potrebna nenehna komunikacija z vsemi deležniki (zaposleni, kupci, dobavitelji, širša in ožja družbena skupnost) ter pozorno spremljanje dogajanja na trgu in pravočasno reagiranje," odgovarja Dervarič.

Zaradi posledic krize se na murskosoboškem komunalnem podjetju primorani prilagati stanju na trgu ter izvajati nekatere aktivnosti, ki porabijo vire, ki bi jih drugače uporabili za realizacijo zastavljenih ciljev.

Nič ne prepustijo naključju

Saubermacher&Komunala pravkar obeležuje 20-letnico delovanja, v vseh teh letih pa so rasli in se razvijali. Kakšen je torej recept za uspeh? "V podjetju imamo jasno začrtano vizijo razvoja, konkretno definirano naše poslanstvo in oblikovane vrednote, ki jih gojimo. Definirano imamo strategijo razvoja podjetja za obdobje 2010 – 2015, določeni so strateški cilji in strateški projekti. Izdelan je akcijski načrt z terminskim načrtom in razdeljene naloge. Imamo kompetentne sodelavce, ki so lahko kos vsem izzivom, ki jih pred nas postavlja naše delo. Verjamemo, da bomo iz krize izšli pripravljeni tudi na izzive, ki jih bo prineslo izboljšanje gospodarske situacije," odgovarja Dervarič.

Zagovornik skupinskega dela in filozofije dialoga

Standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem v rubriki Fokus, je tudi, kakšne lastnosti mora imeti dober manager, odgovori pa so v večini primerov podobni. In kako vidi dobrega managerja Dervarič? "Dober manager mora po mojem osebnem prepričanju predvsem znati dobro poslušati, imeti jasno postavljene cilje, imeti vizijo in posluh za sodelavce ter biti sposoben sprejemati odločitve." Pa je sam pri svojem delu zagovornik avtoritativnega vodenja ali je bolj "mehki" manager? "Vsekakor vodja sam ni dovolj za dosego ciljev. Zagovarjam skupinsko delo in filozofijo dialoga med udeleženci. Spodbujanje in motiviranje je poleg učenja eno od glavnih opravil vsakega managerja," odgovarja Dervarič.

Ne delaj drugim tega, kar ne želiš, da drugi naredijo tebi

Kakšnih prijemov v smislu dela s človeškimi viri pa se kot manager poslužeje pri vodenju sodelavcev? "Moja osnovna filozofija je, da je potrebno gojiti in vzdrževati dialog. Skozi pogovor je možno največ doseči. Bodisi uspešno zaključiti pogajanja, bodisi motivirati sodelavce, pomiriti razburjeno stranko ali pa na primer pokazati stranki, da nam je pomembna," je prepričan Dervarič. Zanj je najpomembnejša prvina posla, da sta pri sklenjenem poslu zadovoljni obe strani, medtem ko pri managerjih kot moralne avtoritete sledi svojemu motu: "Ne delaj drugim tega, kar ne želiš, da drugi naredijo tebi. Moto, ki te ob doslednem upoštevanju postavi za vzor."

Veliko na terenu, za uspešno vodenje pa je nujna tudi prisotnost v pisarni

Kaj pa mu predstavlja njegova pisarna? Je raje v njej ali na terenu? "Podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota izvaja gospodarsko javno službo v 18 občinah, ki so pri nas rangirane kot najpomembnejše stranke in temu primerna mora biti tudi njihova obravnava. Sam osebno jih zato obdobno obiščem in skozi pogovor poskušam dobiti povratne informacije o našem sodelovanju in našem delu na terenu, predlogih za izboljšave. Vsekakor pa se je za uspešno delo potrebno posvetiti tudi svojim sodelavcem. In to tako glede vsakodnevnih opravil, kakor tudi glede strateških aktivnosti. Dejstvo je, da je za uspešno vodenje potrebna prisotnost tako v pisarni, kakor tudi na terenu. Vsak posameznik pa mora pri tem poiskati pravo mero obojega."

NAJ 5 Draga Dervariča:

Svetovni voditelj: Janez Drnovšek

Glasbena skupina/izvajalec: U2, Vlado Kreslin

Knjiga: Lance Armstrong: Ne gre samo za kolo

Kraj v Pomurju: Jih je kar nekaj, ki me napolnjujejo z energijo.

Želja v življenju: Biti uspešen in uživati življenje.

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.04.2012 ob 15:52 ssg gost

      eden rejtkih dobrih direktorov...

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. star
      25.04.2012 ob 17:41 star

      zelo sposoben manager....svaka čast

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. trendy
      25.04.2012 ob 19:21 trendy

      Je mož beseda, poštenjak, takšnega lahko samo iščeš in imaš veliko srečo če ga najdeš. On je to, kar prvi mož ceroja ni!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.04.2012 ob 13:22 kekec gost

      Vsem vam, ki imate g. direktorja S-K Murska Sobota za t.i. BOGA na tej preljubi zemlji, naj vam omenim le to, da imajo zaposleni S-K Murska Sobota kar do 30 % nižje plače od ostalih komunalnih podjetij v naši državi.......in da se dobiček, ki nastaja v podjetju kar lepo predaja avstrijcem, namesto, da bi ga dal zaposlenim, ki garajo za to, da ima lahko ON (g. direktor S-K) 10. v mesecu menedžersko plačo. Res svaka čast temu gospodu.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. roccolfs
      27.04.2012 ob 13:39 roccolfs

      Kekec, malo me srbi jezik. Ka si omeno 30 % nižje plače, to ne vem če je to tak, valda majo nekšno kolektivno pogodbo za komunalne dejavnosti. Nejsi pa pravo, npr. to, kelko majo plačano malico (mislin, ka so fejst krepko nad ostalimi v naši državi, če že tak praviš), med prvimi dobijo nej tak mali regres kak majo ostali komunalci, pa nekda so meli bowling gratis, pa piknike gratis in še marsikaj bi se našlo za njihovo dobro počutje. Gučalo se je, ka dajo maksimalno za delavca, samo tudi maksimalno čakajo od njega nazaj. Meni se to zdi pošteno. Pošteno se mi zdi tudi to, ka je pri njih delavec naložba in ne kak pri večina delodajalcih strošek in menjavljejo ljudi kak, ka ne povem što, spodnje hlače. In še enkrat povem, da g. Drvarič vodi to podjetje z veliko pozitivne energije in dobro se povrne z dobrim in si ZASLUŽI MENADŽERSKO PLAČO in jaz ne delam v njegovem podjetju in ne v kakšnem drugem, ki ima kakšnokoli vezo s komunalnimi dejavnostmi, se pa pač ene stvari znajo v javnosti. Drago, ne daj se, samo tak dale....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.05.2012 ob 10:43 kekec gost

      EEEE roccolfs maš prav ka majo malico plačano več kak verjetno vsa ostala podjetja v naši državi. Ja in malica strošek, od katerega delodajalec ne plača DDV in nič ostalega, delavcu pa maže oči s to "veliko plačano" malico, češ da ima veliko plačo, ampak ne pozabi da se malica ne obračunava pri obračunu dajatev, ki ti jih odtegnejo od plače-torej majhna plača-malo odtegljajev-POSLEDIČNO MAJHNA PENZIJA.... Naj delavci zdaj v S-K kar dobro jejo, saj ko bodo v penziji ne bodo več mogli, saj bodo penzije NIZKE..... Vse na račun dobro plačane malice-svaka čast....... Glede nižjih plač v Pomurju je to tak vsem znano, saj ni za to kriv samo Drvarič, ampak v Lenartu (Saubermacher Slovenija) imajo 30 % večje plače kot v S-K Murska sobota-torej isto podjetje, ista dejavnost, plače različne.....

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.