https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Obrtniki na referendumu zadali udarec OZS - ne želijo obveznega članstva

26.04.2012 ob 11:02  

Na sredinem posvetovalnem referendumu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je podporo dosedanji obliki obveznega članstva izreklo 30,7 odstotka članov. Volilna udeležba je bila 18,16-odstotna. Na obrtni zbornici se ob tem sprašujejo, kako se bodo obrtna in mala podjetja dolgoročno izognila prevladi interesov velikih podjetij.


V OZS je članstvo sedaj obvezno, koalicijska pogodba pa predvideva, da bo članstvo v zbornicah v prihodnje prostovoljno, razen če se člani posamezne zbornice z referendumom izrečejo za obvezno članstvo. V obrtni zbornici so zato v sredo izvedli referendum. Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da v OZS in območnih zbornicah še naprej ostane z zakonom obvezno članstvo? Referenduma, ki je potekal na 62 območnih obrtno-podjetniških zbornicah, se je udeležilo 9320 od skupno 51.318 članov. Za dosedanjo obliko se je po neuradnih podatkih odločilo 30,7 odstotka volilnih udeležencev, so danes sporočili iz OZS.

Fotografija s Foruma obrti in podjetništva, ki je marca potekal v Ljubljani (foto: OZS).

OZS: Spregledali so, da smo se postavljali za njih

Takšen rezultat je po njihovem mnenju tudi posledica nerealiziranih zahtev, ki so se kopičile dolga leta. "Žal člani pri odločanju na posvetovalnem referendumu niso upoštevali, da je sedanje vodstvo obrtno-podjetniškega zborničnega sistema z racionalizacijo poslovanja in večjim sodelovanjem s socialnimi partnerji ter vlado začelo postavljati zahteve slovenske obrti in podjetništva na svoje mesto," so prepričani v OZS.

Člani zbornice so po njihovem mnenju spregledali ugodne zakonske rešitve, ki so v času finančne in gospodarske krize vsaj delno omogočale normalno poslovanje obrtnikov. "Očitno je, da so ti rezultati zadovoljili le tretjino volilnih udeležencev," so zapisali v OZS.

OZS: Obrtniki so nase prevzeli izjemno odgovornost

Ob tem so poudarili, da je kljub rezultatu posvetovalnega referenduma za državo zelo pomembno, da ima v malem gospodarstvu kompetentnega sogovornika, saj obrtno-podjetniški zbornični sistem zastopa interese celotnega slovenskega obrtništva in malega podjetništva.

Tisti, ki so na referendumu glasovali proti obveznemu plačevanju članarine, se tega po mnenju OZS ne zavedajo. "So pa zaradi svoje odločitve prevzeli nase izredno veliko odgovornost. S svojim nepoznavanjem in nezainteresiranostjo do koriščenja vseh ugodnosti, ki jih nudi obrtno-podjetniški zbornični sistem, bodo morda lahko omogočili razbijanje stanovske organizacije, ki so jo v zadnjih 45. letih gradili njihovi kolegi - slovenski obrtniki in mali podjetniki," so poudarili.

OZS bo uradne rezultate posvetovalnega referenduma javnosti sporočila po končanem pritožbenem roku, predvidoma sredi maja.

STA

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2012 ob 12:26 KIKI gost

      Kakšne ugodnosti samo REVIJA in Položnice NIČ DRUGO

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.