https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ljutomer, Ormož: Daljnovoda ne bomo dovolili

Ljutomer, 27.04.2012 ob 15:24  

V občinah Ljutomer in Ormož nasprotujejo trasi novega daljnovoda, ki naj bi potekal po njihovem območju. Kot so povedali na včerajšnji novinarski konferenci, bodo svoje interese branili tudi s telesi.


Civilna iniciativa Ljutomer-Ormož proti trasi daljnovoda Cirkovce-Pince je včeraj v Ljutomeru pripravila novinarsko konferenco, kjer so sporočili, da se v nekaterih občinah s predvideno traso daljnovoda 2x400 kilovoltov (kV) Cirkovce-Pince ne strinjajo.

Kot je povedal predsednik organizacijskega odbora Civilne iniciative Ljutomer-Ormož Damjan Vrbanjščak: "Ne nasprotujemo gradnji daljnovoda, želimo le, da se daljnovod ne gradi na območju občin Ljutomer in Ormož." Kot razloge proti je navedel že sedaj zelo obremenjeno območje ljutomerske občine s komunalno infrastrukturo, kjer med drugim  že potekata dva daljnovoda in železnica.

Daljnovodi kazijo videz turističnih območij

Nov daljnovod vidijo kot dodatno grožnjo kakovosti življenja tamkajšnjim prebivalcem in videzu kraja. Ker so turistično in vinorodno območje, takšnih novih posegov v svojem okolju ne želijo in bodo dovolili. Kot je dodal Dušan Cvetko, podpredsednik civilne iniciative Ormož, če želijo razvoj turizma graditi v smeri zelenega turizma, postavitve novega daljnovod sredi neokrnjene narave ne morejo dopustiti. Zaradi obstoječih daljnovodov imajo težave tudi kmetje, ki ne morejo širiti svojih posestev, zelo so omejeni pri gradnji in adaptacijah ter posledično pri sami proizvodnji.

Svoje interese bodo branili na vse možne načine

Županja občine Ljutomer, Olga Karba, je potrdila, da so na sredini seji Občinskega sveta Občine Ljutomer člani OS sklepčno podprli sklep o izdaji negativnega mnenja Občine Ljutomer k državni predlagani trasi daljnovoda, vendar, kot je dodala, to mnenje države ne zavezuje k uresničitvi. Franc Slokan, podpredsednik civilne iniciative v Ljutomeru, je na novinarjem dejal, da jih pri nasprotovanju omenjeni trasi podpira več kot 90 odstotkov lastnikov zemljišč, prek katerih bi trasa daljnovoda potekala: "Branili bomo svoje interese, če bo treba tudi osebno s telesi."

Predlagana spremenjena trasa države ne zanima

Kot je povedal Cvetko, so državi že predlagali drugo traso, ki bi potekala ob Muri in prečkala Muro v smeri Koga in Središča ob Dravi, kjer je poseljenost redkejša. Od Središča ob Dravi bi daljnovod speljali ob stari strugi reke Drave, ob Ormoškem jezeru mimo Ormoža, kjer ni nobenih hiš, in nadaljevali pot ob odvodnem kanalu hidroelektrarne Formin: "To bi bila krajša trasa in tudi manj naseljena. Država nam je lani na to predlagano traso odgovorila, da se s traso daljnovoda še niso odločili tako močno približati meji s sosednjo Hrvaško."

Civilna iniciativa v mesecu maju v Ivanjkovcih pripravljajo okroglo mizo in srečanje občanov, kamor bodo med drugim povabili tudi strokovnjake, ki bodo na podlagi opravljenih raziskav pokazali, da elektromagnetna sevanja daljnovodov niso tako nedolžna, kot jih želi prikazati država.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.