https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Juventus Slovenija: Pripetljaji s kombiji in posebna vez z Milošem Krasićem

3.5.2012  

Na Pomurec.com nadaljujemo s predstavitvijo slovenskih navijaških klubov, tokrat je na vrsti Juventus Slovenija. Fan klub ostaja že skoraj pet let in trenutno šteje 120 članov.


Navijaški klub Juventus Slovenija uradno obstaja od 10. junija 2007, neuradno pa še kakšno leto dlje. Od leta 2010 so tudi uradno potrjeni s strani kluba Juventusa, pri čemer so jim pomagali hrvaški prijatelji. In kako je prišlo do ustanovitve? "Ljubezen do nogometa in Juventusa je med navijači Stare dame tako velika, da je popolnoma jasno, da se iz nje rodijo samo dobre stvari in popolnoma enako je bilo tudi pri ustanovitvi našega kluba. Našli so se ljudje, ki so imeli tako veliko željo in voljo, da so uredili vse formalnosti za ustanovitev društva," pove Grega Gortnar, član upravnega odbora. Pri ustanovitvi so sodelovali Dani Kaljevič, ki je bil tudi prvi predsednik, Dejan Javornik, Mitja Milič in drugi, zdaj pa že drugo sezono predsednikuje Špela Klakočar.

Kot že rečeno Juventusov klub navijačev deluje kot društvo z vsemi potrebnimi organi. Povezuje jih veliko prijateljstvo, v katerem ne manjka medsebojne pomoči, solidarnosti in posluh za druge. Klub navijačev trenutno šteje preko 120 članov, kamor so seveda všteti samo tisti, ki so plačali članarino za tekočo sezono. Le-ta znaša 25 evrov. Njihov najmlajši član je star 10 let, najstarejši pa preko 40, tako da je povprečna starost članov okoli 25 let. Njihovi člani so raztreseni po celotni Sloveniji od Primorske, Dolenjske, Gorenjske, Koroške pa vse do Štajerske in Prekmurja. Največ članov, nekje polovica, pa je zaradi bližine Italije vseeno na Primorskem in Gorenjskem.

Da postaneš član kluba je dovolj, da imaš črno-belo srce

Pa morajo novinci storiti opraviti kakšen test ali pokazati znanje o klubu in njegovi zgodovini, da postanejo člani društva? "Novincem ni potrebno storiti nič posebnega, dovolj je, da imajo črno-belo srce in želijo spoznati ostale Juventine v Sloveniji. Je pa res, da tisti, ki se včlanijo v Klub navijačev FC Juventus Slovenija, poznajo zgodovino in vse ostalo, kar se tiče Juventusa.

Član Kluba navijačev FC Juventus Slovenija postaneš enostavno tako, da na naši spletni strani izpolniš pristopno izjavo s svojimi podatki. V klubu nato to izjavo preverimo in jo v PDF obliki pošljemo novemu članu. Ta mora izjavo natisniti, lastnoročno podpisati in poslati na naslov kluba navijačev. Članarino je možno poravnati na dva načina in sicer z gotovino ali pa z nakazilom na transakcijski račun kluba," pojasni predsednica Klakočarjeva.

Veliko ugodnosti, največja prednost pa je druženje z ostalimi navijači Juventusa

Člani v zameno za članarino dobijo možnost nakupa kart za vse domače tekme ter možnost organiziranega ogleda določenih tekem skupaj z ostalimi člani kluba. Poleg tega vsak član dobi tudi nekakšen "Welcome pack" s strani kluba. Letos so "Juventini" tako dobili člansko izkaznico, zastavo in koledar. Poleg tega je vsak član deležen tudi popusta pri nakupu v uradni klubski trgovini (JuveStore) in tudi pri nakupu izdelkov navijaškega kluba. "Tako so letos na voljo majice z grbom Juventusa in napisom Juventus Slovenija, lani pa smo izdelali tudi podobne hoodije. Artikle seveda lahko kupijo tudi ostali, ampak imajo člani ugodnejšo ceno. Pred začetkom sezone pa za vse člane organiziramo tudi nagradno igro, v kateri lahko osvojite kakšno lepo nagrado, kot na primer ogled tekme v družbi Juventinov ali pa dres kakšnega od igralcev," pojasni Gortnar in doda, da je največja prednost članov navijaškega kluba, oziroma kar večini članov pomeni največ, druženje z ostalimi navijači Juventusa.

Aktivni tudi zunaj štadionov

Kako pa je z druženjem članov, imajo morda kakšna srečanja? "Ker smo  postali res prava »klapa«, se ne družimo samo ob gledanju tekem, ampak se zberemo tudi na piknikih ob začetku sezone, kjer tudi poberemo članarino za tekočo sezono in se dogovorimo o načrtih in vizijah kluba za v prihodnje ter na konferencah med letom, kjer preverjamo podatke o poslovanju našega kluba navijačev, izvedemo morebitne volitve sestavnih organov kluba in uživamo v druženju. Poleg tega sodelujemo tudi na nogometnih turnirjih med navijaškimi klubi, katerih pobudniki smo bili skupaj z navijaškim klubom Arsenala prav mi. Seveda pa se dobimo tudi na kakšni »žurki« v nočnem klubu, ali pa na bolj »umirjeni« večerji. Pred časom smo bili na Gorenjskem na odličnih kruhkih," pove Gortnar.

Na tekme z avtobusom tudi s prijatelji s Hrvaške

Kako pogosto pa obiskujejo tekme svojega kluba v živo? "Najbolj zagreti člani našega kluba, torej tisti z letnimi kartami, gredo v eni sezoni na okoli 15 tekem. Največkrat z avti oziroma kombijem, ko pa organiziramo ogled tekme pa seveda z avtobusom, kjer se jim pridružijo še ostali člani. Poleg domačih tekem si vsako sezono ogledamo tudi kakšno gostujočo tekmo. Vsako leto je to tekma v nam najbližjem Vidmu, letos pa izjemoma tudi v Trstu. Letos smo bili tudi v Milanu, lani pa v Rimu in Firencah," odgovarja predsednica.

Alessandro Del Piero

Ko je organiziran prevoz z avtobusom si slednjega delijo z navijaškim klubom Juventus Hrvaška, saj tako lažje zapolnijo prosta mesta in znižajo stroške prevoza. Njihovo najbolj oddaljeno gostovanje je bilo v Rimu, veselijo pa se že naslednje sezone, ko bodo po nekaj letih ponovno igrali v Ligi prvakov.

Globalna črno-bela družina

Vstopnice za domače tekme dobijo neposredno preko kluba, saj imajo kot uradni navijaški klub predkupno pravico, nimajo pa vpliva na ceno. "To velja za derbije, kjer nam včasih ponudijo tudi nekoliko dražje karte. Preko spletne strani in foruma poberemo prijave, pošljemo seznam in denar v Torino, in ko na dan tekme pridemo pred stadion, prevzamemo karte na blagajni. Seveda so se v vseh teh letih rodila tudi že številna poznanstva in prijateljstva. Sodelujemo tudi z drugimi navijaškimi klubi iz Italije ter drugih držav, tako da smo prava globalna črno-bela družina," pojasni Gortnar.

Sodelovanje s klubom, od kar so postali uradni navijaški klub, ocenjujejo kot zelo dobro. Zato so morali izpolniti kar nekaj pogojev, med njimi velja izpostaviti ustanovitev društva, sestava kluba po organih in pa zagotovitev vsaj 50 članov na leto oziroma sezono. To jim omogoča poleg nakupa vstopnic še prijave na voden ogled stadiona, ob koncu sezone pa so povabljeni na t.i. Juventus Day ter druga srečanja, katerih se udeležujejo tudi nogometaši Juventusa.

Drži se jih smola s kombiji

Zagotovo se je nabralo precej zgodb in anekdot iz potovanj na tekme ... "Vsa ta potovanja so seveda prinesla že ne malo zanimivih zgodb, ki se jih bomo vsi udeleženi še kako radi spominjali. Večinoma so bile lepe zgodbe, polne veselja in smeha, nekaterih pa se spominjamo z nekoliko bolj grenkim priokusom.

Eden takšnih pripetljajev je bil vdor v kombi naših članov, ki so se leta 2008, takrat še na lastno pest, podali v Torino na ogled tekme. Ampak zakaj bi se osredotočali na slabe stvari. Prav zagotovo se bomo vsi radi spominjali letošnjih priprav Juventusa v Bardonecchiji (severno od Torina, neposredno ob francoski meji). Imeli smo nemalo težav s kombijem. Pokvarila se je turbina in podjetje, kjer smo najeli kombi, nam je pripeljal novega. Ampak saj veste, ko ima hudič ta mlade... No, pri »novem« oziroma zamenjanem kombiju, se je pokvarila klima, pa tudi brisalci so nehali delat ravno v najhujšem nalivu v okolici Milana, ko smo se vračali proti domu.

A danes se vsemu temu le smejimo. Zakaj? Zato ker smo v tistih nekaj dneh mnogi uresničili svoje sanje. Prišli smo v stik z igralci kluba, za katerega živimo, za katerega dihamo. To so bili neverjetni občutki vznemirjenosti, veselja in adrenalina. Posebno vez smo navezali predvsem z Milošem Krasićem, kar zaradi jezika res ni bil nikakršen problem. Spisali smo že mnogo zgodb, ki so nas tako ali drugače zaznamovale. Vsekakor pa se veselimo že novih ..." pove Gortnar.

Kaj želite sporočiti vsem pristašem vašega najljubšega kluba, ki še niso člani fan cluba?

"Če tudi vam srce bije za Juventus in še niste član Kluba navijačev FC Juventus Slovenija, nas obiščite na naši spletni strani www.juventus.si in spletnem forumu, ter se pridružite Facebook skupini. Glavni cilj našega navijaškega kluba je združiti vse Juventine na sončni strani Alp, tako da vas vabimo, da se nam pridružite."

 

Oglejte si tudi predstavitev ostalih navijaških klubov:

Manchester United Slovenija: V Manchestru videli nagca, z jugo pesmimi priklicali Vidića

Navijaški klub FC Barcelona Slovenija: Ko zaradi stavke ostaneš v Milanu in gledaš tekmo skupaj z Milanisti


Navijaški klub FC Bayern Slovenija: Varovali so jih policisti, da jih Zvezdini navijači ne bi »ubili«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.