https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V občini Ljutomer spodbujajo aktivno mobilnost

Ljutomer, 08.05.2012 ob 7:25  

Občina Ljutomer sodeluje v mednarodnem projektu spodbujanja aktivne mobilnosti v mestih. V ta namen so izdelali akcijski načrt za spodbujanje "mehkih" ukrepov mobilne aktivnosti, v soboto pa pripravljajo vrsto dejavnosti, s katerimi želijo spodbuditi hojo in kolesarjenje.


Občina Ljutomer je včeraj predstavila lokalni akcijski načrt za spodbujanje "mehkih" ukrepov mobilne aktivnosti. Ljutomer je ena od evropskih občin in edina občina v  Sloveniji, ki se je vključila v projekt trajne mobilnosti. Gre za mednarodni projekt Active Travel  Network, v okviru katerega mesta spodbujajo aktivno mobilnost v mestih, predvsem na kratkih vsakodnevnih poteh, s čimer se projekt dotika tudi okoljskih problemov.

Kot je na novinarski konferenci povedala županja občine Ljutomer, Olga Karba, je občina Ljutomer za ta projekt uspela pridobiti nepovratna sredstva, v okviru projekta pa je bilo izvedenih že kar nekaj aktivnosti. Naredila se je analiza stanja, prometna strategija občine Ljutomer, pripravili pa so tudi lokalni akcijski načrt za spodbujanje "mehkih" ukrepov aktivne mobilnosti. V vrtcih in šolah so bile že izvedene različne aktivnosti, osrednji dogodek pa pripravljajo to soboto, 12. maja pod imenom "Dan aktivne mobilnosti občine Ljutomer", kjer bodo potekale številne aktivnosti.

Ob devetih bo pričetek pohoda vseh generacij izpred Doma starejših občanov Ljutomer, ob desetih pa se bodo na Glavnem trgu izvajale številne aktivnosti. Med drugim se bodo lahko otroci s kolesi na poligonu preizkusili v spretnostni vožnji, najmlajši se bodo gibali s skiroji in poganjači, možni bodo brezplačni servisni pregledi koles, predstavljena pa bo tudi Peš in kolesarska karta mesta Ljutomer.

Od leve proti desni: Zlatko Mesarič, Olga Karba in Aljaž Plevnik

Kot je povedal Zlatko Mesarič iz Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota, želijo v Ljutomeru z lokalnim akcijskim načrtom za spodbujanje "mehkih" ukrepov aktivne mobilnosti spodbuditi hojo in kolesarjenje, ki predstavljata alternativo vožnji z avtomobilom na krajših poteh. V ta namen bodo izvedene ozaveščevalne in komunikacijske promocijske aktivnosti v različnih ciljnih skupinah, s katerimi je možno dvigniti tudi kvaliteto bivalnih pogojev v sami občini.

Aljaž Plevnik iz Urbanističnega inštituta RS je orisal strateške stebre prometne strategije. Celovit načrt prometa v občini obsega trajnostno načrtovanje mobilnosti, celovito promocijo hoje, izkoriščen potencial kolesarjenja, privlačen javni potniški promet in optimiziran cestni promet do leta 2030.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.