https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Mateja Fujs - direktorica Občinske uprave Puconci, ki ruši predsodke

Puconci, 9.5.2012  

Mateja Fujs je na položaju direktorice Občinske uprave Puconci od leta 2011, pri delu jo vodi ambicioznost in pozitivna naravnanost, med drugim izpostavlja pomen avtoritete vodilnega, a hkrati tudi  pristen stik z zaposlenimi.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Mateja Fujs, po izobrazbi univerzitetna diplomirana pravnica, vpisana na znanstveni magisterij na Pravni fakulteti Maribor, je pričela z mandatom direktorice Občinske uprave Puconci 1. julija 2011. Pred tem je delala pri izvršiteljici in na občini.

Stres je prisoten pri vsakem delu

V današnjem času, pravi Mateja Fujs, je stres na delovnem mestu prisoten povsod, ne samo na vodilnih položajih: "Časi so taki, da se od nas zahteva vedno več, več je odgovornosti in posledično je prisoten tudi stres. Jaz sem v službi zadovoljna, rada hodim v službo in mislim, da se iz tega razloga uspešno "borim" s stresom, pri tem mi pomaga družina." Ima dva otroka in, poleg njiju, pravi, v prostem času pozabi na službo in si vsak dan nabira energijo: "Sem pozitivno usmerjena. V stvareh iščem dobro in mislim, da ga ni problema, ki ne bi bil rešljiv."

Kot pove, ji pri uspešnem opravljanju direktorskega poklica pomagajo predvsem odločnost, razumevanje, ambicioznost, strokovnost in komunikativnost.  V pisarni preživi velik del dneva, v njej se, pravi, počuti dobro, rade volje pa gre po potrebi tudi na teren.

Varčujejo tam, kjer se da

Tudi na puconski občini se spopadajo s proti-kriznimi ukrepi: "Na občini predvsem skušamo varčevati na čim več področjih, kjer je to le možno. Velik odhodek so socialni transferji, ki se posledično krizi zvišujejo in tu ne moremo narediti nič. Kjer se da, pa varčujemo."

V Občini Puconci se trudijo, da si pridobijo čim več sredstev iz različnih virov in so po mnenju direktorice kar uspešni: "Po moje je kar odvisno od lastne angažiranosti, čeprav bo verjetno vedno težje, ker država tudi na teh področjih zateguje vajeti in za že odobrene stvari zmanjšuje sredstva."

Ne kaže s prstom

Za uspeh je, pravi direktorica OU Puconci, vsekakor pomembna avtoriteta, vendar je pomembno, da je izkazana na primeren način: "Dandanes po moje ni uspešen "klasični" vodja, ki kaže s prstom in ukazuje, pomembno je, da je vodja dostopen, da spodbuja razvoj zaposlenih, jih vključuje v pomembne projekte in z njimi sodeluje, prizna pomen posameznikovega dela, predvsem pa, da omogoči zaposlenemu samostojnost odločanja in s tem tudi prevzemanje odgovornosti."

Mateja Fujs: "Mislim, da imam z zaposlenimi v organizaciji zdrav in korekten odnos, da sem jim na voljo in da odlično sodelujemo."

Ženske smo enakovredne moškim, ti nas še vedno podcenjujejo

Osebno se, pravi Mateja Fujs, ne počuti nič manj vredna kot moški direktorji: "Dejstvo je, da so ženske pri nas že zelo izobražene, njihova povprečna plača se približuje moški, vendar jih do uspeha na delovnem področju ovirajo predvsem zastarela miselnost, družinske obveznosti in verjetno v več primerih tudi podcenjevanje s strani moških."

"Ženske moramo biti samozavestne, ambiciozne in željne uspehov, pa lahko dosežemo marsikaj. To tudi vsak dan dokazujemo, ko smo v 8 ur v službi in pridemo domov, kjer nas čaka še ena, mnogo težja, vendar slajša služba, naši otroci."

Letos imajo v načrtu kar nekaj projektov

"Letos bomo pa zares začeli z izgradnjo večnamenske športne dvorane v Puconcih. Trenutno smo v zadnji fazi pripravljanja javnega razpisa za izbiro izvajalca." Dvorana bo urejena v kontekstu učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije.

"Planiramo, da bo investicija končana do naslednjega šolskega leta," napove Mateja Fujs. Zaključuje se tudi izgradnja kanalizacije v Bodoncih, v letošnjem letu bodo v skladu z zahtevami zakonodaje začeli izvajati še zamenjavo ulične razsvetljave v določenih naseljih ter tekoče obnove cest.

NAJ 5 Mateje Fujs:

Navdihujoča oseba:  Nimam ene določene.

Glasbena skupina/izvajalec:  Rada poslušam glasbo različnih zvrsti, odvisno od razpoloženja.

Knjiga/film: V različnih obdobjih življenja so mi všeč različne knjige in filmi.

Kraj v Pomurju: Goričko.

Želja v življenju: Zdravje družine in osebno zadovoljstvo.

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2012 ob 13:06 xerox gost

      mlada, lejpa, pametna...

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2012 ob 20:41 martjančar gost

      Takšno bi nam trbelo v Občinski upravi M.Toplice. Ajdi ka menjamo, naša je nikaj šolana, mij nucamo "pametno"

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2012 ob 22:54 kalipso gost

      sposobna, mlada...

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.05.2012 ob 19:03 loverboy gost

      Lejpa kak njena sestra ...

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.05.2012 ob 8:45 Gornji petrovčar gost

      Hvala Bogu,da nedela v Občini Gornji Petrovci

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.05.2012 ob 18:56 Penys gost

      Te be v Petrovcaj meli bar eno lejpo pa pametno ... oz dvej, če še sestro cuj štemo ...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.05.2012 ob 21:34 denis gost

      ka te je ta sestra? tak extra lejpa? ali ka drugoga?

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.05.2012 ob 21:36 loverboy gost

      NAJLEPŠA! NAJBOUKŠA! Ali ... oženjena! :(

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.