https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Svetovni dan gibanja - gibajmo se!

10.05.2012 ob 9:57  

10. maja obeležujemo Svetovni dan gibanja, ki nas spodbuja k telesni aktivnosti. Letošnje geslo, s katerim želijo zvišati delež telesno dejavnega prebivalstva je "Gibanje je življenje! Maj – mesec telesnih aktivnosti".


Kot sporočajo tudi z Inštituta za varovanje zdravja, redna in zadostna telesna dejavnost pozitivno vpliva tako na zdravje posameznika kot na njegovo splošno dobro počutje. Podatki mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju iz leta 2010 kažejo, da je premalo mladostnikov redno in zadostno telesno dejavnih.

Mladostniki naj bi se gibali eno uro na dan

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi morali biti mladostniki zmerno do intenzivno dejavni vsaj eno uro dnevno. Redna telesna dejavnost namreč vpliva na telesni in gibalni razvoj, na kognitivne sposobnosti, preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni v dobi mladostništva in varuje pred razvojem različnih odvisnosti.  Po podatkih omenjene raziskave pa je redno telesno dejavnih le 20 odstotkov slovenskih mladostnikov. Bolj telesno dejavni so fantje, telesna dejavnost s starostjo upada, v prostem času pa se najpogosteje rekreirajo mladostniki iz družin z višjim socialno-ekonomskim položajem.

Velik delež odraslih povsem telesno neaktiven

Telesno nedejavnih pa je tudi velik delež delovno aktivnega prebivalstva Slovenije. Podatki kažejo, da je 42 odstotkov med sodelujočimi v raziskavi Nacionalnega programa primarne preventive bolezni srca in ožilja, telesno nedejavnih. Tistih, ki se s telesno dejavnostjo redno ukvarjajo vsaj 30 minut dnevno, je le 9 odstotkov  moških in 5 odstotkov žensk.

Ob svetovnemu dnevu gibanja bodo to soboto po številnih šolah, zavodih in društvih telesne aktivnosti spodbujali na 5. dnevu druženja in gibanja vseh generacij.

Vir: STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.