https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Letniki 1994 iz Občine Turnišče pripravljeni na rekrutacijo

Turnišče, 10.05.2012 ob 21:20  

Jutri dopoldan bo v Beltincih potekala letošnja rekrutacija, tam pa bodo tudi letniki 1994 iz Občine Turnišče. 26 mladih je danes pripravilo in okrasilo prikolico in traktor, s katerima se bodo pripeljali na rekrutacijo.

Čeprav smo v Sloveniji leta 2003 opustili nabor in obvezno služenje vojaškega roka v miru, še vedno pa moramo voditi evidence vojaških obveznikov. Evidence bi po zakonu o vojaški dolžnosti uporabili le ob morebitni vojni ogroženosti Slovenije, če bi morali ponovno uvesti služenje vojaškega roka.

V Prekmurju je s tem povezana tradicija svečanega prihoda na nabor z okrašenimi vozili, ki sega daleč v preteklost. Po ukinitvi služenja vojaškega roka v miru je v letih 2003 in 2004 sicer nekoliko zamrla, vendar je bila leta 2005 na pobudo takratne Uprave za obrambo Murska Sobota in v sodelovanju z župani ter mladimi iz posameznih vasi ponovno oživljena ob tako imenovanem vpisu v vojaško evidenco.

"Varašanci" pripravljeni na rekrutacijo

Tudi jutri se bodo mladi iz okoliških krajev in občin pripeljali na rekrutacijo po starem običaju. Mi smo bili zraven pri izdelavi in okraševanju prikolice, s katero se bodo na nekaj kilometrsko pot v Beltince podali mladi iz Občine Turnišče. Natančneje bo jih 26, od tega več kot polovica prav iz Turnišča, druga najštevilčnejša vas z letniki 1994 pa so Renkovci. Tudi preostali dve naselji Gomilice in Nedelice imajo nekaj rekrutov. Sicer je v preteklosti veljala tradicija, da so se mladi iz vsake vasi posamično organizirali, toda v Občini Turnišče so se mladi odločili, da nastopijo skupaj. V pripravo so vložili kar nekaj znanja in truda, vendar so se ob tem tudi dobro zabavali, tako da jim ni bilo težko. V dobrih štirih urah je sta bila traktor in prikolica nared, tako da so lahko podali na prvo vožnjo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Od pol desetih dalje bo v Beltincih zelo veselo

Pričakuje se, da bodo mladi okrasili od 10 do 15 vozil in da jih bo spremljalo vsaj 120 deklet. Ta domoljubna prireditev postaja iz leta v leto pomembnejša in prerašča tudi v turistično prireditev tega kraja, saj jo obišče veliko občanov. Letos bo še posebej slovesno, saj bosta mlade z obiskom počastila predsednik Republike dr. Danilo Türk in minister za obrambo Aleš Hojs.

Na prireditvenem prostoru se bo z oborožitvijo in opremo predstavila tudi Slovenska vojska. Mladi in njihove spremljevalke se bodo okrepčali z okusnim vojaškim pasuljem, tako kot vsako leto doslej pa ga bo nekaj tudi za obiskovalce prireditve.

Program prireditve

9.30–9.45     Zbor vojaških obveznikov in okrašenih vozil pred občino Beltinci

9.45–10.00   Povorka okrašenih vozil vojaških obveznikov izpred občine do prireditvenega prostora

10.00–10.15 Prihod zastavonoš na prireditveni oder in predstavitev skupin, državna himna

10.15–10.20 Pozdravni nagovor župana Občine Beltinci

10.20–10.25 Pozdravni nagovor ministra za obrambo

10.25–10.35 Pozdravni nagovor predsednika Republike Slovenije

10.35–11.30 Seznanitev obveznikov z vojaško dolžnostjo (v kulturnem domu)

10.30–11.30 Nastop Orkestra Slovenske vojske

10.30–12.30 Predstavitev enot Slovenske vojske:

·                  prikaz bojnih vozil,

·                  prikaz oborožitve in opreme,

·                  predstavitev vrhunskih športnikov v Slovenski vojski,

·                  streljanje na trenažerju

12.30–14.00 Pokušina vojaškega pasulja, druženje

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.