https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dom starejših Rakičan bo energetsko saniran za 1,69 milijona evrov

Rakičan, 14.05.2012 ob 14:02  

Pogodba o izvedbi del, ki se bodo začela konec maja, končala pa avgusta naslednje leto, je bila podpisana danes.


Za prenovo v smislu energetske sanacije objekta, zunanje in notranje prenove stavbe se je vodstvo Doma starejših Rakičan po besedah direktorja slednjega Zorana Hoblaja odločilo predvsem zaradi starosti stavbe, ki je stara že 32 let. Prve aktivnosti v zvezi z energetsko prenovo so se začele že pred nekaj leti, tako je bil v letu 2009 izdelan energetski pregled matične enote doma in izdelava energetskega poročila, na podlagi katerega je bilo evidentno, da je stavba energetsko potratna, ter da bo v bodoče potrebno pristopiti k energetski sanaciji le te.

Boris Sapač iz SGP Pomgrad (levo) in Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan

Sanacija bo v celoti končana avgusta naslednje leto

Po podpisu pogodbe z MDDSZ so pristopili k izvedbi razpisa, na katerem je bilo uspešno podjetje SGP Pomgrad iz Murske Sobote, s katerim so danes tudi podpisali pogodbo o izvedbi del v skupni vrednosti 1,69 milijona evrov, od tega bodo v letu 2012 izvedli dela v višini dobrih 1,39 milijona evrov, preostanek pa v letu 2013.

"Razpis  za energetsko prenovo domov za starejše se je pripravljal kar nekaj let, v lanskem letu pa je bil s strani MDDSZ tudi objavljen. Dom starejših Rakičan se je na omenjeni razpis prijavil ter bil uspešen, sklep smo prejeli lani pred božičnimi prazniki, kar nam je seveda polepšalo tiste dni," je med drugim dejal Hoblaj.

Hoblaj je izpostavil dejstvo, da je izbran domač izvajalec, kar bo po njegovem mnenju tudi pozitivno vplivalo na regijo v teh težkih časih. Z nepovratnimi sredstvi bo financirano 90 odstotkov upravičenih stroškov, od tega predstavljajo sredstva EU iz Kohezijskega sklada 85 odstotkov, delež slovenske finančne udeležbe pa znaša 15 odstotkov.  Dela se bodo pričela izvajati letos ob koncu maja, končala pa se bodo konec avgusta naslednje leto, kar je tudi skrajni rok za primopredajo objekta.

Kaj vse bodo prenavljali?

"Pri samem projektu pa ne smemo pozabiti omeniti tudi vseh tistih, ki so aktivno sodelovali pri projektu oz. ga v preteklosti tudi vodili. Izpostavil bi predvsem bivšo direktorico Vijolo Bertalanič, MDDSZ, podjetje PROPLUS ter podjetje ZEU," je še dejal Hoblaj.

Energetska sanacija bo obsegala zamenjavo stavbnega pohištva (okna, vrata), izvedbo fasade objekta s toplotno izolacijo, sanacijo strehe objekta, namestitev sončnih kolektorjev za ogrevanje sanitarne vode, posodobitev opreme v kotlovnici, zamenjavo prezračevalnih naprav, radiatorskih ventiljev ter obstoječih svetil z varčnimi svetili. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.