https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Niko Dovidija - kitarist, ki ga je navdušila mamina harmonika

26.4.2012  

Niko Dovidija je srednješolec, ki bi sebe opisal kot ljubitelja glasbe, ki sledi svojim sanjam in duši. Kitaro preigrava ne le doma, temveč tudi svoje znanje prenaša na mlajše, trenutno je dejaven tudi kot kitarist Železobetonov.

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot? Kdo te na poti najbolj podpira?

Moja glasbena pot se je začela februarja, pred štirimi leti. Zagnanost sem dobil od mame, ki je takrat začela igrati harmoniko. Veliko so tudi pripomogli prijatelji, ki so mojo idejo podpirali, večino motivacije pa rabiš seveda sam.

Kaj je bilo odločilno, da si se posvetil kitari in ne kateremu drugemu instrumentu? Kakšna je bila tvoja prva kitara in kakšno opremo imaš sedaj?

Kitara je dokaj priljubljen in razširjen inštrument, a temu zvoku se ne morem upreti. Na svoji glasbeni poti sem poskusil že veliko inštrumentov, a kitara mi je bila bolj  pri srcu. Moja prva kitara pa je bila znamke LTD, kitarista Kirk Hammeta, ki mi je takrat bil vzor. Moja trenutna oprema so pa kitara znamke Jackson ter Marshallovo ozvočenje.

Kdo je tvoj glasbeni vzornik in zakaj ravno ta? Kakšno zvrst glasbe najraje preigravaš?

Moj glasbeni vzornik je sedaj Marty Friedman, bivši kitarist zasedbe Megadeth. Zakaj ravno on? Ker je preprosto dandanes že veliko dobrih kitaristov in je težko izstopati in razviti popolnoma svoj stil. Marty Friedman pa je predvsem znan po svojih solažah, ki imajo pridih bluesa, trash metala in še česa. Moja najljubša zvrst pa je trash metal, ki ga tudi preigravam v skupini Železobeton.

Bil si učenec, sedaj animator pri Tadeju Ropoši. Kako je biti animator? Kakšni so učenci pri učenju in kako jih ti poučuješ?

Delo animatorja mi je preprosto zanimivo, saj delam to kar me veseli in vedno je nekaj kar bo vsako učno uro razlikovalo od prejšnje in naslednje. Učenci so pa seveda različni od posameznika do posameznika. Eni se učijo hitreje, drugi spet počasneje, a delo mi je v obeh primerih prijetno. Moja učna metoda se ne razlikuje od svojega mentorja, saj mislim da je ta učni sistem, ki ga ima(va) dober.

Trenutno si eden izmed mlajših članov skupine Železobeton. Kako ti je uspelo priti v zasedbo? Si pred tem igral že v kakšnih drugih bandih? 

 Spomnim se ponedeljka, ko sem prejel klic od Tadeja, da se išče nov kitarist za skupino Železobeton. Že pred sem najraje poslušal trash metal zvrst in sem ta bend poznal ter ga z spoštovanjem in navdušenjem poslušal. Ko pa sem dobil to ponudbo nisem dolgo premišljeval in zdaj sem tu kjer sem. Pred tem sem pa igral ali vsaj poskusil igrati že v nekaj bendih, za nekatere se sploh nismo zmenili imena, drugje pa mogoče ni bila zvrst primerna za mene. Bil sem na primer tudi na avdiciji za zasedbo Nightmare.

No zanima me pa tudi tvoj odgovor na to, da nekateri pravijo, da so v Železobeton sedaj "le otroci" z Tadejem na vrhu. Kaj ti meniš o tem? Je res pomemben tudi izgled ali bolj znanje igranja instrumenta s katerim zasedeš svojo vlogo v bandu?

 Na to da je postavitev Železobetonov trenutno taka kot je, nimam slabega mnenja, saj kot pravi Tadej sam, smo vsi polni volje in ljubezni do glasbe, ki jo igramo. Glede na to ali je pomemben izgled ali znanje bi odgovoril samo to, da glasbo poslušamo z ušesi in ne z očmi.

Do danes si nastopal že velikokrat. Se morda spomniš svojega prvega koncerta in kakšni so bili takratni vtisi pred prihodom na oder in po tem, ko je bil koncert oziroma nastop končan? Kaj pa tvoj do sedaj najboljši koncert ali nastop, kjer si igral? 

 Spomnim se nastopa, ko sem še bil san učenec. Seveda je bila trema, ko sem stopil na oder in videl vso to množico ljudi, ampak sem poskušal čim bolj korajžno odigrati. Ko sem zaslišal aplavz ob koncu nastopa, me je prelil neznan občutek, nekaj kar še nikoli nisem občutil. Za mene zdaj ni lepšega občutka, kot to da sem na odru in ljudem z ponosom kažem svojo ljubezen do glasbe. Moj trenutno najboljši koncert pa je biu v Gledališču v Murski Soboti, ko smo igrali z Železobeton, s kitarsko delavnico, pridružili pa so se nam tudi gosti.

 

 

Če bi lahko izbral kateri koli oder ali festival, kjer bi nastopil in katerokoli osebo, s katero bi - kakšen bi bil tvoj izbor?

 Seveda bi izbral večje svetovne odre kot so Rock am ring, Nova rock ipd... Če bi pa imel možnost, pa bi seveda igral skupaj s svojim vzornikom.

Trenutno obiskuješ SPTŠ, kakšni so tvoji cilji za prihodnost glede šolanja in kakšni glede glasbene poti? Imaš v kakšni bližnji prihodnosti kakšen nastop ali koncert na katerega bi povabil naše bralce? 

 Moja želja je, da mi uspe v glasbi, seveda pa je šolanje tudi pomembno. Sam ne vem kje bom čez nekaj let, zato sem še poln pričakovan. V bližnji prihodnosti pa lahko z veseljem povem, da bo Železobeton naredil come-back na glasbeno sceno in da lahko pričakujete več koncertov, ne le enega, žal pa še ne vem točno povedati kdaj in kje se bo točno to zgodilo, vsekakor pa bomo nastopili tudi v Prekmurju.

Bi za konec še kaj sporočil bralcem Pomurca?

Za konec bi povedal samo to, da je glasba jezik, ki ga razume ves svet in povezuje ljudi, zato ne pozabite poslušati glasbe.

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Komentarji

    1. gost
      27.04.2012 ob 9:50 gost gost

      bravo niko

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.04.2012 ob 12:27 Ka misliš što? gost

      Hey Joe :)

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2012 ob 15:30 ozzy gost

      respect!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2012 ob 21:31 železobeton gost

      najači

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.11.2012 ob 17:01 shejvi gost

      to nickieee :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.