https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Sugarfree - sladka dekleta in fantje, ki vztrajajo na svoji poti

25.4.2013  

Sugarfree so pomurska skupina, sestavljena iz mladih deklet in fantov, ki že več let "pridno" nastopajo na slovenskih odrih ter navdušujejo z različnimi priredbami in vztrajajo na svoji glasbeni poti. 

Z rubriko POM-MUZIKA smo želeli mlade in neuveljavljene pomurske  glasbene izvajalce vzpodbuditi k nadaljnjemu razvoju, promociji in  krepitvi oblikovanja kolektivne zavesti na področju glasbene kulture v  Pomurju.  
Kdaj in kako se je začela glasbena pot, kdo so člani Sugarfree?
Skupina je nastala leta 2010, zelo nepredvideno. Vsi člani, ki smo bili na začetku skupaj smo prej igrali v različnih glasbenih skupinah. Potem so se fantje dogovorili za vaje in ker več ni bilo pevca je pevsko vlogo prevzel basist in v bend povabil še back vokalistko, ki je sčasoma postala glavna pevka in tudi kitaristka v skupini. Nekako tako se je vse skupaj začelo. Potem smo nekaj časa delovali v taki zasedbi, čez čas pa se je začela postavitev rušiti.
Skupino je zapustil basist, tako da smo potem imeli kar nekaj problemov z iskanjem novega basista. To mesto je potem zapolnila punca (basistka) s katero smo sodelovali kakšno leto. Le ta je kmalu zapustila skupino in spet smo bili brez basista. Lahko bi rekli da nam je to usojeno. Ampak NE! Kmalu smo našli novega basista in še klaviaturistko in v taki zasedbi delujemo še zdaj. Torej skupino sestavljajo: glavni vokal in kitara (Julija Fajhtinger), kitara (Dominik Ficko), klaviature in back vokal (Anja Kučan), bas (Rok Kovačič), bobni in back vokal (Simon Hajdinjak).
Vaša postava se je tudi skozi čas zamenjala, kaj je bil vzrok za menjavo članov in ali je sedaj vaša postava popolna ali še vedno iščete kakšen "manjkakoči člen" v bandu?
Posebnega vzroka za menjavo članov ravno ni. Večinoma so se sami odločili za odhod, ker so imeli drugačne interese. Z vsakim pa je bilo lepo delati. Skoraj popolnoma smo prepričani, da je naša postava popolna in mislimo, da imamo vse, kar v skupini potrebujemo za tovrstno izvajanje glasbe.
Kakšno zvrst preigravate in od kje navdih, kdo so vaši vzorniki? Igrate predvsem priredbe, morda tudi kakšne avtorske pesmi?
Ne moremo se opredeliti na eno zvrst, ki jo izvajamo, ker izvajamo skoraj vse kar je. Od popa, rocka, metala do komerciale in še kaj. Vsakdo predlaga nekaj kar mu je všeč in se potem odločimo, če bomo komad izvajali. Posebnih vzornikov nimamo oz. jih ima vsak sam, sigurno pa se zgledujemo po kakšni skupini, vsaj po načinu igranja (npr. Evanescence). Večinoma igramo priredbe, delamo pa tudi na avtorskih komadih. Imamo jih že kar nekaj, ampak vedno se najde kaj za popraviti in dodati. Naš namen je kmalu kaj posneti, ampak naj bo najprej dobro izdelano. O čem govorijo komadi in kako so nastali še ne bomo izdali, mogoče pa kmalu.
Sugarfree - kako ste se odločili za to ime, ali ima kakšen poseben pomen?
V bistvu so enkrat fantje bili na vajah in pili Red Bull brez sladkorja in takrat naj bi prišla zamisel o tem da bi se imenovali Sugarfree. Če se malo pošalimo:˝Mogoče pa smo preveč sladki in se moramo s svojim imenom nevtralizirati….hehe˝
Igrali ste na že kar nekaj koncertih, kateri je bil do sedaj vaš najboljši koncert in zakaj?
Za sabo imamo že ogromno koncertov, od večjih do manjših, uspešnih in neuspešnih. Na vsakem koncertu smo pridobili nekaj izkušenj in tako postajali vedno boljši. Moramo priznati, da smo na začetku bili ˝slabši˝, vendar smo iz koncerta v koncert postajali vedno boljši in sigurnejši. Naš najboljši koncert je bil lani, leta 2012 na motoristih v Gajševcih, kjer bi lahko rekli, da smo prekosili sami sebe. Zunaj je bilo strašno vroče in smo kljub vsemu na odru dali vse od sebe in dobili veliko pozitivnih komentarjev in dober odziv publike. To nam je dalo še dodatno moč, da delamo naprej s polno paro.
Kaj pa vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil in kakšni so bili vaši občutki takrat pred in po koncertu?
Najprej so bili kakšni manjši nastopi, potem pa že tudi koncerti. Za naš prvi večji koncert bi opredelila špil v Party Maxu v Murski Soboti. Takrat nas je bilo še kar strah vsega kar smo morali narediti na odru. Skrito smo upali, da bomo vse dobro izpeljali do konca. Po koncertu smo dobili polno pohval, tako da je strah bil skoraj zaman. Seveda pa smo z vsakim koncertom postajali samozavestnejši in bolj sproščeni na odru.
Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali pa tudi kakšna zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?
Lahko bi rekli, da se nam je že marsikaj zgodilo, ampak najbolj nerodna in smešna prigoda je bila, ko je kitaristu na špilu odpovedal ojačevalec. Vsi smo igrali naprej, kitarist pa je cel čas govoril, da mu ne dela kitara. Tega seveda ni nihče vzel resno in smo vsi lepo nadaljevali z igranjem. Ko je na vrsto prišel kitaristov solo so še vedno vsi vztrajno igrali naprej, le pevka se je zaskrbljena obrnila proti kitaristu in potem skušala pokazati ostalim članom, da končamo s komadom. In kar nekaj časa je trajalo, da so vsi ugotovili kaj točno se je zgodilo. Takrat smo se resnično znašli v težavni situaciji, ki smo jo potem tudi rešili, saj je član nekega drugega benda potem našemu kitaristu posodil ojačevalec, za kar smo mu seveda bili zelo hvaležni.
Mnogo mladih bandov nastane precej hitro in prav tako hitro tudi po nekaj odigranih koncertih ter izdanem prvem demo CD-ju razpade. Kakšno je vaše mnenje - zakaj mislite, da pride do tega? 
Do tega prihaja vedno in povsod. Kot kakšna glasbena epidemija. Vzrok da mlade skupine razpadajo je predvsem v mladih, ki se v življenju še spreminjajo in razvijajo. S tem spreminjajo tudi svoje mišljenje in navade. Potem v skupinah člani več nimajo podobnih interesov in potem je za vse boljše da razpadejo in gredo svojo pot.
Vi ste dokazali skozi leta nasprotno - Sugarfree še vedno delujejo s polno paro, kakšen je vaš recept za uspešen band?
Ne bi znali točno povedati kaj je recept za uspešen band. Lahko pa svetujemo, da je treba biti samo zagnan in trdno prepričan v to kar delaš in če se dovolj potrudiš potem uspe. V skupini je najpomembnejša komunikacija. Če to ne deluje, potem ne deluje tudi skupina. Člani v skupini Sugarfree se zavedamo, da glasba združuje in da je glasba nekaj, kjer lahko uživaš in se sprostiš. Vsi imamo svoje cilje in ene poti vodijo tudi na povezanost z glasbo. In če to radi delamo lahko tudi delujemo.
Pa še za konec; kakšni so vaši cilji za prihodnost in ali vas bomo lahko spet kaj kmalu videli na kakšnem odru v Pomurju?
Naši cilji za prihodnost niso povsem določeni. Niti jih nočemo preveč načrtovati. Prepuščamo se toku in sprejmemo vsako priložnost, ki se nam zdi prava. Namen, ki ga imamo pa je čim več igrati, predstaviti in posneti avtorske skladbe in prevzeti ljudi. Sigurno nas boste kmalu lahko videli kje na odru, saj se bliža poletje in mislim se s tem začenja tudi naša sezona. Priporočamo, da spremljate našo stran na facebooku (https://www.facebook.com/pages/SugarFree/145792768844412?ref=hl) in tam bo objavljeno, kdaj in kje bomo igrali.

Kdaj in kako se je začela glasbena pot, kdo so člani Sugarfree?

Skupina je nastala leta 2010, zelo nepredvideno. Vsi člani, ki smo bili na začetku skupaj, smo prej igrali v različnih glasbenih skupinah. Potem so se fantje dogovorili za vaje in ker več ni bilo pevca, je pevsko vlogo prevzel basist in v bend povabil še back vokalistko, ki je sčasoma postala glavna pevka in tudi kitaristka v skupini. Nekako tako se je vse skupaj začelo. Potem smo nekaj časa delovali v taki zasedbi, čez čas pa se je začela postavitev rušiti.

Skupino je zapustil basist, tako da smo potem imeli kar nekaj problemov z iskanjem novega basista. To mesto je potem zapolnila punca (basistka), s katero smo sodelovali kakšno leto. Le ta je kmalu zapustila skupino in spet smo bili brez basista. Lahko bi rekli, da nam je to usojeno. Ampak NE! Kmalu smo našli novega basista in še klaviaturistko in v taki zasedbi delujemo še zdaj. Torej skupino sestavljajo: glavni vokal in kitara (Julija Fajhtinger), kitara (Dominik Ficko), klaviature in back vokal (Anja Kučan), bas (Rok Kovačič), bobni in back vokal (Simon Hajdinjak).

 

Vaša postava se je tudi skozi čas zamenjala, kaj je bil vzrok za menjavo članov in ali je sedaj vaša postava popolna ali še vedno iščete kakšen "manjkakoči člen" v bandu?

Posebnega vzroka za menjavo članov ravno ni. Večinoma so se sami odločili za odhod, ker so imeli drugačne interese. Z vsakim pa je bilo lepo delati. Skoraj popolnoma smo prepričani, da je naša postava popolna in mislimo, da imamo vse, kar v skupini potrebujemo za tovrstno izvajanje glasbe.

 

Kakšno zvrst preigravate in od kje navdih, kdo so vaši vzorniki? Igrate predvsem priredbe, morda tudi kakšne avtorske pesmi?

Ne moremo se opredeliti na eno zvrst, ki jo izvajamo, ker izvajamo skoraj vse, kar je. Od popa, rocka, metala do komerciale in še kaj. Vsakdo predlaga nekaj, kar mu je všeč in se potem odločimo, če bomo komad izvajali. Posebnih vzornikov nimamo oz. jih ima vsak sam, sigurno pa se zgledujemo po kakšni skupini, vsaj po načinu igranja (npr. Evanescence). Večinoma igramo priredbe, delamo pa tudi na avtorskih komadih. Imamo jih že kar nekaj, ampak vedno se najde kaj za popraviti in dodati. Naš namen je kmalu kaj posneti, ampak naj bo najprej dobro izdelano. O čem govorijo komadi in kako so nastali, še ne bomo izdali, mogoče pa kmalu.

Sugarfree - Hysteria (cover)

Sugarfree - kako ste se odločili za to ime, ali ima kakšen poseben pomen?

V bistvu so enkrat fantje bili na vajah in pili Red Bull brez sladkorja in takrat naj bi prišla zamisel o tem da bi se imenovali Sugarfree. Če se malo pošalimo:˝Mogoče pa smo preveč sladki in se moramo s svojim imenom nevtralizirati … hehe˝.

 

Igrali ste na že kar nekaj koncertih, kateri je bil do sedaj vaš najboljši koncert in zakaj?

Za sabo imamo že ogromno koncertov, od večjih do manjših, uspešnih in neuspešnih. Na vsakem koncertu smo pridobili nekaj izkušenj in tako postajali vedno boljši. Moramo priznati, da smo na začetku bili ˝slabši˝, vendar smo iz koncerta v koncert postajali vedno boljši in sigurnejši. Naš najboljši koncert je bil lani, leta 2012 na motoristih v Gajševcih, kjer bi lahko rekli, da smo prekosili sami sebe. Zunaj je bilo strašno vroče in smo kljub vsemu na odru dali vse od sebe in dobili veliko pozitivnih komentarjev in dober odziv publike. To nam je dalo še dodatno moč, da delamo naprej s polno paro.

 

Kaj pa vaš prvi koncert? Kje in kdaj se je zgodil in kakšni so bili vaši občutki takrat pred in po koncertu?

Najprej so bili kakšni manjši nastopi, potem pa že tudi koncerti. Za naš prvi večji koncert bi opredelila špil v Party Maxu v Murski Soboti. Takrat nas je bilo še kar strah vsega, kar smo morali narediti na odru. Skrito smo upali, da bomo vse dobro izpeljali do konca. Po koncertu smo dobili polno pohval, tako da je strah bil skoraj zaman. Seveda pa smo z vsakim koncertom postajali samozavestnejši in bolj sproščeni na odru.


Se vam je morda na koncertu zgodila že kakšna neljuba ali pa tudi kakšna zanimiva prigoda, ki bi jo morda delili z nami?

Lahko bi rekli, da se nam je že marsikaj zgodilo, ampak najbolj nerodna in smešna prigoda je bila, ko je kitaristu na špilu odpovedal ojačevalec. Vsi smo igrali naprej, kitarist pa je cel čas govoril, da mu ne dela kitara. Tega seveda ni nihče vzel resno in smo vsi lepo nadaljevali z igranjem. Ko je na vrsto prišel kitaristov solo so še vedno vsi vztrajno igrali naprej, le pevka se je zaskrbljena obrnila proti kitaristu in potem skušala pokazati ostalim članom, da končamo s komadom. In kar nekaj časa je trajalo, da so vsi ugotovili, kaj točno se je zgodilo. Takrat smo se resnično znašli v težavni situaciji, ki smo jo potem tudi rešili, saj je član nekega drugega benda potem našemu kitaristu posodil ojačevalec, za kar smo mu seveda bili zelo hvaležni.

Mnogo mladih bandov nastane precej hitro in prav tako hitro tudi po nekaj odigranih koncertih ter izdanem prvem demo CD-ju razpade. Kakšno je vaše mnenje - zakaj mislite, da pride do tega? 

Do tega prihaja vedno in povsod. Kot kakšna glasbena epidemija. Vzrok, da mlade skupine razpadajo, je predvsem v mladih, ki se v življenju še spreminjajo in razvijajo. S tem spreminjajo tudi svoje mišljenje in navade. Potem v skupinah člani več nimajo podobnih interesov in potem je za vse boljše, da razpadejo in gredo svojo pot.

Sugarfree - Da sutra umrem (cover)

Vi ste dokazali skozi leta nasprotno - Sugarfree še vedno delujejo s polno paro, kakšen je vaš recept za uspešen band?

Ne bi vedeli točno povedati, kaj je recept za uspešen band. Lahko pa svetujemo, da je treba biti samo zagnan in trdno prepričan v to, kar delaš, in če se dovolj potrudiš, potem uspe. V skupini je najpomembnejša komunikacija. Če to ne deluje, potem ne deluje tudi skupina. Člani v skupini Sugarfree se zavedamo, da glasba združuje in da je glasba nekaj, kjer lahko uživaš in se sprostiš. Vsi imamo svoje cilje in ene poti vodijo tudi na povezanost z glasbo. In če to radi delamo, lahko tudi delujemo.

Pa še za konec; kakšni so vaši cilji za prihodnost in ali vas bomo lahko spet kaj kmalu videli na kakšnem odru v Pomurju?

Naši cilji za prihodnost niso povsem določeni. Niti jih nočemo preveč načrtovati. Prepuščamo se toku in sprejmemo vsako priložnost, ki se nam zdi prava. Namen, ki ga imamo, pa je čim več igrati, predstaviti in posneti avtorske skladbe in prevzeti ljudi. Sigurno nas boste kmalu lahko videli kje na odru, saj se bliža poletje in mislim se s tem začenja tudi naša sezona. Priporočamo, da spremljate našo stran na facebooku; tam bo sproti objavljeno, kdaj in kje bomo igrali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2013 ob 9:45 Ananas gost

      Prvič slišim za njih saj fajn in super za njih :) ampak ka je to za članka? Pretiravanje mogoče? Prej že več lejt ˇpridnoˇ nastopajo :D chjooo več lejt nastopa naprimer madona pa tina turner nej pa nekša skupina od leta 2010 pa še to nikome skoraj poznana :D

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.