https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Hadik Mihály band – ob igranju gypsy swinga se jim dostikrat pridružijo drugi glasbeniki

16.7.2015  

Člani zasedbe Hadik Mihály band so skupaj od leta 2013. Igrajo na več različnih inštrumentov, izvajajo pa gypsy swing. Radi se poigrajo z aranžmajem, zato velikokrat komadom dodajajo neko avtorsko »noto«.  


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdo ste člani skupine?

Peter Koša, Patrick Gyurkač, Filip Novak in Luka Cojhter

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot?

Vse skupaj se je začelo v Mariboru, v glasbeni sobi študentskih domov na Lentu, sedanja standardna zasedba pa je skupaj od leta 2013, ko se nam je pridružil Filip na bobnih.

Kako ste se odločili za ime Hadik Mihály band? Ima kakšen poseben pomen?

Nekako je tako prišlo. Mihael Hadik je bil madžarski vojskovodja, ki je po legendah branil Lendavo pred Turki in ker smo vsi Lendavćani, smo se odločili za to ime. Sicer pa smo tudi vaje imeli v goricah blizu kapelice Svete Trojice, kjer hranijo njegovo domnevno mumijo.

Na katere inštrumente igrate in kakšno zvrst preigravate?

Naši instrumenti so: violina, kontrabas, bobni in akustična kitara. V naši glasbi se najde mnogo različnih zvrsti, a celotna zadeva je zapakirana v gypsy swing. Glasba, ki prihaja iz Francije v 1930-ih letih, katere pionirja sta bila Django Reinhardt in Stephane Grappelli. Pogosto se pa zgodi, da se nam še drugi glasbeniki pridružijo. Skozi kariero smo naredili mnoga glasbena poznanstva in ni nič čudnega, če se nam na kakem koncertu pridružijo prijatelji iz Češke na harmoniki in violini. Vedno smo veseli novih glasbenikov, saj je swing nasploh taka zvrst, ki to omogoča.

Kaj pa avtorski komadi?

Nekaj avtorskih komadov je sicer že bilo narejenih, a smo čez čas nekako pozabili na njih. Večina komadov, ki pa jih igramo so gypsy swing standardi – komadi kateri imajo določene akordi in melodijo, z aranžmajem pa se radi sami poigramo in tako vsakemu komadu dodamo neko avtorsko »noto«. Celotna zadeva pa močno bazira na kolektivni improvizaciji.

Igrate različne inštrumente. Kako potekajo vaše vaje?

Zadnje čase vaj skoraj da nimamo zaradi drugih obveznosti (Fax, delo, itd.). Ko pa jih le imamo, se v naprej dogovorimo za par komadov, katere si doma preposlušamo in na vajah poskusimo realizirati.

Hadik Mihály Band - Apache cover (Official Video)

Kdaj in kje se je zgodil vaš prvi koncert, kakšni so bili občutki?

Prvi koncert se je imel zgoditi davnega leta 2011 v eni izmed lendavskih gostiln.

Igrate modra tudi na zasebnih zabavah? Kako se razlikujejo omenjene zabave od koncertov?

Skozi našo glasbeno kariero smo imeli nastope vseh vrst. Rojstne dneve, poroke, otvoritve galerijskih razstav, literarne večere, hotelske koncerte itd. Sodelovali smo tudi v dveh manjših gledaliških produkcijah. Sodelujemo še z lendavsko gledališko skupino Egy & Más Vándorszínház v gledališki predstavi Tóték. Vsak koncert za sebe ima svoje specifike. Na zabavah moreš pozoren biti na to, kakšna glasba bi ljudem ugajala v določenem trenutku. Ko igramo z gledališčem moremo biti pozorni, da nismo preglasni in pozorni na igralce, saj mi njih spremljamo. Zelo radi igramo za ljudi

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Na otvoritvi likovne razstave na Madžarskem, kjer smo nastopali je violinist tik pred nastopom ugotovil, da je lok za violino pozabil doma. Časa za to, da bi se odpeljali po njegov lok ni bilo. Še sreča, da je kontrabasist imel svoj lok in ga je violinistu posodil. Na koncu koncev je nastop uspel.

Kakšni so vaši načrti na glasbenem področju?

Za zdaj dokaj neglasbeni. Trudimo se nekako prebroditi to prehodno obdobje. Študij smo bolj ali manj vsi zaključili in iščemo svoje življenjske poti. Ob tem seveda skušamo tudi čim več igrati, ampak ni tako enostavno, kot ko smo bili še vsi v Mariboru. Prav zato si za enkrat ne postavljamo dolgoročnih ciljev. Skušamo čim bolje izkoristiti priložnosti, ki se nam ponujajo sproti.

Kdaj vas bomo lahko spet videli na odru v Pomurju?

Nimamo za zdaj nobenih planiranih koncertov. Lahko pa se kdajkoli zgodi, da nas v kakšni lendavski gostilni ujamete v poznih nočnih urah.

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.