https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Dorina Gujt – besedila pesmi na poslušalce prenaša na edinstven način, kar ji daje poseben čar

13.8.2015  

Dorina ima glasbo v krvi. Blizu ji je glasba sedemdesetih let, rada pa prisluhne vsem zvrstem. Nastopa z veliko glasbeniki, kar jo bogati in ji vedno znova predstavlja izziv. Navdihi za njene pesmi prihajajo od vsepovsod, pesmi pa ustvarja tudi v sanjah.


Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

Kdaj se je začela tvoja glasbena pot, kdo te je navdušil za glasbo?

Ob tem, mnogokrat zastavljenem vprašanju, se vedno znova spomnim na rano mladost, ko sem kot deklica, nekaj časa živela na vasi, pri starih starših. Po hiši se je vedno slišalo prepevanje, ter glas citer, harmonike in kitare. Lahko bi se reklo, da imam glasbo v krvi.

Glede glasbenih zvrsti – katere so ti najbližje in katerim posvečaš največ časa?

Glasbena paleta, ki jo poslušam, je kar široka. Zelo rada prisluhnem tudi zvrstem, ki se razlikujejo od mojega načina ustvarjanja, saj se iz vsakega kaj naučiš, seveda če to sprejmeš. Ko sem se preselila v Mursko Soboto je oče vsak dan vrtel glasbo iz malih vinilnih plošč prinešenih iz tujine. Vse skupaj se je odvijalo v 70ih letih, ko je bil poudarek prav na  besedilih in ravno zato, mi je ta glasba zelo blizu.

Kdaj in kje si prvič nastopila javno? Kakšni so bili občutki?

Tale spomin sega že kar nekaj let nazaj, v čas, ko sem obiskovala osnovno šolo. Moj prvi nastop je bil ob dnevu žena, ko sva z sošolcem zapela v duetu. Občutek je vedno znova enak. Prenašati sporočila pesmi, na svoj, edinstven način ti daje nek poseben občutek, moč, čar, katerega težko opišem. Skratka, bilo je izjemno.

Kateri tvoj nastop bi izpostavila kot najboljši oziroma poseben?

Vsak posamezen nastop je za izvajalca poseben. Večinoma se mi v spomin vtisne ambient nastopa, ki definitivno vpliva tako na samo izvedbo, kot na dojemanje glasbe poslušalca. Zato bi izspostavila koncert v našem, Soboškem parku pred MIKK-om, pod vedrim poletnim zvezdnim nebom, ob siju svečk. Obdana z obilico pozitivne energije, tudi iz strani publike, sem res uživala. Vsekakor bi zadevo želela ponoviti.

DORINA "Samo malo je trbelo"

Nastopaš z različnimi glasbeniki in tudi s skupino. Je lažje nastopati sam ali s skupino, kaj zahteva več vaje?

Nastopam z različnimi glasbeniki in ravno to me bogati in mi vedno znova predstavlja izziv. Z vsakim posebej gojim nek edinstven odnos, neko sinergijo, ki je po mojem mnenju pogoj za izvajanje tovrstne glasbe. V bistvu "količina" vaj sploh ni pomembna, pomembno je, kako z sonastopajočim začutiš posamezno pesem, kako se v improvizacijah ujameš. Včasih je dovolj, da dorečeš le osnove npr. tonaliteta, shema pesmi ipd. in zadeve stečejo same.  Z večino gre to kar hitro, saj se glasbeniki poznamo, tako v smislu igranja, kot po privatni plati. Je pa res, da vsak, tudi samostojen nastop zahteva določene priprave in koncentracijo, tako da neke bostvene razlike ni.

Besedila pesmi pišeš sama. Od kod navdih?

Navdihi prihajajo od vsepovsod, odvisno od razpoloženja. Besede, verzi, misli me včasih kar naenkrat zasipavajo z tako naglico, da jih komaj utegnem zapisati. Verjeli ali ne, ustvarjam tudi v sanjah, zato imam na nočni omarici vedno pripravljen svinčnik in papir.

Kakšen nasvet bi dala mladim, ki pojejo le doma v sobi in ne upajo stopiti na oder in zapeti?

Verjemiti vase in si upajte. Vse kar boste delali, pa delajte iskreno, s srcem!

Kdaj te bomo spet imeli možnost poslušati v živo?

21. avgusta me boste imeli priložnost slišati na Jenamena festu, ko bom gostja skupini Édna. Sem pa v dogovoru za več terminov in v različnih, tudi novih, zanimivih kombinacijah. Do konca tega leta bo to kar nekajkrat - termine bom objavljala sproti. 

DORINA & DEJAN - MOJA SOBOTA

 

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.08.2015 ob 18:22 abraham gost

      super pevka in žurerka ;-)

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.08.2015 ob 18:45 cimprecaš gost

      ja zdaj ka tunaša več nega, občinski onorari samo vküp letijo

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.