https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Jeruzalem, biser prleških goric

Jeruzalem, 4.2.2024  

Iz Ljutomera se med vinogradi vije pot proti Jeruzalemu, biseru prleških goric, ki s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, ob kateri uspevajo vrhunska vina, dih jemajočimi panoramskimi razgledi ter romarsko cerkvico, upravičeno nosi ime nebeški kraj.

O tem je prepričal že križarje, ki so v 12. stol. iskali pot v današnji izraelski in palestinski Jeruzalem. Legenda namreč pravi, da so vasico poimenovali križarski vitezi, ki so se na svoji poti v Sveto deželo ustavili na vrhu hriba in bili tako navdušeni nad njegovo lepoto in gostoljubjem domačinov, da so kraj poimenovali kar Jeruzalem.

Center Jeruzalema je Dvorec Jeruzalem, TIC Jeruzalem, vinoteka Jeruzalem, kjer so vina 35 vinogradnikov, trgovina s spominki in simbol Jeruzalema Cerkev Žalostne Matere božje. Ta je pravzaprav v več fazah v baročno cerkev prezidana nekdanja križarska kapelica. Na glavnem oltarju je Marijina slika, ki bi jo naj v te kraje prinesli križarji in romarji v 12. stol., kot zahvalo za srečno vrnitev iz Svete dežele.

Jeruzalem je danes središče svetovne vinske kulture in najprepoznavnejši simbol širšega prleškega vinskega območja, ter kraj navdiha za vse obiskovalce, ki iščejo sprostitev in oddih ob pokušanju žlahtnih prleških vin in domače kulinarike. Tradicija vinogradništva je na tem območju stara že 2400 let, saj sega še v mlajši terciar, pred prihodom Rimljanov. Mistična podoba edinstvenih terasastih goric, topolov in vijoče se bele ceste pa vam bo zagotovo še dolgo ostala v spominu.

Krajinski park Ljutomerski ribniki – Jeruzalemske gorice, poleg Jeruzalemskih goric, zajema tudi 6 ribnikov v mali vasici Podgradje v bližini Ljutomera. Ribniki tvorijo bogat ekosistem in so odlična priložnost za sprehod in raziskovanje narave ob spremljavi petja ptic, elegantnih labodov in drugih tamkajšnjih živalskih vrst.

Več fotografij v spodnji galeriji …

Vir: Visit Prlekija, Občina Ljutomer

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2024 ob 18:59 gost

      Res zelo lep kraj. Samo slabo podobo mu je naredil počivaušek pa vlada janeza Janše. Ker so se sestajali v gostišču taverna ko so slovenski narod nezakonito zaprli in omejili njihovo gibanje na občine. Kajti vlada janeza Janše se je takrat vlačila po celi Sloveniji pa še širše. Kajti vse evropske vlade so delale preko Zuma. Samo slovenska se je udeleževala vsepovsod.

      24 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.02.2024 ob 20:10 prlek gost

      Ni kriva vlada poglejte kaj z Jeruzalemom dela lokalna skupnost) Ljutomerska občina) sramota za širšo okolico. Županja in njeni priskledniki naj se zamislijo kaj so storili ko so napodili g. Dinoja z dvorca in si sami v skledo nastavili eno veliko govno.

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.02.2024 ob 20:14 gost

      Ti si že leta zaprt na psihiatričnem zaprtem odelku v Hrastovcu. in kdo ti je kriv Janša? Zakaj te zdaj tvoj Golob, Fajonka pa Mesečnik ne rešijo in spustijo ven, zato, ker jih boli džoko za take ovce kot si ti. Zgnil boš v tisti mali kamrici v Hrastovcu, nikoli ne boš prišel ven, luzer Nejči.

      8 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2024 ob 5:50 Prlek gost

      Za vse je kriva oblast in to vemo,da je samo svojeglava,trmasta županja. Zovozila turizem,ki je cvetel,zdaj pa naj nosi krivdo,ampak ona tega ne bo priznala.

      25 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.02.2024 ob 6:56 gost

      Preki imate možnost da jo vržete iz oblasti. V Velenju s vsi velenčanina nogah in se borijo za svoj prav. Kaj čakate da pridejo templari iz 12 stoletja da vas rešijo. Oni so postavili temelje za ta prekrasen kraj. Vi pa ga morete negovati ne zapravljati. Vsi ki zraven gledajo kako vse propada in pa nič ne naredijo so so krivi za propad.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.02.2024 ob 6:57 gost

      Popravek,,, prleki,,,

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.02.2024 ob 7:35 Štrk gost

      Kje v SLO je neprofesionalna županja kjer je tako velika obcina kot Ljutomer? Samo v lotmerku. Sram jo naj bo ,kako je izigrala svoje volilce. Vseeno ji je ta vse,samo za svoj žep ne.

      22 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.02.2024 ob 7:50 gost

      volga je volga in....nikdor nede olga

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.02.2024 ob 9:52 občan gost

      Če bi se pogledalo zgodovino dvorca v zadnjih 30 letih vidimo da se je Jeruzalem samo črpalp in nič naredilo za dobrobit okolice. Vinogradniki ki so v okolici so samo vsak za sebe da pa bi odprli kleti in naredili kako privatno vinoteko pa je znanstvena fantastika. malo poglejmo čez mejo v Avstrijo in na Hrvaško pa se potem lahko vprašamo kaj je narobe z nami v tem kraju. k temu pa pripomore da se ne razvija v pravo smer tudi občina neglede na to kdo je župan immmo še bolj nesposobno občinsko upravo ki so profesjonalno namenjeni za razvoj občine nepa kot je v Ljutomeru (za svoj osebni interes in za malo skupino prijateljev. Nikoli niso gledali da bi se občina enakomerno razvijala in da bi vasi imele kvalitetno infrastrukturo. razvija se tam kjer je doma lokalni šerif in pa zaposleni v OU. Lepo je pred mano napisal en komentar o Velenju. Prleki pa smo ovce bili in po vsej verjetnosti ostanemo. Zamislimo se nad sabo in nad načinom dela v OU. (Zbudimo se)

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.02.2024 ob 11:48 Franc gost

      Občan,točno tak kot si napisa. Na OU bi mogli vse zamenjati,vse in točno se ve koga najprej. Bog daj župana,ki ne bo v volginih lovkah in da se 1x resnica tudi tu pokaze

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.02.2024 ob 14:38 vaščan gost

      Občan vse to kar pišeš je zelo res. Samo pgljej kaj se dogaja v vaseh,ki so malo odaljena od Ljutomera. Pri Mali Nedli se trudijo društva da bi se nekaj dogajalo in da nebi bili videti zapuščeni. Ko pa vidiš koliko občina te stvari sofinancira pa se vprašaš če ima to sploh smisel. ker nakoncu si gospa županja v svojih novičkah vse priredi da so to njeni projekti. podobno je v Jeruzalemi samo tam je manj prostovolcev in ni toliko videt. vse kar pa si ljudje želijo pa je aktivno in sposobno OU, ki pa ljudi omejuje in jim onemogoča njihovo delo da so čim bolj poslušni in odvisni od njih. Če pa se slučajno kdo iz periferije preveč vmašava in pove resnico pa ga poskušajo utišat ali ga celo onemogočijo pri njegovem delu.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.02.2024 ob 16:38 gost

      Še hujša zadeva pa se dogaja v TIC Jeruzalem kjer ponujajo vrhunska vina vendar jih delavci nevejo predstavit upam da se to popravi

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.