https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Klub Štrk - po možganski kapi v »novo« življenje

Črenšovci, 5.6.2012  

V Klubu Štrk bolniki, ki so doživeli možgansko kap, najdejo okolje, kjer lahko na novo zaživijo.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Klub Štrk iz Črenšovcev je eden izmed treh združenj v Pomurju, ki združujejo bolnike s cerebrovaskularno boleznijo. Klub je ustanovila Marta Režonja leta 2004, potem ko je tudi sama doživela možgansko kap. Klub trenutno šteje 52 članov, to so bolniki s cerebrovaskularno boleznijo, njihovi svojci, prijatelji in drugi podporniki. Člani kluba Štrk prihajajo iz občine Črenšovci in okolice (Odranci, Beltinci, Gančani in tudi Murske Sobote). Srečujejo se enkrat na mesec. Srečanja potekajo v obliki predavanj, fizioterapij in raznih ustvarjalnih delavnic.

Tudi s svojimi rokami lahko ustvarijo marsikaj uporabnega

 Ustvarjalne delavnice so oblika delovne terapije. Kot je povedala Marta Režonja, so to med člani najbolj pričakovana srečanja. So poučne in koristne, saj bolniki sami sebi in tudi drugim dokažejo, da z voljo in svojimi rokami še lahko ustvarijo kaj uporabnega. Na teh delavnicah izdelujejo večinoma izdelke iz naravnih materialov, kot so slama, ličje, tekstil, vosek, pesek… Izdelujejo vizitke, okraske, figurice in še kaj. Večina delavnic poteka na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, kjer jim pri ustvarjanju pomaga likovni pedagog Tibor Frančič.

Pomembno je, da ostanejo čim bolj samozadostni

Fizioterapijo izvajajo pod strokovnim vodstvom fizioterapevtke Metke Vlaj. Izvajajo vaje za gibljivost, moč, vzdržljivost, ravnotežje in usklajenost gibanja. Ustanoviteljica kluba pravi: »Naša želja je, da postanemo in ostanemo čim bolj samostojni, kajti pri večini bolnikov nam je bila odvzeta gibalna sposobnost v večji ali manjši meri. Pomembno pa je tudi, da smo usposobljeni za varen padec in samopomoč.«

Vseslovensko srečanje klubov letos v Murski Soboti

Aktivnost kluba so številne. Od promocij kluba, do veselih druženj, ogledov kurentovanja, izvajanje testov telesnih zmogljivost in še kaj bi našli med njihovimi aktivnostmi. Radi pa se srečujejo tudi z drugimi podobnimi klubi po Sloveniji. Tako se srečajo s še več bolniki, ki so prestali podobno izkušnjo in se spopadajo s enakimi težavami. Eno od srečanj, ki se ga člani še posebej veselijo, je vseslovenski izlet vseh klubov. Tako so se udeležili med drugim tudi srečanja v Ljubljani, Lipici, Mariboru, letošnje vseslovensko srečanje pa bo potekalo v Murski Soboti.

Društvo ima svojega strokovnega mentorja, dr. Štefana Horvata, njihova članica pa je tudi višja medicinska sestra Irena Nerad, ki jim pomaga predvsem pri organizaciji zdravstvenih predavanj. Oba jim pomagata tudi vsako leto septembra, ko opravljajo meritve dejavnikov tveganja oz. meritve krvnega tlaka, krvnega sladkorja in holesterola.

Klub je možnost, da člani na novo zaživijo

Kot druga podobna društva je tudi Klub Štrk nastal z namenom, da bolnikom po možganski kapi omogoča družabno okolje, v katerem imajo možnost, da na novo zaživijo. Bolniki tu ugotovijo, da niso sami in da lahko z drugimi, ki so prestali podobno, delijo svoje izkušnje, si zaupajo svoje težave in dobijo pomembne napotke za nadaljnje življenje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.