https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Prva medicinska pomoč – zdravstveni »heroji« iz občine Rogašovci

12.6.2012  

Društvo ima trenutno 11 članov, s projektom Prve medicinske pomoči (PMP) pa so začeli leta 2007. Do pacienta pridejo v slabih štirih minutah.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Služba nujne medicinske pomoči (SNMP) potrebuje v ruralnem okolju več časa za prihod na nujno intervencijo kot v mestu. Bistveno skrajšanje neterapevtskega intervala je možno samo v primeru, če je na kraju dogodka čimprej prisoten dobro usposobljen reševalec, ki bo pričel s postopki za povrnitev in ohranitev življenjskih funkcij in jih izvajal do prihoda SNMP.

Reševalci, ki delujejo v okviru (PMP), so zdravstveni reševalci SNMP oz. od njih usposobljeni zdravstveni delavci in laiki, ki se v primeru nujnega stanja na področju občine Rogašovci odzovejo na klic zdravstvenega dispečerja iz Murske Sobote. PMP ne more nadomestiti SNMP, ampak pomeni ojačanje najslabšega člena – prve laične pomoči – od nastanka nujnega primera do prihoda SNMP. Prostovoljni reševalci PMP, ki imajo stalno bivališče v občini Rogašovci, so nosilci izvajanja projekta v domačem okolju. 

Njihov dostopni čas do pacienta je 3,5 minute, reševalci iz Murske Sobote pa rabijo do rogašovske občine okrog 20 minut. Reševalci PMP dežurajo 24 ur, vse dni v letu. Povprečno vsak član društva dežura trikrat mesečno na mesec oz. 72  ur, kar znaša 850 prostovoljnih ur na leto. Na leto opravijo povprečno 20 intervencij. Leta 2009 so iz rok predsednika države dr. Danila Turka dobili tudi priznanje za naboljši prostovoljski projekt v RS. 

Vsi prostovoljci PMP prihajajo iz zdravstvenih vrst in imajo neposreden stik z urgentno medicino. "V bodoče želimo v ta projekt pritegniti prostovoljce iz gasilskih vrst, civilne zaščite, ter druge občane, kakor je to organizirano ponekod v tujini. S tem projektom želimo okrepiti laično pomoč, ter se v verigi preživetja vriniti med laično in profesionalno pomoč," pojasnjuje Damjan Slekovec, predsednik društva.  

Pomemben je tudi psihološki učinek 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2012 ob 19:51 Medicius gost

      Kapo dol dečki! Ljudje se sploh ne zavedajo kaj vaša intervencija pomeni in koliko časa žrtvujete v privat življenju zastonj.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2012 ob 20:12 frenky gost

      Mnogi se ne zavedajo, da so zaradi vas še živi, ne v občini še manj pa v državi ki bi lahko primaknila kakšen "dinar" - nazadnje bomo itak vsi prostovoljci! Bravo fantje!!!

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.06.2012 ob 20:23 nino gost

      BRAVO FANTJE, LE TAKO NAPREJ...ŽELEL BI SI, DA BI ŽIVEL V VAŠI OBČINI, SICER SEM PA ŽE SLIŠAL ZA VAS, DA STVAR OBVLADTE.ODLIČNO....

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2012 ob 22:25 dijak gost

      Vsa čast fantom. Sem dijak zdravstvene šole, in vem kaj pomeni nuditi prvo pomoč ... kaj šele Nujno medicinsko pomoč, med tema je velika razlika, vendar je pa lahko že majhna napaka usodna ... Zato so ti fantje zame junaki ... Še enkrat kapo dol ....

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.06.2012 ob 10:08 gost - simp gost

      Iskrena čestitka požrtvovalnim dečkom. Vsekakor si zaslužijo tudi vsaj minimalno materialno podporo, vsaj občine in drugih institucij. To plemenito dejanje se ne more plačati, saj stalno žrtvujejo svoj prosti čas in pogum - rešili ste že veliko neprecenljivih življenj. Tako naprej in vabite še več članov-ic. Vzorni ste in odlični !!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.