https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Robert Tratnjek - elektrotehnik, ki je začel sam, danes pa ima 18 zaposlenih

Murska Sobota, 20.6.2012  

V današnji rubriki Fokus predstavljamo direktorja družbe Tratnjek, Roberta Tratnjeka, ki je pred dvajsetimi leti začel z obrtjo sam, danes pa je njegovo podjetje zelo uspešno na področju raznorazne elektronike, od klimatskih naprav do solarnih sistemov in toplotnih črpalk. Pred kratkim je prejel priznanje Obrtniški vzor.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Robert Tratnjek je po osnovni šoli obiskoval Srednjo elektro-tehnično šolo v Mariboru, smer elektronika, ter se izšolal za elektrotehnik elektronik. Svoje podjetje je ustanovil leta 1992 v Turnišču, tako da bodo septembra imeli 20 let obstoja. Začel je delati sam, sčasoma pa je podjetje raslo in danes ima že 18 zaposlenih.

O gospodarski krizi že nekaj let slišimo na vsakem koraku, kako pa se z njo spopadajo v družbi Tratnjek? "Veliko pozornost posvečamo varčevanju, poskušamo racionalizirati delo in čas, porabo materiala, sicer pa smo na to pazili tudi, ko ni bilo krize. Pazimo tudi na splošne stroške, na katerih se da kaj privarčevati," pravi lastnik in direktor Robert Tratnjek.

Pa se zaradi krize odpovedujejo kakšnim poslovnim prijemom? "Ker delamo na varčevanju se ne odpovedujemo prijemom, saj delamo večinoma na montaži in vzdrževanju, kar je neka specifika. Bolj se moramo prilagajati cenam, saj obstaja cenejša konkurenca, tudi nelojalna, na kar pa se ne oziramo, saj imamo svoj cenovni sistem in zaenkrat nam uspeva."

Stila vodenja ni spremenil, včasih je preveč "mehki"

Podjetje Tratnjek se je skozi leta razvijajo in raslo, kakšen je torej recept za uspeh? "To je čisto enostavno, potrebno je dobro delati, imeti dobre ideje in slediti ciljem. Če se vse to poklopi pa je odvisno od vsakega posameznika, njegovega vloženega truda in vztrajnostjo. Potrebno pa je imeti tudi kanček sreče."

Kakšen stil vodenja pa ima do sodelavcev? "Moj način vodenja delavcev je že od vsega začetka isti. Poskušamo biti čim bolj korektni in realni, obstajati mora plačilni red. Zaposleni si za pošteno opravljeno delo zaslužijo korektno plačilo, dati pa morajo tudi svoj maksimum. Spoštovati je potrebno tudi njihove pravice, dosti pove podatek, da je kar enajst zaposlenih pri nas imelo prve zaposlitve," pravi Tratnjek.

Pa je sam pri svojem delu zagovornik avtoritativnega vodenja ali je bolj "mehki" manager? "Mislim, da sem bolj mehki oziroma socialen manager, včasih celo preveč in tako dosti dela, ki bi ga morali opraviti drugi, ostane meni. Sem si pa zato sam kriv, če ne razdeliš pravilno dela in odgovornosti, posledice nosiš sam. Potrebna je neka srednja pot."

Najpomembnejša sta poštenost in korektnost do delavcev

Standardno vprašanje, ki ga zastavimo vsem v rubriki Fokus, je tudi, kakšne lastnosti mora imeti dober manager? "Prisoten mora biti na vseh pozicijah dela, mora poznati celoten proces, seveda pa mora delati na najpomembnejših stvareh in ne izgubljati časa na nepomembnih stvareh, ki jih lahko opravijo drugi delavci. Pomembni sta korektnost in poštenost do delavcev, saj če tega ni, se to hitro opazi, ljudje niso učinkoviti, so nezadovoljni in odhajajo. Pomembne so tudi delavnost, potrpežljivost, prizadevnost in zagnanost za uresničitev zastavljenih ciljev, tudi če po trnovi poti."

Kaj pa je za Tratnjeka najpomembnejša prvina posla? "Najprej je potrebno posel pridobiti, posel mora biti cenovno ugoden, da se izide, sledi pa izvedba, ki more biti kvalitetna in brez večjih reklamacij. Potrebno je pridobiti tudi zaupanje potrošnikov, sploh pri poslih, ki se ponavljajo. Če pri teh enkrat zavoziš, več ne moreš računati na nadaljevanje."

Izraz manager mu ni všeč, čeprav je imamo v Sloveniji ogromno težkih managerjev, ki so bolj šarlatani

Managerji kot moralne avtoritete - kakšno pozornost posveča temu delu managerskega poklica? "Veliko pozornosti temu ne posvečam. Počnem svoje delo, trudim se ga delati čim boljše, da bi se pa s tem obremenjeval, pa niti slučajno. Tudi naziv manager, čeprav se vse pogosteje uporablja, mi ni všeč, zase pravim, da sem lastnik podjetja in direktor.

Imamo primere raznih težkih managerjev na državni ravni, ki potujejo s podjetja na podjetje in delajo izgube, za nagrado pa dobijo potem še boljšo zaposlitev, noben pa se ne vpraša, kaj za sabo pustijo. To zame niso managerji, to so šarlatani, ki delajo za svoje interese in interese tistih, ki jih nastavijo, ne pa za širšo družbo," pove kritično Tratnjek.

Kaj pa mu predstavlja njegova pisarna? Je raje v njej ali na terenu? "Meni je to vse povezano. Sicer smo mi bolj terensko podjetje, saj delamo večino na objektih in gradbiščih, sam pa zadnje čase kar precej v pisarni, zagotovo pa sem rajši na terenu. Toda potrebno je pripravljati ponudbe, se izobraževati, saj imamo širok spekter storitev."

NAJ 5 Roberta Tratnjeka:

Navdihujoča oseba: Obstajajo veliki managerji, ki so bili v začetku veliki garači, recimo Bill Gates ali Steve Jobs, sam pa bi izpostavil vodilne Samsunga, katere spremljam že dvajset let. Imel sem priložnost leta 1994 biti v Koreji na specializaciji, ko nam je takratni predsednik uprave dejal, da bo Samsung čez deset let vodilna kooperacija na področju elektronike, čemur smo se takrat smejali, njihova napoved pa se je uresničili.

Glasbena skupina/izvajalec: Dire Straits in Deep Purple

Knjiga: Knjig ne berem veliko, več prebiram internet.

Kraj v Pomurju: Moja rodna vas Ižakovci.

Želja v življenju: Na prvem mestu je zdravje in družina, kar se pa tiče posla, pa da bi ostali v okvirjih, kot smo trenutno.

PRIPOROČAMO:

Vsi FOKUSI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2012 ob 13:26 pravi človek gost

      on pa je lejko vzor marsikome....

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2012 ob 14:24 domačin gost

      Bravo Robi čestitam,samo tak dale....

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. denimb
      20.06.2012 ob 21:55 denimb

      bravo se tako naprej.....

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.06.2012 ob 18:49 osebakerenepoznaš gost

      od moje sošolke ati :D

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smrt
      23.06.2012 ob 21:29 smrt

      pa cejne so deleč najbole osolene

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.11.2012 ob 15:56 .I. gost

      Ge je pa moj predračun, ha?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.08.2013 ob 13:24 stik gost

      politična pripadnost najbrž res nima nobene teže v tem primeru. lol?

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.07.2015 ob 10:11 bojan gost

      zelo slabe izkušnje z to firmo. ne priporočam nikomur. najslabši odnos do stranke v mojem življenju. nikoli se še nisem počutil tako ponižanega.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.