https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bitka se je začela: Pahor zlaga nogavice, Zver med državljani, Türk je za Umeka

25.07.2012 ob 12:17  

Slovenci bomo predsednika države volili v nedeljo, 11. novembra.


Potem ko je predsedniški kandidat Milan Zver že nakazal, da bo glasove volivcev pridobival med državljani, bo na stik z ljudmi očitno stavil tudi Borut Pahor, ki je danes delal v tovarni nogavic. Janja Božič Marolt iz Mediane meni, da je terenska kampanja lahko izjemno uspešna, medtem ko Igor Oman iz Episcentra kot bolj odločujoča vidi soočenja.

Borut Pahor med delom v tovarni nogavic. (Foto: Facebook profil Boruta Pahorja)

Milana Zvera je bilo v zadnjem mesecu opaziti na različnih prireditvah in druženju z državljani, obiskal je tudi različna podjetja. Borut Pahor pa je danes napovedal, da bo šel v kampanji še korak dlje. V sklopu projekta Skupaj spodbujajmo drug drugega se bo v kampanji pridružil delavcem različnih panog. Sedanji predsednik Danilo Türk s kampanjo sicer še ni začel, čeprav nekateri vidijo tudi njegove predsedniške obiske kot del nabiranja političnih točk. Türk je sicer ta teden na Facebooku objavil tudi video, v katerem je v svetovnem izboru za najboljše DJ-je izbral Slovenca DJ Umeka.

Direktor agencije za raziskovanje javnega mnenja Episcenter Igor Oman je sicer prepričan, da bodo tudi te predsedniške volitve odločila soočenja kandidatov. Tisti kandidat, ki bo na televizijskih soočenjih bolj blestel in dal več energije, bo na njih "pridobil in lahko tudi dobil volitve", je ocenil v izjavi za STA.

Terenska kampanja oz. neposreden stik z volivci se lahko po njegovem mnenju uporablja kot delanje nekega medijskega dogodka. Sicer pa da je kampanja prekratka, da bi lahko to imelo pomemben vpliv. Pozitiven ali negativen učinek takih nastopov na terenu je po mnenju Omana odvisen od interpretacije taborov protikandidatov. Če so tovrstni obiski premalo premišljeni, lahko namreč kandidata njegovi protikandidati "prikažejo kot neprimernega, nedržavotvornega in nepredsedniškega".

Milan Zver na otvoritvi prenovljenih športnih površin v Černelavcih.

Oman ocenjuje, da bo izjemno pomembno vlogo v kampanji in pri rezultatu volitev odigrala tudi uporaba spletnih medijev. Glede na to, da Facebook uporablja preko 750.000 Slovencev, je to po besedah Omana izjemno pomemben medij, ki ga bodo mogli v kampanji vsi "prvokategorniki" uporabiti tako, da jim bo koristil.

"Noben resen kandidat spletnih medijev ne bo mogel zanemariti," je prepričan direktor Episcentra. Pri tem pa opozarja na kredibilnost kandidata pri uporabi spletnega medija, kot sta Twitter in Facebook, in to tudi po samih volitvah. Če je zelo očitno, da je uporaba spletnega medija namenjena zgolj v predvolilne namene, lahko namreč po mnenju Omana izpade neverodostojna.

Sicer pa je prepričan, da predsedniške volitve zagotovo še niso odločene. "Če bo Pahor ostal in še bolj zares postal kandidat SD, bo drugi krog zanesljiv," je dejal. Spomnil je tudi na odpiranje ideoloških tem v kampanji za predsedniške volitve pred petimi leti. Po njegovem mnenju bo vsaj kateri od kandidatov poskušal ponoviti "podobne metode".

Danilo Türk v "kul" pozi med glasovanjem za DJ Umeka. (Foto: Facebook profil Danila Türka)

Glasove prinaša "množična javnost", pravi Božič Maroltova. Populizem, ki bi ga morda kdo očital kateremu od kandidatov, pa po njenem ni nujno vedno slab in tudi ni nujno, da dejansko sploh gre za populizem, ampak za srečanja "ena na ena". So pa v tem primeru tudi pričakovanja volivcev neprimerno večja in posledično so lahko tudi razočaranja večja, če do izpolnitve danih obljub ne pride, opozarja Božič Maroltova.

Po drugi strani se Božič Maroltovi zdi nujno potrebna tudi uporaba sodobnih komunikacijskih poti, kot so Twitter in spletne strani. Na terenu se namreč kandidati najverjetneje ne bodo srečevali z mladimi, ki ne stremijo k politikom in v njih tudi vidijo idolov. Vendar le s spletnimi nastopi ne bi šlo. Zato je, pravi, nujna kombinacija vseh možnosti.

Poleg Türka, Zvera in Pahorja sta sicer vstop v volilno tekmo napovedala tudi Marko Kožar in Monika Malešič.

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2012 ob 14:57 ko te šiša gost

      Vupan ka so lidge telko čedni ka do volili zvera ki je edini kandidat primeren za precednika. Pahor je zapravo državo, Turki je dvoličnež Kučanov takši ka ga nega ,ka bi pa meli babao za predcenico to pa gli nej v našoj navadi. Vupan ka na tej volitvaj nemo napravli takše napake kak lani ka smo toga bedaka jankoviča volili ,celo pa mi prekmurci ka smo toga pijančka fickoja zvoli ka nemamo pojma što je pa ka je vglavno ka smo mi jankoviča obkrožožili posledično pa tumi klošari zanikrnomi saki majsec 5000 evrov v žepko porinoli ka se zdaj z nas smige kak nas je vo zmrdo pa ta njegova nečakinja jankovičova tajnica ka ga je zriktala ka je bil prvi na listi. klošar ne vej povedati enoga stavka pa vliče 5000 na mejsec tak kak si ostali idioti v pozitivnoj sloveniji.pa naj mi povej što ka je to sovražni govor TO JE ISTINA!

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2012 ob 15:28 ge gost

      fala, ka si nas razsvetlo:)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. sanigel59
      25.07.2012 ob 21:11 sanigel59

      kak je pahora nej sram,ka zdaj kandidera za predsednika države,ka pa je napravo gda je bil premier????????? nika drugo nej samo tou ka je državo vrit pripelo,pa še dobro plačano je doubo,pa de zdaj isto tak dale,ne ven ka narod tou nika ne vidi pa ga itak dale voli.............

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.07.2012 ob 10:48 Božo gost

      Samo da NE zmaga Danilo !! Populist, hohštapler, zajedalec, sluzasti prevarant !! Naj pojasni že enkrat svoj pobeg iz OZN !!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.07.2012 ob 11:19 čiba gost

      Slovenija ne potrebuje precednika ,ker nima glavne besede v državi .Za mene je tisti precednik v državi kateri zna udarit po mizi.Precednik mora imeti glavno besedo ne pa vlada pri nas je pa obratno že 21 let.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.07.2012 ob 15:00 Pojava gost

      Viva la ZVER.! :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.07.2012 ob 15:19 predsednik gost

      HITLERA KA SPOKOLE CIGANE

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.