https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Prekmurski pandolaši - ljubitelji igre, ki so jo igrali pastirji

7.8.2012  

Številni med nami še nismo slišali za pandolo. Igra osvajanja in obrambe ozemlja, ki jo igrajo skorajda po vsem svetu, ter igra, ki je praoče baseballa in kriketa, pa je prevzela tudi že mnoge Slovence. Danes vam v rubriki POM-PLUS predstavljamo Prekmurske pandolaše.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Treningi kot promocija igre

V Sloveniji imamo trenutno deset pandolo društev (v Pomurju eno), znotraj katerih tekmuje okoli 30 ekip. Člani društva Prekmurski pandolaši prihajajo iz celotnega Prekmurja, od ustanovnih petih članov, so letos uspeli število le-teh povečati na 26, od tega štiri dekleta. Trenirajo enkrat do dvakrat na teden, vsakič na drugi lokaciji, saj na treningih skušajo promovirati sam šport. Kot pravijo, gre za enostavno otroško igro, ki pa nemalokrat vodi v spore pri določanju točk.

Kot pravijo Prekmurski pandolaši, so Prekmurci prvi stik s pandolom navezali, ko je bila ekipa Casino Portorož leta 2003 na izletu v Prekmurju. Zgodba Prekmurskih pandolašov se je pričela leta 2004 na turnirju v Piranu, ki so se ga udeležili kot gostje, naslednje leto pa so s svojo ekipo že nastopili na tamkajšnjem turnirju. Leta 2007 se je ekipa Prekmurskih pandolašev udeležila tudi turnirja v Veroni, na prazniku mesta, ko na različnih trgih in ulicah predstavljajo in tekmujejo v starodavnih igrah. Istega leta so sami organizirali prvi prekmurski turnir ob Bukovniškem jezeru.

V prihodnjih letih sta sledila še 2. in 3. prekmurski turnir pandolo ob Bukovniškem jezeru, resneje pa so se Prekmurski pandolaši začeli udeleževati turnirjev za državno prvenstvo leta 2010. Z udeležbo na dveh od osmih turnirjev so takrat zasedli končno 17. mesto državnega prvenstva. Po nekajletnem tipanju terena so se končno opogumili in decembra 2010 ustanovili Mladinsko športno društvo Prekmurski pandolaši, predsednik društva pa je za štiri leta postal Boštjan Slepec.

V sezoni 2011 se je ekipa MŠD Prekmurski pandolaši udeležila štirih od sedmih turnirjev in osvojila končno 11. mesto, ekipa Bači (ženska ekipa znotraj društva, ki je trenutno edina ženska ekipa v Sloveniji) pa je sodelovala na dveh turnirjih za točke Zveze društev igre pandolo.

Ta vikend finale lige ob Bukovniškem jezeru

Štirje njihovi člani so letos opravili izpit za licenco Mednarodnega sodnika pandolo, ki je pogoj za sojenje uradnih tekem v Sloveniji in na Hrvaškem. Letos že drugo leto zapored organizirajo Pomursko A ligo pandolo, ki je sklop treh turnirjev (Bogojina, Bistrica in Dobrovnik). Finale lige bo 11. avgusta na travniku ob Bukovniškem jezeru. Turnir so  poimenovali Turnir za štorkljino gnezdo, ker pa šteje za točke državnega prvenstva, pričakujejo tudi večje število primorskih in štajerskih ekip. Pričakujejo pa tudi ekipo C.I. Pola iz Pule, ki bi s svojo udeležbo turnirju dala dodatno mednarodno vrednost.

Trenutno so pandolaši na polovici tekmovalne sezone, kjer zasedajo 9. mesto. V letošnjem letu so si zadali dva cilja: podvojitev števila članov, kar so že izpolnili, uvrstiti pa se želijo med najboljših šest ekip v Sloveniji, ki pa je, kot pravijo z organizacijo enega turnirja in s tem prednosti domačega terena,  realno dosegljiv.

Društvo pa se ukvarja tudi z drugimi športnimi aktivnostmi. Člani društva so bili lansko leto na Triglavu, tekmovali na mlinarskih igrah in igrah brez meja, letos pa so se udeležili že dveh pomurskih kolesarskih maratonov. Delujejo pa tudi humanitarno, saj že 3. izvajajo akcijo zbiranja zamaškov.

Zgodovina pandola

Igra naj bi izvirala iz stare Indije in je praoče baseballa in cricketa, na evropskih tleh pa je omenjena že v antičnih zapisih. Igrajo jo tako rekoč po vsem svetu: v Indiji (Gilli Danda), Nepalu, Indoneziji, Ameriki (Tip cat), Španiji (Billarda), Nemčiji (Kibbel-Kabbel), na Balkanu (Klis), zelo močno državno ligo pa ima tudi Italija. Igro so nekoč igrali predvsem otroci in mlajši fantje ob paši krav in drobnice, zato skoraj povsod po svetu velja za pastirsko igro. Pri nas od vasi do vasi igro imenujejo drugače (npr. Lippa). Prekmurci ji pravijo „čoka“, „svinkovač - svinkanje“ (Črenšovci), „pöckiš“ (Beltinci).

Prvi uradni pandolo turnir je v Kopru organiziralo društvo Capris leta 1993. Slovenci smo naziv pandolo prevzeli od Istrijanov, kjer je trenutno največ aktivnega igranja pandola, kar pa se od ustanovitve Zveze društev igre pandolo Slovenije leta 2000 hitro spreminja. V zadnjih letih so se oblikovale tudi štajerske in prekmurske ekipe.

Kako se igra pandolo

Pandolo je na obeh koncih ošiljena lesena paličica dolžine 11 cm in debeline do 2,5 cm. Igrata jo dve ekipi s tremi igralci, za igro pa potrebujeta maco (palico dolžine 55 cm),  pandolo, zaščitno masko, navadne rokavice in primerno igrišče. Obleka je lahko športna ali folklorna. Ena ekipa napada oz. osvaja ozemlje, druga pa ga brani.

Igra se prične tako, da na lijakastem igrišču igralec z roko vrže pandolo v zrak in z maco udari po njem (servis), nasprotnik pa poskuša pandolo ujeti, preden se ta dotakne tal, ker takšen ujem pandola pripelje do izključitve napadalca. Po neuspešnem ujetju, obrambni igralec poskuša zadeti bazo za napadalcem, tj. 40 x 60 cm lesena ali kovinska tabla. Napadalec pa bazo brani z maco. Po uspešni obrambi se igra nadaljuje tako, da ima igralec na voljo tri strele. Z maco udari po ošiljenem delu pandola, da ta rotirajoče odskoči v zrak in ga mora zadeti še v zraku. Medtem obramba še vedno poskuša ujeti pandolo, saj lahko napadalca še vedno izločijo. Sledita drugi in tretji napadalec. Ko se dosežene točke določijo, se vlogi ekip zamenjata. Zmaga ekipa, ki je dosegla več mac (palica in uradna merska enota igre.)

Člani Prekmurskih pandolašev pravijo, da se pravila igre sicer slišijo zahtevno, vendar vsak, ki igro spremlja v živo, spozna, da gre res le za preprosto igro, ki jo lahko igrajo tako otroci kot tudi starejši igralci.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Lenard
      08.08.2012 ob 16:22 Lenard

      Tak je lani zglednola liga: http://www.youtube.com/watch?v=uhaixXoAaEA&list=UUBhKYpmU_ewvAdy9A7Bm2Aw&index=8&feature=plcp Za letos pa je bilau še več akcije napovejdano.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.