https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zver v Beltincih: Fascinantno je, kako ste Prekmurci svoj jezik in kulturo ohranili tako dolgo

Beltinci, 16.08.2012 ob 23:27  

V Beltincih so proslavili 16. občinski praznik in praznik združitve Prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.


Slavnostni govornik na prireditvi je bil evropski poslanec in kandidat za predsednika države Milan Zver, ki je med drugim poudaril, da so se Prekmurci skozi zgodovino običajno borili s peresom in pesmijo. "Fascinantno je, kako ste skozi zgodovino uspeli ohraniti svoj jezik in kulturo," je ob tem dodal Zver, ki je zbrane tudi "opomnil", da se zgolj na zgodovinskih dosežkih vendarle ne da živeti. "Pred nami je odločilna politična jesen, najpomembnejše obdobje za Slovenijo po letu 1991," meni Zver.

Ob tem je poudaril pomembnost političnega konsenza pri fiskalnem pravilu in reformi trga dela. V nadaljevanju se je Zver dotaknil tudi pomembnosti razvoja in krepitve Evropske unije, ki po njegovem mnenju za Slovenijo ne predstavlja ovire, ampak je del rešitve. Kot perspektivo rešitve izhoda iz krize predsedniški kandidat in evropski poslanec sicer vidi v razvoju in uspehu malih in srednje velikih podjetij.

Gomboši: Odločitev za Prekmurje in Slovenijo je bila odločitev za boljši jutri

"Velike odločitve za našo pokrajino in državo v tistem obdobju so bile sprejete zaradi naše lepše prihodnosti," je v svojem nagovoru dejal beltinski župan Matej Gomboši. Slednji je med drugim izpostavil tudi pomembnost praznovanja praznika, ki je po njegovem mnenju priložnost, da Prekmurci pokažemo, da smo pošteni, prijazni in sposobni ljudje.  

"Prekmurje imajo mnogi še vedno za eksotično pokrajino, a ostali del države bi se lahko veliko naučil od nas," je med drugim še dejal Gomboši.

Podelili občinska priznanja in »razkazali« zlate maturantke

V okviru praznika je potekala tudi slavnostna podelitev priznanj beltinske občine, saj so podelili plaketo (prejelo jo je društvo Dimek), pisno zahvalo (prejeli so jo Boštjan Tivadar, Franc Cigan, Franc Maučec, Janko Bezjak in Alojz Sraka za pomoč pri akciji družini Rajner), prav tako pa so počastili častnega občana beltinske občine za leto 2012. To je postal Ivan Maučec, ki je in še deluje na področjih kulture, športa, živali itd.

Zlate maturantke iz beltinske občine (vse so obiskovale ljutomersko gimnazijo) so letos postale Valentina Ülen, Karmen Zadravec in Anja Žižek.

Kako smo Prekmurci postali del matičnega naroda

Prekmurje je bilo 900 let zunaj matičnega slovenskega ozemlja v okviru Avstro-Ogrske in je po njenem razpadu po odločitvi Pariške mirovne konference pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Del Prekmurcev, Porabski Slovenci, pa je ostal pod Madžarsko, saj je bila za mejo določena razvodnica med Muro in Rabo. Pokrajino so jugoslovanske čete brez boja zasedle 12. avgusta 1919. Pri odločanju, kateri datum naj postane praznik, ki ga v Sloveniji kot državni praznik zaznamujemo od leta 2006, je prevladal dan, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj. To se je zgodilo v Beltincih 17. avgusta 1919 na množičnem ljudskem zborovanju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2012 ob 7:12 Čika-pajo gost

      Tudi mi smo eksotični Lublančani nas majo radi ka tak lipo govorimo muzejo nas pa do onemoglosti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2012 ob 8:51 GOST NEUTRALNI gost

      ZVER: TU SE MOTAŠ MED MARKI CERKVENIMI: KA ZNAŠ KA DO TE VOLILI. PAHORA SI POGLEDNI ON BAR DELA PRED KAMERAMI ČE DRUGO NEJ: TI PA SE SAMO KESIŠ PA ČAKAŠ NA BANANO: NIMAŠ ŠANS ZA DRUGI KROG::::::::

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2012 ob 9:02 vrabec gost

      vej se pa svejt nede podro či mo marki volili Zvera, ka pa dela Pahor je sramota za predsedniškoga kandidata

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2012 ob 9:06 svašta gost

      Saj razumem, da sta Gomboši pa Zver strankarska kolega, tudi razumem, da so predsedniške volitve pred vrati, ne morem pa razumet, kako sta ta dva oba tako naivna in upata, da bodo/bomo ljudlje spregledali to spletkarjenje in kvazi pridobivanje glasov. Po mojem mnenju je s tem bilo narejene več škode, kot koristi. Konec koncov je Zver itak nek, iz zadnjega kota potegnjen, kandidat desnice, s katerim želijo levici bolj škoditi, kot sami sebi delati korist. No, saj to taktiko ima desnica, še posebej janšizem, od vedno "če na druge zmečemo sranje, ki ga je pri nas itak največ, bomo mogoče bolj dišali".

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2012 ob 9:45 vrabec gost

      vsaki lejko kandidera za predsednika in si nabira glasove

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.08.2012 ob 9:59 svašta gost

      @vrabec, seveda, je pa odvisno kako jih nabira. Ta proslava je financirana iz proračuna in to je zelo sporno, da je na njej bil govorec Zver, še posebej zato, ker se ni mogel vzdržat, da nebi govoril o volitvah. Če je že bil govorec (čeprav je po "pajdaški" poti dobil to funkcijo), naj vsaj korektno zrecitira govor, brez svojih, klasično desničarskih, izpadov. Saj smo prekmurci vsi, levi, desni in brez politične pripradnosti.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.08.2012 ob 11:29 vrabec gost

      svašta kako lahko ovrednotiš človeka, če bi gledali ko ti, si vsi nabiraj oglasove iz pračuna

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2012 ob 11:52 pikapolonica gost

      Hvala za klerikarizem,to smo prekmurci že doživeli,zato so trumoma zapuščali naše lepo prekmurje in šli s trebuhom za kruhom,mi imamo dobrega predsednika.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.08.2012 ob 12:22 vrabec gost

      pikapolonica samo da smo proti Janši, drugo lejko vse vrag pobere

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.08.2012 ob 12:43 kos gost

      Zvera za predsednika, dva dobra razloga za to obstajata. Prvi je Danilo T., drugi pa Borut P. Pikapolonica, Prekmurci niso zapuščali domov zaradi klerikalizma, ampak zaradi komunističnaga totalitarizma in eksperimentiranja, vsaj po letu 45.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.08.2012 ob 12:48 JOC gost

      Kakk pravi resnični izrek za MARKE: BOLE SVEJTI, BOLE PREKLEJTI!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.08.2012 ob 13:36 mmm gost

      te ka j davo te dogodek gor naj poprave ime zlate maturantke neje Valentina ampak Viktorija Ülen. pa drgauč malo gledaj ka pijšeš!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.08.2012 ob 14:37 j gost

      jebemtinanule...)) ima ka popraviš....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.08.2012 ob 16:35 pikapolonica gost

      Veste kaj jaz nisem ne za leve in ne za desne,ampak za pametne,ki bodo Slovenijo popeljali iz dreka,Zver sigurno ni tisti, ki obožuje Obrana-Madžara.Malo si prečitajte kakšno knjigo o prekmurju, kaj je kler delal z ljudmi,Miško Kranjec je krasno opisal.Vera s tem nima nobene veze,pokvarjenci jo izkoriščajo.K

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.08.2012 ob 17:38 sovak gost

      pikapolonica slabo poznaš zgodovino

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.08.2012 ob 18:00 anti zver gost

      http://www.youtube.com/watch?v=J7lkKhafLh0&feature=related

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.08.2012 ob 0:03 hm gost

      Praznični dan Prekmurcev se izteka. Meni pa se obrača ob vaših komentarjih in pljuvanju. Vesela sem, da lahko pišem v svojem materinem jeziku, lahko bi bilo slabše - bi pisala v madžarščini. Pa nimam nič proti našim manjšinam, da ne bo pomote, poglejte situacijo preko meje, mar ni tam še slabše. Danes bi se lahko vzdržali, ni vsak vsakemu simpatičen, pa tega ne pokažemo. Koga pa Marki motimo, naj nas gladko spregleda, pa bo! :)

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.