https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo Dimek - starim kolesom vdihujejo novo življenje

Beltinci, 4.9.2012  

Društvo Dimek je prvo registrirano društvo ljubiteljev starodobnih koles na nožni pogon v Sloveniji. V desetih letih svojega obstoja so s starodobnimi kolesi uspeli narediti "bum", zaradi katerega so ljudje znova začeli ceniti stara kolesa.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Društvo starodobnikov - ljubiteljev starih koles "Dimek" Beltinci je bilo ustanovljeno januarja 2001, že nekaj let pred tem pa se je v Beltincih našlo nekaj posameznikov, ki so se navdušili nad starodobnimi kolesi. Tako se je porodila ideja o ustanovitvi društva, ki bo skrbelo za ohranjanje kulturne in tehnične dediščine.

Starodobna kolesa navdušujejo vse generacije

Ob ustanovitvi je društvo štelo 18 članov, danes pa Dimeki štejejo okoli 80 članov iz celotnega Prekmurja in širše okolice (dva člana prihajata iz Maribora). Da pa leta za ljubiteljstvo starodobnih koles niso pomembna, dokazuje starost njihovih članov, ki se giblje v razponu med 30 in nekaj čez 70 let.

Člani društva zbirajo in obnavljajo stara kolesa, zbirajo ter razstavljajo slikovni, tiskani, dokumentarni in kosovni material, povezan z zgodovino kolesa, se udeležujejo raznih športnih, rekreacijskih in drugih prireditev, predstavljajo na srečanjih "oldtimerjev" in drugih ljubiteljev starodobništva, njihove aktivnosti pa zajemajo še kaj.

Ohranjajo kulturno in tehnično dediščino

Od Velikonočnega ponedeljka, ko Dimeki prvič v letu poženejo pedale svojih starodobnih koles, pa do zadnjega vikenda v oktobru, ko kolesa pospravijo v garaže in kleti, jih lahko srečamo na številnih dogodkih. Skorajda ni sobote v tem obdobju, ko se Dimeki ne bi udeležili kakšnega rally-ja ali kot kulturno-turistična atrakcija sodelovali na kakšni prireditvi. Nase nadenejo ustrezna časovno uokvirjena oblačila, kolesa opremijo z opremo nekdanjih voznikov teh koles in poženejo pedale.

Za njimi že deset uspešno izpeljanih Dimekovih rally-jev

Za njih najpomembnejši je vsekakor Rally Dimekov, ki ga prirejajo že deset let zapored. Udeleženci štartajo iz Beltincev in s starodobniki prekolesarijo okoli 20 kilometrov dolgo traso po okoliških vaseh. Letošnjega jubilejnega rally-ja se je udeležilo preko 250 kolesarjev starodobnikov iz celotne Slovenije in tujine.

Udeležujejo se rally-jev in prireditev v okolici (v Veliki Polani, Turnišču, Črenšovcih) kot tudi širše po Sloveniji in tujini. Mnogokrat so prisotni na prireditvah pobratenega društva Biciklin iz hrvaške Koprivnice, tamkajšnji člani pa radi prihajajo v Beltince.

V pričakovanju kolesa iz časov Leonarda da Vincija

Ena pomembnejših atrakcij, ki jo Društvo Dimek ustvarja v sodelovanju z Zavodom za kulturo in turizem, je Muzej starodobnih koles na prostem. V beltinskem parku so na ogled postavili maketi dveh starodobnih koles, in sicer maketo kolesa iz leta 1861 in kolesa iz leta 1839. Muzejsko zbirko bodo dopolnili s dvema maketama še starejših koles, najstarejše bo iz časov Leonarda da Vincija (vsaj ena meketa bo postavljena že v prihodnjem letu).

Maketa kolesa iz leta 1839, ki so jo na ogled postavili maja letos.

"Stara šara" še kako uporabna

Člani premorejo med 200 do 300 starodobnih koles, izdelanih med leti 1919 in 1945. Večino so pobrali doma in po okolici iz stare šare. Kot je povedal predsednik društva Avgust Farkaš, so bila kolesa večinoma v razsutem stanju. Za njihovo restavriranje je bilo potrebno ogromno dela, so pa ponosni, da so jih znova spravili v promet. Ta kolesa so danes zelo aktualna, zato jih člani nikoli ne puščajo brez nadzora. Sami svojih koles ne zaklepajo, vedno pa kdo od članov budno pazi na njih.

Do oktobra si lahko ljubitelji starodobnih koles v beltinskem gradu ogledajo razstavo starodobnih koles na temo Kolo v službi človeka, ki so jo Dimeki pripravili v sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Beltinci. Za minula udejstvovanja pa so si Dimeki letos prislužili tudi plaketo Občine Beltinci za uspešno delo.

Če biciklin moj stari se pomali vrti,

tou mi ne dela prevelki skrbi.

Ceker, krajnščak na glavou,

se pelan kak vöter, je preveč lipou!

(Odlomek iz »Dimekovega biciklina« - napisala Slava Brunec.)

Foto: Stanko Sraka

Več fotografij z zadnjih treh Dimekovih rally-jev v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2012 ob 20:20 gost gost

      ena velka brezvezna mudrija z tejmi biciklinami

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.09.2012 ob 20:31 DIMEK gost

      Ti zgoraj ne seri.... edino ka nas veže z našo zgodovino z Miškon Krajncon na čeli.... Ges san ponosen prekmurec pa tudi DIMEK........... Tebi pa če nej do toga pa zapri GOUBEC!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.09.2012 ob 20:33 Sončna ul. gost

      Čista PRAF SI PRAVO ,KA DO TEJ ČUNDRAŠI GUČALI.............. Prekmurje REPUblika!!!!!!!!!!!!!!

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.09.2012 ob 21:37 oki gost

      Če bi bila to modrija bi še še jaz strinjal. To je preprosto kazanje naše zaostalosti.Pa se čudimo, da smo tako predstavljeni v slovenskem prostoru.

      0 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.09.2012 ob 21:50 a gost

      Bodimo ponosni na svojo preteklost!!!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      04.09.2012 ob 22:41 biciklin gost

      enkratni so! prav tak pa tudi ostala podobna društva tu okouli... dečki pa dekle, samo tak dale!!!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.09.2012 ob 7:33 FIČA FAJER gost

      EŠČE MALO EŠČE MALO PA DE VSE KAK JE INDA BILO

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.09.2012 ob 11:17 oki gost

      Ponosni smo lahko na preteklost, ne pa norčevanje iz preteklosti. Si jih že videl kako pijano peljejo skozi vas?

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. Truplo
      06.09.2012 ob 8:37 Truplo

      Po mojem je to čisto v redu, neka predstavitev etnološke značilnosti Prekmurja z narodno nošo, spodaj pa pač bicikel namesto... Saj se tudi Gorenjci non-stop prikazujejo v tistih usnjenih čevljih, pa nekimi rutami in še čim. Pokažimo, kaj imamo oz. kaj smo nosili. Naša uniforma je kar v redu, ni pisana, skromna... kakor so preprosti prekmurski ljudje.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.09.2012 ob 15:25 gost - replika DIMEK gost

      ne mečite se ven to je vaša velka zabloda . nemate pojma od negdaj pa do zdaj .če mo sral mo pa tebi v č**e !šmrklavec čudraš

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      06.09.2012 ob 15:28 gost ---replika -truplo gost

      Troplo tij pa se tudi obračaš po vetru enkrat tak enkrat ovak v sakem komentaru se nekaj dokazuješ in vidiš koliko krat dobiš po čobaj .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      06.09.2012 ob 15:44 oki Dimeku gost

      Prosim te le, da se izražaš primerno. Tvoj zapis pa je res izpod nivoja.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.11.2012 ob 17:13 a.ž gost

      pohvalno ZANIMA ME ,ČE KDO PRODAJA KAK STAR PECIKL NAJ MIM JAVI NA 041266527 JANEZ

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.