https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Pomurju posledic suše za 21 milijonov evrov, v celotni Sloveniji pa šestkrat toliko

04.09.2012 ob 15:50  

Prve neuradne ocene kmetijskih svetovalnih služb pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) kažejo, da naj bi letošnja suša na državni ravni povzročila za okoli 128 milijonov evrov škode. Ker ta presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna oz. okoli 2,4 milijona evrov, bo država najverjetneje razglasila naravno nesrečo.

Razglasitev naravne nesreče pomeni, da bo država oškodovancem pomagala s proračunskimi sredstvi. Škodo po suši so ocenjevale občinske komisije po nalogu županov, v teh komisijah so sodelovali tudi kmetijski svetovalci. Kot so STA danes povedali v KGZS, je suša po oceni svetovalne službe, ki je opravila oceno na posameznih območjih, prizadela vsa območja, pri čemer najmanj Gorenjsko in Koroško.

Škoda v Pomurju naj bi znašala več kot 21 milijonov evrov, najbolj prizadeti so koruza, oljne buče, krompir in vrtnine na prostem, pa tudi trajni nasadi. Po ocenah Kmetijsko gozdarske zbornice Nova Gorica pa bo škoda zaradi suše samo na Primorskem presegla 35 milijonov evrov.

Konec prejšnjega tedna, pred dežjem, smo zbrali nekaj fotografij koruze in oljnih buč v Pomurju, ki jih je prizadela suša in si jih lahko ogledate nižje.

FOTO: Simona Roudi in Bojana Karba

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.