https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Drago Šiftar - direktor, ki je pripravljen stopiti tudi v kanalizacijski jašek

Murska Sobota, 26.9.2012  

Prvi mož murskosoboške Komunale zase pravi, da je "mehki" direktor, a ko je potrebno, zahteva red in disciplino.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Drago Šiftar je po izobrazbi ekonomist, v preteklosti pa je med drugim delal v Pomurskem tisku, prehrambeni industriji, glasbeni industriji, bil je poslanec v prvem slovenskem parlamentu, v tujini pa je deloval kot generalni konzul na Madžarskem. V Komunali, kjer je danes direktor, je deloval že v preteklosti kot vodja investicij. Trenutno končuje doktorat na Filozofski fakulteti, smer politična geografija. 

Rad bi imel več prostih rok

Šiftar pravi, da se posebnih prijemov pri vodenju Komunale v aktualnih časih ne poslužuje. Trenutno mu je najpomembnejše, da ustvari čim močnejšo skupino. "Želim si vodstvenega kolektiva, ki je motiviran in da funkcionira kot ekipa," pojasnjuje Šiftar, ki bi si kot direktor sicer želel več "prostih rok" pri poslovanju. Komunala kot javno podjetje je namreč vezano na občinski proračun, ki mu mora slediti.

"Če bi imeli proste roke, bi včasih ravnali kako drugače, zdaj pa imamo v veliki večini zavezane roke," dodaja prvi mož Komunale, katera v zadnjih letih zaradi državne politike zamrznjenih cen po Šiftarjev besedah ne more "normalno" poslovati. "Zaradi tega ustvarjamo neko izgubo. To, da smo dobro podjetje, pa kaže tržni del naše dejavnosti, kjer ustvarjamo soliden dobiček."

Ravno na tržni del si Šiftar želi usmeriti večji del dejavnosti. Toda: "Trenutno razmere na tem trgu niso normalne, saj to več ni boj, ampak dobesedno klanje za dosego posla. Mislim, da to dolgoročno ne koristi nikomur. Tako ne naročnikom, ker ko zbijejo ceno izpod vse normalne meje, nobeden izvajalec dela ne more opraviti 100-odstotno kvalitetno, pa tudi marsikatero podjetje, ki bi sicer lahko normalno poslovalo, bo pri tem obnemoglo." 

V službenem avtomobilu ima škornje

Šiftar sicer kot direktor največ pozornosti pri delu s človeškimi viri posveča osebni motivaciji ljudi. "Do vodstvenih kadrov nastopam osebno, posvečam se pogovorom, skozi katere skušamo najti najoptimalnejše rešitve. Zelo pomembna se mi zdi tudi komunikacija do najnižjega delavca. Nekajkrat na leto imam sestanke z vsemi zaposlenimi, na katerih lahko postavljajo kakršnakoli vprašanja."

Dodaja, da je v času, odkar je direktor, po njegovem mnenju uspel ustvariti ekipo, ki si medsebojno zaupa. "Danes me ni strah nekam oditi za deset dni in izklopiti telefon, ne da bi me, potem ko bi se vrnil, bolela glava. Imam zaupanje v ekipo in mislim, da mi ekipa to tudi vrača."

Šiftar, ki je direktorski stolček murskosoboške Komunale zasedel lani novembra, pravi, da ja raje na terenu kot na stolu v pisarni. "Ko pridejo moji sodelavci v pisarno s tako zadevo, ki zahteva terensko delo, jim povem, da gremo kar na lice mesta. Če odpreva moj prtljažnik v službenem vozilu, so noter škornji, tako da lahko ne glede na to, kakšne so okoliščine, stopim v škornje in si od blizu ogledam situacijo. Tako dobim najboljšo sliko."

Šel bi tudi v kanalizacijski jašek

Dodaja, da mu ni problem stopiti tudi v kanalizacijski jašek, če bi bilo to potrebno. "Nasprotno, nobeno delo, ki ga moramo opraviti, mi ni antipatično. Moram pa povedati, da so nekatera dela, ki jih opravljamo v okviru našega podjetja, res zahtevna, in jih marsikdo ne bi želel opravljati. Zato s toliko večjim spoštovanjem gledam na vsakega zaposlenega, ki to opravlja."

Dober vodja mora biti med drugim pogumen

In kakšne so po njegovem mnenju lastnosti, ki jih mora imeti dober vodja? "Na vsakem vodstvenem mestu mora biti človek z dušo, občutkom za sočloveka, razgledan, izkušen in pogumen. Posebej še v kritičnih trenutkih, ko mora potegniti ključno odločitev." Zase sicer pravi, da je absolutno "mehki" direktor.

"Toda ko gre za stvari, ki morajo biti narejene, ni pardona in ne popuščam." Kot najpomembnejšo prvino posla pa Šiftar dojema ekonomsko učinkovitost in notranje zadovoljstvo pri opravljanu posla.

TOP 5 Draga Šiftarja:

Svetovni voditelj ali navdihujoča oseba: Najljubšega svetovnega voditelja v tem trenutku nimam. Če pa pogledam nazaj, je bil prva taka osebnost Olaf Palme, nekdanji švedski premier. Naslednji tak je bil tudi nekdanji avstrijski kancler Bruno Kreisky, pa potem nekdanji nemški kancler Willy Brandt in nekdanji nemški premier Helmut Kohl. Če pa gledam ta novejši čas, moram izpostaviti dr. Jožeta Pučnika, ki je bil moja politična avtoriteta in moj dober prijatelj. Bil je res človek z veliko začetnico. Žal med današnjimi politiki pri vsakem najdem take napake, da jih med te ljudi, ki sem jih naštel, ne bi postavil. 

Glasbena skupina oz. izvajalec: Najljubše glasbene skupine nimam. Meni je glasba ena taka zvočna kulisa. Obožujem recimo citre kot instrument, pa tudi kitaro. Obožujem vso glasbo vse do klasike, moram pa povedati, da mi novodobna elektronska glasba ni preveč všeč. Verjetno sem že toliko star, da je to za mlajše generacije (smeh).

Knjiga: Težko bi se odločil za eno knjigo. Knjige ločim na tri dele. Eno so priročniki, potem strokovna literatura in še "beletristika".  

Kraj v Pomurju: Pomurje mi je kot celota všeč, če pa se že moram odločiti za najljubši kraj, je to najbolj severna vas v Sloveniji, in sicer Budinci.

Želja v življenju: Zdravje, prav tako pa, da sta moji hčerki srečni v življenju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.09.2012 ob 12:46 klasik gost

      Zelo pohvalno.Direktor mora biti vzor drugim.

      14 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2012 ob 13:04 ventil brez dihtunge gost

      ja. ob prihodu v domače vode , pa je iznajšal toplo vodo , pač uporabniki zdaj morajo javlati kelko so potrošili , gnes den te dragocene tekočine ,, ali pa te na konci vejst drapnejo , -- mogoče je tudi doubo od telekoma kakšno provizijo , ka zdaj lidge zadnje štiri dnij visijo na telefonaj , pa alo , mij smo se menje mujvali pa smo potrošili somo telko vode,, te pa še v dopisi naj pazin WC nakotliček , pa lepo te prosin , pa zgleda ka Vi ali tij nas malo maš za norca ,, glede poznavvanje politikanstva , pa je tak znano ka prekmurca lejko nategneš , ga sličeš do nagoga pa de ti itak verval ,, pa fajn disciplino samo tiraj , gučati je lejko , naj samo primer naveden z Pariza z raziskovalnoga inštituta za poskuse ( 150 podgan in miši v laboratorija) ko pa so ti znanstveniki prišli v naravo in kanale pa so skup kapali in ba be cvijlile ka je še Sarkozy čul

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.09.2012 ob 13:07 gost gost

      Seveda mora biti vzor. Ampak vseeno bi ga rad videl v jašku, s škornji in blatnega. Sicer pa direktor v Komunali ni težko biti ker imaš monopol in že v naprej veš koliko denarja bo prišlo mesečno na račun. Veliko težje je izdelati nek izdelek in ga nato še prodati. Najlepše je biti direktor javnega podjetja. In glede na vse kar sem zapisal je tudi res, kar pravi, da lahko mirno odide na dopust in se brez skrbi vrne, ker so stvari itak zastavljene in gredo brez njega. Tudi denar pride brez njega. Vseeno pa Drago, veliko uspeha in vse dobro.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.09.2012 ob 13:19 reševalec gost

      Čestitke za lepo predstavitev.Tudi Mura 05 se zahvaljuje za pomoč in razumevanje.

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.09.2012 ob 16:02 škandal gost

      joj kak to boli, da niso intervjujali tvojega velikega "modrega" poglavarja. Ta mora boleti, fejst boleti... To je škandal, da obstaja en medij, kjer objavljajo tudi njegovemu modremu veličanstvu drugače misleče. Škandal.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.09.2012 ob 17:03 bojči gost

      "Modri" nima časa za intervju.Šel je na šnelkurs na Občino Veržej.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.09.2012 ob 18:19 robi gost

      Eden boukših direktorov v Pomurji, nej pa ovi nafudnjenci ka ste jih že meli na portali.

      8 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.09.2012 ob 19:25 gusti gost

      Pozna se ka ma mednarodne izkušnje

      8 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.09.2012 ob 6:37 sabina gost

      g. Šiftar bi lahko naslednjič kandidiral za župana. Občani ga spoštujejo.

      7 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.09.2012 ob 8:35 gost gost

      Očitno ga ne poznate....bouše za vas......

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.09.2012 ob 9:24 Karči gost

      Poštenjak in mož beseda, preverjeno. Pa z nikim se ne svadi.

      7 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      27.09.2012 ob 19:53 jaro gost

      Preveč ga opevate, gleda fejst za svojo rit !

      24 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      27.09.2012 ob 21:05 man at work gost

      "je pripravljen" .. o ja, to marsikdo pripravljen, tud otroci! Pa, a je že kdaj stopil v ta kanalizacijski jašek? In če ja, potem stopiti noter je še premalo, verjetno je potem treba tam kaj narditi - aja, zato so pa zaposleni? in obratno : tudi xy zaposleni delavec Komunale je pripravljen stopiti za prvega moža te firme ! skratka: ništa posebno!

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      28.09.2012 ob 7:07 maniiiiiiiii gost

      zdaj pa šteri te se segrejvali in BI se radi segrejvali v toj sobote , NAJ VAN SAMO UN ZAKURI PREJK ČEKOV , v ostaloj sloveniji pa ogrevanje za polovico cenejše ------------- temu se pravi NASTAVLENI LIDERI ohohohoh

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      28.09.2012 ob 9:21 piar gost

      lidje božji,direktor je nika nej krif.Tej novinar je se malo bole pesniško napisou.Čeke pa itak kompjutor računa.

      4 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      29.09.2012 ob 15:25 Zaskrbljeni gost

      Večina vas na forume očitno g. Šiftarja bivšega poslanca in člana SDS ne pozna zato po enon člake prosin ka človeka ne kujete v zvezde. Mislin ka bi van bilo potrebno ka se doj sedete z njin za eno uro pa te včasik znali ge ste. Ka se pa tiče njegovega dela pa je vse funkcije,ka jih je mel zadnje čase dobo po politični liniji. Telko o tun. Pa prosin ne gučte več telko bedarij.

      27 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      30.09.2012 ob 14:46 drifter gost

      Se strinjam predvsem z komentarji zaskrbljenega, gosta in jarota. Daleč od tega, ka je on dober človek. Pred leti je kupoval tv v Technomarketu, pa uvelljavljal nevem kakšne vse popuste kot konzul in da je bog in batina.Obnašal se je temu primerno, vzvišeno in arogantno, brez pomisleka na kakršen kompromis.

      31 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. smrt
      01.10.2012 ob 21:00 smrt

      Pahor tudi skače pa pobejra smetij ,in trga grozdj ampak tou samo dela 1--2 uri .Gospod direktor bi tudi šel v jašek stat pol ure če bi pa mogel delati v jaški enih 7--8 ur pa bi ga verjetno mijnola vola .Govorec je dober .On je senca proti bivšemi direktori Šebjani .Tisti te je sprejel v pisarni in si se lahko z njim pogovoril in potožil k tomi pa samo do praga tajnice in gotovo .Končno pa naj napravi ka se odklopimo od kurilnice za koj bi se mogli mus ogrejvati iz kurilnice na Lendavski ?Što je tej zakon zmislo ? Plin pa ne de cenejši ka trbej nadoknaditi zgube zaradi danega denarja Muri 05 .

      21 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      07.10.2012 ob 14:24 delo gost

      gost - Zaskrbljeni vsaka čast , kak si napisal , to drži kot pribito , zelo lepo , da se je našla priložnost , da se mu vsaj malo pojasni kako priljubljen ja v Murski Soboti, ter ga spomni , kako lahkotno življenje je do sedaj užival , ampak ta povezanost strankarska in prevarantske obljube , ter medsebojna lobiranja še delujejo in tako bo , včasih se lahko uporabi kaki rek , vendar si ti nastavijo tako , da rek pri njih vsaj za zdaj ne pride v poštev / to pa so težki ljudje

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      23.12.2012 ob 20:16 ttt gost

      tej gospod ka je direktor komunale je zdigno cene za več kak 20 %, plin pa dobiva ceneje.pa zdaj se ide nekšne politične igrice, gej pa direktor javnega podjetja.nategavljejo se občani ms, domačini.žalostno.mejne bi bilo sram ka san prekmurec.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      14.02.2013 ob 15:37 delavec gost

      dao je kreit nk muri,zdigno pa cene ogrevanja.kredit muri je pretočo v večje cene komunalnih storitev.žalostno.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.