https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

V Društvu JJ Puch tudi v prihodnje zelo aktivni

Ljutomer, 9.10.2012  

Društvo JJ Puch, v katerem ohranjajo spomin na prleškega rojaka, izumitelja Janeza Puha, je bilo ustanovljeno 31. julija 1992 in je med večjimi tovrstnimi društvi v Sloveniji. Pobudo za registracijo je s somišljeniki podal Ludvik Bratuša, dr.vet.med., ki je bil prvi predsednik društva, sedaj pa društvo vodi Milan Belec.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Člani društva so se združili z interesom iskanja in varovanja tehnične kulturne dediščine na področju celotne Prlekije, pa tudi izven nje. V društvu so namreč aktivni tudi člani iz širšega območja Štajerske, pa tudi iz Prekmurja in iz drugih krajev Slovenije.

Njihovo osnovno poslanstvo je v iskanju, obnovi, ohranjanju, varovanju in popularizaciji tehnične kulturne dediščine z glavnim poudarkom na delu, življenju in zapuščini Johanna Janeza Pucha. Iz tega izhaja tudi njihova dolgoročna vizija, ki je trajno predstavljanje in popularizacija bogate tehnične kulturne dediščine na področju celotne Prlekije in tudi širše Slovenije.

Letos društvo praznuje 20. obletnico delovanja

Letos mineva 20 let od ustanovitve Društva JJ Puch. V okviru tega je v mesecu avgustu v Ljutomeru potekalo mednarodno srečanje društva. Na Glavnem trgu so se tako zbrali njegovi člani in skupaj proslavili okroglo obletnico. Več o tem dogodku najdete na tej povezavi: 20 let lotmerških Puchovcev.

FOTO: 20 let društva

V letu 2008 so odprli Puhov muzej

Najpomembnejši cilj, ki so si ga zadali prav z namenom zagotavljanja oz. izpolnjevanja vizije, je bila ureditev primernih prostorov in ureditev trajne muzejske dejavnosti za področje tehnične kulture in dediščine v Ljutomeru. To jim je tudi uspelo. Svoje prostore imajo tako na Prešernovi ulici v Ljutomeru, kjer so v letu 2008 tudi uradno odprli Puhov muzej. V muzeju je mogoče videti stara kolesa, motorje in avtomobile. Sproti pripravljajo razstave in ga odpirajo za naročene skupine. Muzej je pomemben, saj je poudarek na delu Janeza Puha, pri njih pa se združujejo eksponati, ki so last članov društva in so razstavljeni v muzeju.

FOTO: Pred Puhovim muzejem

V društvu dajejo velik pomen projektnemu načinu delovanja

Društvo je dobro organizirano in deluje na principu projektnega vključevanja članov. Organizirajo odmevne prireditve in srečanja lastnikov in ljubiteljev tehnične kulture in dediščine iz vse Slovenije. Sodelujejo tudi s sorodnimi društvi in klubi na Hrvaškem, v Avstriji, Nemčiji, na Madžarskem in v Češki.

Društvo sestavljajo člani raznoraznih poklicev, izobrazbe in osebnih sposobnosti. Veliko je projektnega načina dela, s katerim spodbujajo delovanje članov, vanj pa vključujejo posamezne člane glede na njihova znanja, izobrazbeni nivo, sposobnosti in glede na njihovo lastno zainteresiranost za določen projekt ali nalogo.

Zaradi boljše organizacije razdeljenost društva po skupinah

V društvu imajo različne komisije, sekcije in skupine. Tako imajo strokovno tehnično komisijo, tekmovalno sekcijo, projektno skupino za izgradnjo prostorov in prostorskih pogojev za muzej, skupino komisarjev za svetovanje in nadzor obnove predmetov, naprav, vozil in tehnike iz področja tehnične kulture in dediščine, projektno skupino za pripravo in izvedbo srečanj, predstavitev in za promocijo ter skupino za protokol.

Društvo se razvija in bo v prihodnje še bolj aktivno

Poudarjajo, da je hiter razvoj društva dosežen predvsem zaradi izjemnega angažiranja uprave, ožjega vodstva društva, posameznih projektnih skupin in sekcij, ter velikanske pomoči celotnega članstva. Nagel razvoj društva pa daje velike možnosti za še uspešnejše delovanje v prihodnosti.

Med pomembnimi cilji za prihodnost (ki jih tudi sedaj že izpolnjujejo) izpostavljajo nadaljnjo povezovanje s sorodnimi društvi, klubi in organizacijami v Sloveniji in v tujini, organizacijo in izvedbo srečanj po sprejetem programu dela, organizacije in izvedbe mednarodnega srečanja, izobraževanje in svetovanje na področju obnove, ohranjanja in varovanja tehnične kulture in dediščine, sodelovanje v projektih lokalnih skupnosti, zavodov, organizacij in institucij, aktivno sodelovanje z Univerzo v Mariboru - Puchov inštitut, promocijo in popularizacijo tehnične kulture in dediščine, vključevanje v celostno kulturno in turistično ponudbo v lokalnem okolju in širše v celotni Prlekiji in sodelovanje s sponzorji, donatorji in gospodarskimi organizacijami v lokalnem okolju in v celotni Prlekiji.

FOTO: Milan Belec, predsednik društva

FOTO: Srečanje ruskih prikoličarjev

FOTO: 14. srečanje društva Puch

Več fotografij najdete v spodnji galeriji... (VIR FOTOGRAFIJ: Društvo JJ Puch)

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2012 ob 18:27 milan gost

      Bojana hvala za lepo predstavitev društva JJ PUCH. Gotovo je društvo v teh letih pomebno zaznamovalo Prleški prostor,pripeljalo veliko ljubiteljev starodobne tehnike.S tem pa pomagalo promociji tako mesta kot pokrajine.

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.10.2012 ob 19:48 Tehnik gost

      Čestitke društvu JJ PUCH za požrtvovalno delo pri ohranjanju kulturne in tehnične dediščine. Janez Puch je bil velik izumitelj, kar je večini Slovencev še neznano. Lahko smo ponosni naj, kot so Američani ponosni na Edisona.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.