https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Zajci orjaki, dolgodlaki biki in pisani prašiči na Kmetiji Cuk blizu Lendave

Banuta, 13.11.2012 ob 8:20  

Če vas pot popelje skozi Mostje pri Lendavi, vam pogled kaj hitro zanese na pašnike, ki se razprostirajo v smeri naselja Banuta, pozornost pa pritegne predvsem nevsakdanje dolgodlako govedo, ki se pase na prostranih zelenicah kmetije Cuk. Mi smo hoteli potešiti našo radovednost ter o dolgodlakih kravah in bikih želeli izvedeti kaj več, zato smo se odpravili na potep po kmetiji.

Da kmetija Cuk na Banuti ni čisto navadna kmetija, se da slutiti že ob prihodu na dvorišče. Pogled pritegne neobičajna stanovanjska hiša Cukovih, kjer domujejo mladi gospodar Peter z ženo Nino, njun triletni sin in babica. Dvonadstropno obnovljeno hišo kvadratne oblike krasijo s staro opeko obloženi mogočni valjasti stebri, poseben čar pa ji dodaja streha iz trstike. Za še večji občutek domačnosti hiše poskrbi poslopje ob hiši in okolica. Doma izdelane mize, stoli in ležalniki iz lesa poskrbijo, da obiskovalci pri njih resnično začutijo pridih domačega, ob dobrotah, ki jih iz doma pridelanih sestavin pripravijo ženske na kmetiji, mesninah, doma izdelanih marmeladah, likerjih, sokovih, vinu in drugih dobrotah ter ob toplem sprejemu domačih pa obiskovalci kar neradi zapustijo kmetijo.

Gostje presenečeni nad velikostjo zajcev

Ker smo na kmetijo prišli predvsem zaradi posebnih pasem živali, nas je gospodar Peter, ki je kmetijo nasledil od dedka in pradedka, popeljal po kmetiji. Zavili smo proti hlevu, kjer trenutno domuje okoli 50 zajcev. Zajci so novejša pridobitev kmetije, ki jih je Peter na kmetijo pripeljal predvsem zaradi triletnega sina. Kot nam je povedal, so dolgouhi kosmatinci otrokom zelo zanimivi, je pa tudi zajčje meso eno najbolj zdravih in tudi vedno bolj iskano. V hlevu izstopata dva zajca - sivi nemški orjak, nič manj atraktiven pa ni niti veliki beli ovnač s povešenimi ušesi.

Na pašnikih ob kmetiji se pase dolgodlako govedo

Potem ko nam je gospodar pokazal tudi zajčje mladiče, smo zapustili hlev in se mimo raznovrstnih kokoši, gosk in rac sprehodili do pašnikov, kjer se pase živina. Pri Cukovih so se z ekstenzivno živinorejo pričeli ukvarjati leta 2005, ko se je mladi gospodar odločil, da bo redil živino, ki ne zahteva veliko dela, je neodvisna od človeka in tudi atraktivnejša na pogled. Na kmetijo je takrat pripeljal osem škotskih krav in enega bika, trenutno pa se pri Cukovih ponašajo z več kot 90 glavami škotskega goveda, od tega s tremi plemenskimi biki.

Med kosmatinci na prostem se dobro počuti tudi konj Asper

Obiskovalci se s Petrom sprehodijo po pašnikih med kravami in biki, ki jih ob spremstvu gospodarja lahko tudi pobožate. Temno in svetlo rjavi, črni in mešani dolgodlakci različnih velikosti in starosti z zanimanjem opazujejo radovedne obiskovalce, nekateri pa povsem brezbrižno nadaljujejo s smukanjem trave. Na prostem imajo živali urejene staje za krmo in napajalnike, kot nam je povedal Peter, pa je to vrsta goveda, ki ne potrebuje hleva in tudi prezimi na prostem. Med govedom si je svoje mesto za poležavanje našel tudi islandski konj, ki sliši na ime Asper. Konjev je bilo do nedavnega na kmetiji kar sedem, ker pa je za ježo ob celodnevnem delu domačim pričelo zmanjkovati časa, se je gospodar odločil obdržati le enega. Ta prinaša veselje predvsem najmlajšim obiskovalcem kmetije.

Za hip smo na pašniku lahko uzrli tudi skupino jelenov damjakov, ki pa so se ob pogledu na »nepovabljene« radovedneže hitro razbežali.

Pri Cukovih lahko vidite tudi prašiče s črnimi pikami

Poleg nevsakdanjega goveda pa goste na kmetiji pritegnejo tudi prašiči, posebna pasma, ki so jo s križanjem vzredili prav na Cukovi domačiji. Trenutno jih je 22, imeli pa so jih tudi že 140 naenkrat. Nahajajo se na posebej za njih zagrajenem pašniku, očarajo pa s svojimi neobičajnimi barvami. Poleg nežne rožnate je koža teh prašičev tudi črne barve. Pri Cukovih se tako najdejo pol črni, pol roza pujsi, takšni s črnimi pikami in podobnimi vzorci.

Za obisk in ogled nevsakdanje kmetije vedno večje zanimanje

Na ogled kmetije v Banuto pridejo povprečno tri skupine nad deset oseb tedensko, obišče pa jih tudi veliko manjših skupin, predvsem družine z majhnimi otroki, ki jih malo drugačne živali še posebej očarajo. Prihajajo predvsem iz Madžarske kot tudi iz Slovenije in kot nam je izdal gospodar Peter, je med njimi mnogo takih, ki se na kmetijo radi večkrat vračajo.

Kmetijo vodita mlada gospodarja: gospodar Peter z ženo Nino

Na pašnikih, ki jih je minule dni dobro namočil dež, se pase okoli 90 škotskih bikov in krav. Te dni pa jih gospodar razvaja tudi s stebli kuruze.

Na kmetiji živi tudi skupina jelenov damjakov

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.11.2012 ob 8:53 piki gost

      vsaka čast

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      13.11.2012 ob 11:02 porabje

      Míslin dober primer je tou, či gli leko bi meo ešče več tradicionalni živin, kak medmurski konj.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2012 ob 12:40 SMRKCI gost

      Peter je dober gospodar pa žena pa oča pa mama in babica pa rade.Pulitiki bi se mogli od njih učiti kak trbej delati.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.11.2012 ob 12:54 rocky gost

      Super je.Idila.Prava poživitev napram muri 05 in kandidatom.Še dobro ka so se sej ne prišli slikati.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.11.2012 ob 13:36 Boki gost

      Zelo pridni in marljivi gospodarji.. se vidi, da je v kmetijo vloženega ogromno trdega dela, truda in denarja. Nisem vedel za to kmetijo, bomo pa vsekakor z družino v bližnji prihodnosti obiskali to kmetijo

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.11.2012 ob 9:21 Pero Ruše gost

      Ambijent, edinstvena ponudba in delovni pošteni ljudje - to so odlike ki krasijo to kmetijo in uspeh je zagotovljen! Več kot upravičeno! Več kot prepoznavni tudi v Rušah, kjer so pustili enkraten vtis! Lep pozdrav v "moje" Prekmurje!

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.11.2012 ob 12:22 Stanko gost

      Zelo pridna in marljiva , da bi tudi ostala mladina bila taka, bi bilo dosti lepše

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.11.2012 ob 7:26 j gost

      lahko bi se pa obril

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.12.2020 ob 14:59 Bella gost

      Ali imate kakšno zajčico ki je čisto svetla in je stara 2 ali 3 leta prosim odpišite

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.