https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

KTD Moščanci - imajo kaj pokazati

Moščanci, 20.11.2012  

Kulturno turistično društvo Moščanci je bilo ustanovljeno leta 1996. Njihovo delovanje zajema področje kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega. Temu so v zadnjih letih dodali še ljudsko petje, ki dopolnjuje plesni program folklorne skupine. 


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Folklorna skupina trenutno šteje 10 plesnih parov, katerih oblačilni videz izhaja iz obdobja, ko so se plesali svatovski plesi, in je narejen na osnovi strokovnih raziskav. Je namreč rekonstrukcija prazničnega oblačilnega videza območja občine iz obdobja okoli leta 1920.

Posneli so filme

Društvo je posnelo film Zatou, ka san Goričanec, ki ga je režirala etnologinja Jelka Pšajd. V njem je zbrano dokumentarno gradivo treh folklornih skupin, ki so v vasi Moščanci delovale v različnih časovnih obdobjih. Prav tako so sodelovali pri filmu z naslovom Dobra volja, modrost, človečnost, kjer so s filmskimi vložki in dramsko uprizoritvijo predstavili življenje prekmurskega književnika Števana Küzmiča. Da je pa omenjeno društvo res dejavno pa kaže tudi učno gradivo z naslovom Čüješ pesem, ode ka zapleševa, ki predstavlja 31 goričkih plesov in je dobra osnova za učenje goričkih plesov.

Oblačila so sešita po fotografiji učencev iz leta 1920

Imajo folklorna oblačila, za katere je bila uporabljena osnova za izdelavo skupinska fotografija učencev Osnovne šole Križevci v Prekmurju iz leta 1920. Pri oblikovanju oblačilnega videza je sodelovala Jelka Pšajd, etnologinja iz Pomurskega muzeja, ki je priskrbela tudi arhivsko fotografijo, in Nežka Lubej, ki je bdela nad sámo izvedbo na osnovi arhivskega gradiva.

Nastopali so med drugim tudi v Kanadi

V okviru svojega delovanja so izvedli  projekte z naslovom : Kulinarika treh dežel, Hej Slovani, zaplešimo skupaj; Mladi Slovenci za mlade Slovence v Kanadi, Čüješ pesem, ode ka zapleševa v partnerstvu s PD Puconci - Vokalno skupino Zarja in Moščonka med Moščanci in Budinci v partnerstvu s KUD Budinci. Nastopali so tako po Sloveniji, kot po tujini vse od Tolmin, Senovega pa do Toronta z okolico v Kanadi.

Druge dejavnosti društva

Poleg poustvarjanja ljudske kulture so v dejavnost pred leti vključili tudi urejanja okolja, ureditev sprostitvenih poti in pohodništvo, ki je še vedno del njihove dejavnosti, v zadnjem letu pa nekoliko več  poudarka dajejo tudi predstavitvi običajev in navad goričkega okolja, ki jih vključujemo v svoje odrske folklorne predstavitve.

Želijo si biti še bolj strokovni

Namen njihovega dela je ustvariti folklorno skupino, ki bo na takšnem strokovnem nivoju, da bo lahko uspešno in verodostojno predstavljala Goričko doma in izven tega območja, pri čemer jih motivira druženje pretežno mladih ljudi, ki znotraj društva z različnimi aktivnostmi v domačem kraju in znotraj domače občine poskušajo z različnimi idejami in projekti aktivno sodelovati na področju kulture s poudarkom na ohranjanju plesne kulturne dediščine Goričkega.

 Malo levo, malo desno, pa okoli

V letu 2009 je bila ustanovljena otroška folklorna skupina, ki je v starostni skupini od 13 do 14 let in šteje 9 plesnih parov. Podporo obema skupinama zagotavlja tudi lastna godčevska spremljava s harmoniko, kontrabasom in violino. V okviru otroške folklorne skupine tekom leta organizirajo tri prireditve, in sicer v maju srečanje otroških folklornih skupin z naslovom Malo levo, malo desno, pa okoli …, v juniju srečanje domačih in tujih folklornih skupin z naslovom Peli in plesali so jih mati moja, ki imajo praviloma tudi mednarodno udeležbo, prireditev, kjer podrobneje predstavijo običaje in navade, z naslovom Od Miklavža do treh kralov, pa poteka dan po božiču, tj. 26. decembra. Leta 2011 so se udeležili tudi Izbirne revije otroških folklornih skupin in bili uvrščeni na Območno revijo za Pomurje in Maribor z okolico, kjer so enak uspeh dosegli tudi v letu 2012.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.