https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

FOKUS

Marjan Dora - urednik Murskega vala, ki pravi, da zvezd na njihovem radiu ni

Murska Sobota, 21.11.2012  

Marjan Dora, urednik radia Murski val, velja za eno najbolj prepoznavnih novinarskih imen v Pomurju. Zase sicer pravi, da je izrazit individualist in da zvezd na Murskem valu ni. Da je radio tista največja zvezda.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Pot Marjana Dore v novinarske vode se je začela na Večeru leta 1976, kjer je ostal štiri leta kot dopisnik. Še pred tem je sicer deloval kot upravnik Kluba mladih Murska Sobota (danes MIKK). "To je bila takrat pomembna funkcija," pove.

Po štirih letih dela na Večeru je do njega prišel "Pišta" Kutoš iz Peskovec, takratni direktor Radia Slovenija, ker je iskal dopisnika. In postal je dopisnik nacionalnega radia. Za naslednjih 14 let.

Nato se mu je celo ponudila možnost, da postane urednik Vala 202. Vse je že bilo dogovorjeno, toda: "Večer prej, preden bi moral prevzeti urednikovanje Vala 202, je na podelitvi za Športnika leta, ki sta ga organizirala Vestnik in Murski val, do mene pristopila Irma Benko. In zgodba se je odvila drugače. Prišla je ponudba za urednikovanje Murskega vala in v nekaj minutah je padla odločitev, da ostanem v Pomurju. Čeprav me je v Ljubljani že čakalo službeno stanovanje in uredniški stolček Vala 202."

Na Murskem valu kot urednik že 18 let

Njegova uredniška zgodba se je od leta 1994 vse do današnjih dni tako vrtela na Murskem valu. Računa, da bo v pokoj šel čez pet let. "Dobro se počutim, voljan sem dela in še vedno sem prepirljiv," prizna. Zase sicer pravi, da je izrazit individualist. "Resnično se počutim bolje kot novinar. Urednik sem po sili razmer. Nekdo pač mora biti. Tudi plača je boljša," doda v nekoliko blagem smehu.

Težko je v gospodarsko retardirani pokrajini dobiti oglas

Ostaneva pri denarju. In prilagajanju trgu. Kar se tiče političnega prilagajanja, se ne spreminja nič, pravi. "Privatno sicer imam svoje ideološko stališče, ampak v trenutku, ko sedem za stol in v studio, skušam priti  nad to. Dobro se razumem z vsemi politiki vseh barv. Razen tistih, ki si tega ne zaslužijo. In nepomembno je, iz katere politične opcije so."

Kar se tiče prilagajanja programa gospodarskemu položaju, pa izpostavlja problem Pomurja kot gospodarsko retardirane pokrajine. "Nekemu podjetniku je recimo težko dati 100 evrov mesečno za reklamo. To mu predstavlja enormen strošek. To je eno.

Kot drugo, mi se spopadamo s fenomenom, da nam na naše področje »skače« hrvaški Radio 105, ki ima dovoljenje gospodarskega ministrstva, da lahko tu trži. Noben slovenski radio na Hrvaškem ne bo dobil možnosti, da tam trži."

"Glavno je, da šprica kri"

Dodaja, da na področju trženja poskušajo najti proizvode, ki jih lahko prodajo v okviru programa. A to je bolj delo tržnikov. "V tem pogledu sem slab urednik, nisem trendovski, ne skačem od navdušenja, če se komu kaj slabega zgodi, ne dovolim, da se delamo norca iz ljudi. Drugo je, če nekdo naredi kaznivo dejanje. Sladostrastje pa mi je tuja stvar. In na tem bazirajo tabloidni, na žalost pa tudi že etablirani mediji. Glavno je, da šprica kri."

Ne cenzurira, poskuša svetovati

In kakšnih prijemov v smislu dela s človeškimi viri se kot urednik najraje poslužuje pri vodenju sodelavcev?

"Mislim, da je najboljši prijem lasten zgled. Rad imam samoiniciativnost novinarjev. Ne govorim jim, kaj naj delajo. Razdeljena imajo svoja področja in znotraj tega se morajo gibati. V izjemnih primerih, ko novinar misli, da »hodi po robu«, pride k meni po nasvet. Ne cenzuriram, poskušam pa svetovati. Ni me potrebno ubogati, vendar zahtevam medsebojno zaupanje," izpostavi bistvene manire svojega dela.

Kot urednik je manj na terenu, zato mu je pisarna "domači prostor". A vendar rad gre na kakšne dogodke. "Načeloma pa  ne poročam z njih. Mislim, da sem celo slab poročevalec. Veliko bolje naredim komentar ali intervju. Drugo je, da že 30 let nisem imel svinčnika in beležke. Na dogodku, kateremu prisostvujem, si ustvarim zgodbo v glavi."

Diplome so dokaz dobrega dela

In kaj dejansko mu pomeni pisarna? "Poglej, koliko diplom imamo tule. Najboljši radio v Sloveniji. To kaže, da znamo delati," pove vidno ponosen. Upravičeno. So najbolj poslušan radio s statusom posebnega pomena. Dnevno njihove valove lovi okrog 50.000 poslušalcev.

Ko spregovoriva o lastnostih dobrih urednikov, mi izstreli: "Pojdi in najdi te dobre urednike. Gotovo ne takih, kot sem jaz." Ampak vaši rezultati pravijo drugače, mu pristavim. "Imaš prav," priduša.

Murski val sam je zvezda, ne sodelavci

Razloži, da ni večjih zvezd, kot je zvezda ravno sam Murski val. "Ko bo Marjan Dora odšel iz Murskega vala, tega ne bo skoraj nihče opazil, radio bo še naprej dobro poslušan. Prišli bodo novi obrazi. Radio je tisti, ki determinira to pokrajino, ne njegovi sodelavci."

Dorin največji izziv sicer ni dvig poslušanosti radia, saj je ta glede na število prebivalcev Pomurja tako ali tako že zelo visok. Dosegajo namreč 50-odstotno poslušanost glede na delež tistih, ki v pokrajini ob Muri dnevno poslušajo radio. "Največji izziv mi je okrog 100 ljudi, katerim dajemo kruh," pove s skrbnimi besedami.

Nekaterim pomurskim podjetjem se je v medijih preveč držalo "štango"

Beseda ob koncu pogovora nanese tudi na odgovornost pomurskih medijev. "To moram povedati, to je povezano s tem najinim pogovorom," mi vrine svoje razmišljanje. "Primer Mure – cel čas smo Muro puščali pri miru, da ne bi bili česarkoli krivi. Ampak potem ugotoviš, da ravno zaradi tega, ker nisi drezal v njih, so stvari odpeljali tja, kamor so jih."

Dora izpostavi še primer lendavske Nafte. "Problem je, ker Nafta medijem informacije dozira, ko ji to ugaja. Pa pravzaprav ne Nafti, ampak vrhu Nafte. Enemu človeku. Nafta je bila v tem prostoru vedno država v državi. Naš interes je bil zmeraj, da bi čim več izvedeli od Nafte, ampak ni šlo. Pomurski mediji imamo tudi to smolo, da od teh podjetij nimamo nič. Nikoli ne oglašujejo v tem okolju."

TOP 5 Marjana Dore:

Svetovni voditelj: Nelson Mandela

Glasbena skupina: D`Kwaschen Retashy

Knjiga: Prešernove Poezije

Kraj v Pomurju: Motvarjevci

Želja v življenju: Otroci in njihovo uspešno šolanje, zdravje, družina.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.11.2012 ob 15:03 lekadol gost

      Lepi primer kak se da ohranjati kulturo prebivalstva prek radia. Sicer pa lepo, da se odgovorni urednik tako trudi za uspeh skozi celotno kariero. Žal, edini radio v Ms. Drugi de raje odločijo, da stvar preklopijo. Tako se je zgodilo tudi z Vivo. Škoda!

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.11.2012 ob 16:11 aspirin gost

      To je edini novinar, ki ga ne razumem , ko govori po radiu..Njegovo basovsko momljanje razberejo morda le medvedje.. drugače pa verjetno ni slab človek..edino..kot pravim..momljač

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. smrt
      21.11.2012 ob 17:45 smrt

      Ja da koga ma v oddaji te on samo gučij in sijli v besedo pa prehitejvle .Pa ne razmin ga nika .

      18 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.11.2012 ob 18:10 joužek gost

      ja, tou mu pa dam praf, ka radio 105 posiljuje prekmurske poslušalce..sramota za gospodarskega ministra..

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smrt
      21.11.2012 ob 20:47 smrt

      replika ---joužek ()=?;:_ Ne motaj brezi veze če si slepec .Radio 105 bar ma muziko .Murski val pa drugo nika kak osebnost meseca in osebnost leta in Romskij 60 pa Trn v peti in Geza se zeza .Dora pa kak Dora stalno sega v besedo in gučij kak da bi v plejnaton lagvi sedo .

      17 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.11.2012 ob 20:54 Bajsi gost

      Radio 105 ma hrvaško muziko mi smo pa zaednok ešče Slovenci.Ge man rad narodno muziko kere je pa na vsakšon prekmurskom radiji malo, tudik na Murskom vali čeglij se je malo popravo.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.11.2012 ob 21:43 pons gost

      Zakoj pa Vive nega? Bo kda nazaj?

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.11.2012 ob 22:50 gost gost

      radio 105 poneumlja prekmurce, šopajo vas s tisto 9 razredno hrvaško šundarijo vij pa svršavlete. Murski Val je amerika za radio 105. Dobra muzika, dobre oddaje (za vsakoga nekaj), edijno bi se rejsan mogo Dora pomali ali umeknoti ali pa začnosti oditi na kakšne govorne vaje, ka tou več neje za poslušati to njegovo nerazločno momljanje + tista Emrijova, ta je tudi svoja liga.

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.11.2012 ob 23:16 sss gost

      .ebo vas on 105..in murski val....maxi i činč so nouve zvezde

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.11.2012 ob 23:48 gost gost

      Ne vem, zakaj vas sedaj Marjan moti kako izgleda. Saj ga ljudje na radiju ne vidijo, ampak ga poslušajo. To je pač njegova stvar kak se obleče. Meni je vseeno bolj pri srcu, če je naraven pristen, kot on hoče biti. Hujše je če bi se speglal, dal kravato in se skril za 9 mask samo zato, da bo na zunaj naredil vtis, kot kakšen japi. Marjan lepo si povedal, da ste na MV preveč podjetjem držali "štango". Mogoče bi pa res morali malo bolj dregniti v določene zadeve. Marjan, v Pomurju je veliko tem. Pred časom si se lotil teme o elektrarnah. Sedaj je vse tiho. Pomurje postaja KOLONIJA za vse sorte hitrih izkoriščevalcev, ki hočejo vsak na svoj način na hitro izkoristiti kaj se še da. Marjan, Murski val naj ostane radio Pomurcev in ne gospodarskih subjektov, ki izkoriščajo ljudi in naravne vire. Ti boš ostal tukaj. Radio Murski val bo ostal. Ljudje bodo ostali tukaj. Tajkuni bodo odšli in odnseli denar. Nekateri pa bodo še naprej izkoriščali Pomurje za svoje interese. Ostani na strani ljudi, ki poslušajo MV!

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      22.11.2012 ob 10:13 redek gost gost

      Vredi "dečko" je Marjan Dora. Je pa istina, ka nikoga ne pisti do kunca gučati. Ešče ove nej, ka majo ka čednoga za povedati. To zato je njegova veuka falinga. Liki ma pa praf glede Radia105. Ove eti tržijo, minister Žerjav pa nikaj. Muzika na Murskon vale pa je 1 A . Znate zakoj?! Zatou, ka poskrbi za vse nas. Nej samo za narodnjake pa penzijonere, liki tüj za nas ka smo v srednjij lejtaj. Tako dale!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.11.2012 ob 11:13 gost gost

      Mogoče bo Marja prebral te vrstice. Večkrat je tako, da skoči sogovorniku v besedo, kar postane zelo moteče, ko to poslušaš. Marjan tega verjetno niti ne opazi. Tisti, ki posluša, drugače sliši, kot tisti, ki sedi v studiju. Glede Radija 105 pa je pač tako, da radijski valovi gredo tudi prek državnih meja. Tudi svobodna trgovina nima meja in pač vsak lahko dela posel kjer hoče. Ko bo Hrvaška v EU bo še lažje.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.11.2012 ob 13:15 mh gost

      Da se takoj navežem na post pred mojim; tako je. Hrvaški radio posluša ogromno ljudi, MV pa se zato še toliko bolj more potruditi in loviti poslušalce "za ušesa". Marjanu malo več strpnosti do gostov v studiu, pa malo več kreativnosti v smislu uvajanja novosti in prenavljanja MV. Zato pa ima okoli sebe zbrane mlade sodelavce, ki so polni novih idej. Ne pa se zadovoljiti s tem, da nas posluša polovica Prekmurcev. Sicer pa, MV srečno tudi naprej!

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      22.11.2012 ob 17:11 rew gost

      ja, odkar je Činč na Maxiju, le tega več definitivno ne poslušam, pa tudi radio maxi ima priznanje za najboljšo hrvaško radijsko postajo..ostaja mi res smo Murski Val...definitivno slovenka radijska postaja.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      22.11.2012 ob 23:12 Alf gost

      Dora izgleda kot bi ga naplavila mura....

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      23.11.2012 ob 13:32 gost---hački gost

      Radio 105 je zakon nad zakoni .Končno pa vsak posluša ka mu paše .Če pa Hrvati prodavlejo program pa ni nikaj čudnoga .Morje in ozemlje kraj Mure bi tudi naj bilo hjihovo tako so naši veljaki naredili in nas prodali .Murski val ima oddajo romskij 60,osenost mejseca in leta in gotovo .

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      23.11.2012 ob 13:39 gost gost

      radio 105 je zakon samo za plitvo prekmursko pa prleško rajo. šopajo vas z budalaštinami van pa prihaja ob poslušanju hrvatskih kafana pevačov. avstrijski jodlari majo več kvalitete v svojon jodlanji kak pa hrvatarski šund pevači. maxi pa kak je zgoraj en pravo, isto sranje drugo pakovanje. slovenske glasbe tan nega, samo hrvatska plitvost. činč se pa glij not v tej primitivizem paše kak ata v mamo.

      10 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      23.11.2012 ob 19:54 W gost

      Plitvina možganskih celic nekaterih(mnogih tu živečih) osebkov, ne dovoljuje absorpcijo slovenskih melodij.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      23.11.2012 ob 21:44 poslušalec gost

      Brezvezni momljač !

      32 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      23.11.2012 ob 22:05 D gost

      Saj je radio 105 tudi dosti cenejši od MV zato se dosti poslušalcev odloča za čestitke na radio 105 keri majo dosti bokši program kak MV nej pa samo nekše oddaje ge samo neka šlefečejo muzike je pa nemajo nika. Murski val nema za burek!

      8 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      23.11.2012 ob 22:20 gost gost

      gost - D , če tvoji možgani ne štekajo ga nešče guči ti enostavno javijo ka je tou šlefetanje. radio 105 nema govornih oddaj, samo plitvo muziko in tou je kak naročeno za vas omejence ka ne razmite, če van nešče že malo dukši stavek na ednouk povej. IQ sobne temperature. trij frtale prekmurcov je takšnih, zatou plehkost radia 105 niti ne preseneča. spistijo se pač na vaš nivo, oni kasejrajo vij pa svršavlete. na hrvaškon se pa iz vas smijejo. gda na hrvaškon slučajno nega kakši vikend dela na gostüvanjaj pač prijdejo njihovi ščager pevači v prekmurje ge napunijo športne dvorane. na hrvaškon pa na sedminaj pa porokaj zejvlejo.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      24.11.2012 ob 14:01 zip gost

      Spomnim se nekega dogodka v preteklosti,(kar nekaj let je preteklo od takrat) oziroma nogometne tekme v Lendavi,Ko sem šel mimo takratne uradne tribune, na katerem balkonu je sedel napovedovalec in vrtel muziko pred tekmo. K balkonu je pristopil možakar srednjih let in spikerju zakričal; Daj na radio 105! Spiker mu je pa mrtvo hladno odgovoril: Dal bom takrat na radio 105, ko bodo v Čakovcu na nogometni tekmi vrteli Murski Val! Torej NIKOLI! Vsa čast tistemu možaku tam na balkonu, sem pomislil takrat, malo je takšnih, ki bi bili tako zavedni, sploh pa še, če so na takih javnih mestih delali..ne spomnim se, da bi še na kakšni tekmi drugje opazil tako narodno zavest..vsepovsod namreč nabijajo prazno slamo po zvočnikih..

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      24.11.2012 ob 22:15 D gost

      Saj ma radi MV tudi kadaj kaj dobraga. Najbole mi pa na živce idejo da prenašajo nogometne tekme mure 05. Komentator samo lapa in drugo ne čuješ kak mura. Osebno to mene ne zanima zaradi mene če do zadnji če takoj propadnjeo.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      26.11.2012 ob 18:44 zora gost

      Momljač,ki več ve od gosta....

      8 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      27.11.2012 ob 20:46 poslušalec gost

      Zora, malo prej preberi vzdevek preden komentiraš, gostje smo vsi ! Kdo pa več ve, lahko sodiš samo po tem, če ga poznaš. Lep dan ti želi poslušalec namesto gosta !

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      30.11.2012 ob 18:03 bad-boy gost

      za vas ene je geza bog, kere pojma nema u humori- mislin takse bedne fore ma. sploj so tou fore? te dora pa več spje bole momlja....

      31 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      03.12.2012 ob 9:06 bad-boy gost

      ZIP ne delaj se veksoga bedaka bole kak si! Kda so pa te vrteli na kaksi tekmi radisjko postajo? Ti si že kdaj sploj büo na igrišči oz. tekmi? Res si norc, bole boj tiho ka si rejsan bedar od bedaka! radijska postaja na tekmi... mislen vsaka ti čast...

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      06.12.2012 ob 15:39 zetor gost

      Dora je videt kot bi prisel z ormoza na dopust......

      19 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      08.12.2012 ob 1:20 novinar gost

      za radijce ne vem, samo novinarji ga baje velik spijejo, celo več kot politiki.

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      13.12.2012 ob 13:04 deja gost

      To pa je en izredno nesramen in samovšečen človek, že nekajkrat sem naletela nanj v trgovini in kar nisem mogla verjeti kakšen aroganten odnos ima do prodajalk, kot da bi bil najmanj predsednik.. in se mi je zelo zameril.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      18.12.2012 ob 9:14 vmaric2 gost

      Čestitke murskemu valu - je naj radio, ki pa ima nekaj zvezd, ki so govorno in komunikativno lahko vzor! Gospodu Dori pa to: še ustvarjajte kot odgovorno urednik, govornega dela se pa raje izogibajte v dobro vseh! Nihče ni popoln! Ej, to bi bila senzacija, če bi se jaz pojavil kot maneken, vi pa kot komentator, ki bi me dvignil na manekenski prestol. Eni bi se križali, drugi smejali, tretji kritizirali, kritizerji pa kleli tako delo in akterje.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      25.02.2015 ob 15:19 gost gost

      pogrejšam jutranja MORA MARJAN DORA meni je on prava faca,nej je glvno kakšno barvo glasa imaš ampak vsebina govora.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.