https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Berlin - prestolnica, kjer se zgodovina prepleta s sodobno kulturo

6.12.2012  

Berlin kot glavno mesto trenutno najmočnejše evropske države Nemčije z več kot 3,5 milijoni prebivalci ima za sabo zelo pestro zgodovino. Mestu je pečat z bolečo zgodovino pustila predvsem 2. svetovna vojna, ki pa se danes prepleta s sodobno tehnologijo in številnimi nebotičniki.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Poleg številnih zgodovinskih stavb in muzejev predvsem na muzejskem otoku v osrčju mesta obiskovalca pozdravljajo tudi moderne steklene stavbe in nebotičniki. Ker je mesto izredno veliko, si ga je težko ogledati v enem dnevu, zato pa na vsakem ovinku stojijo t.i. turistični dvonadstropni avtobusi, ki v eni uri ali dlje peljejo mimo najpomembnejših znamenitosti.

Seveda obiskovalca najbolj zanimajo ostanki druge svetovne vojne, ki se skrivajo v porušenem berlinskem zidu in znamenitem Checkpoint Charlie-ju, kontrolno točko med vzhodnim ter zahodnim delom mesta, a turisti v največjem nemškem mestu lahko vidijo marsikaj več.

Berlin se lahko pohvali s številnimi parki in zelenicami, ki v toplejših mesecih vabijo tako mlado kot staro. Seveda pa ne gre spregledati znamenitega televizijskega stolpa, Sony centra na Potsdamskem trgu, Brandenburških vrat, olimpijskega stadiona, Reichstag-a, glavne železniške postaje, številnih spominskih cerkva, mosta Oberbaum, enega najbogatejših živalskih vrtov na svetu ter enega izmed mnogih novih in starih muzejev.

 

V teh dneh vsekakor vabijo tudi božični sejmi, ki se razprostirajo po vsem mestu. Najbolj znameniti med njimi je božični sejem na Alexanderplatz-u, kjer se med stojnicami vije omamni vonj božičnih dobrot in kuhanega vina. Obiskovalce vsak večer čaka privlačen kulturni program, športni navdušenci pa se lahko preizkusijo v drsanju na drsališču v osrčju Alexanderplatza. Vsekakor pa vabi tudi znamenito velikansko kolo Riesenrad, kjer si za 6 EUR lahko ogledate osvetljeno mesto, ki je v božičnem času še posebej lepo.

 

V mesto se lahko odpravite z vodeno skupino z avtobusom ali samostojno. Slednje danes ne predstavlja nobene težave več, saj se Berlin poleg modernih letališč ponaša tudi z eno najsodobnejših železniških postaj v Evropi. Prav tako pa je Berlin prijazen tudi turistom, ki v mesto pridejo z avtomobilom, saj se še marsikje lahko parkira brezplačno. Tako je skok na kavo v evropsko prestolnico, katere zaščitni znak je berlinski medved, le vprašanje časa.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.