https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

Top 10 nenavadnih zgodovinskih orožij

7.12.2012  

Človeštvo je in vedno bo bojevalo vojne. In za boj ljudje potrebujejo orožja. Z uporabo znanja in sredstev, ki so bila na razpolago so ljudje zgradili orožja ki so trgala, sekala, rezala in prebadala sovražnike. Vsak narod je imel orožja, ki je njihovo vojsko naredil edinstveno. Danes, ko govorimo o starodavnih orožjih takoj pomislimo na meče, sulice, loke in sekire. Ampak bolj so zanimiva orožja, ki so nekako nenavadna in ne tako znana. Ta seznam je izbor orožij, ki so po obliki, uporabi ali pa po izvoru precej nenavadna. 

 


10. Mere kij 

Uporabljala so ga maorska plemena na Novi Zelandiji. Ta preprost vendar trden kij, je bil narejen iz žada. Zanimivo je to, da so Maori uporabljali to od 25 do 50 cm dolgo krepelo, bolj za zadajanje udarcev v smislu »podaljška« roke, saj so imela krepela ponavadi na zadnjem delu izvrtano luknjo, skozi katero so napeljali vrv, to vrv pa so potem pritrdili na svoja zapestja. Krepela niso uporabljali v »klasičnem« smislu, kot se ponavadi uporablja kije (za udarjanje od zgoraj navzdol). To orožje je bilo za Maore predvsem duhovno orožje. Poimenovali so jih in orožja so se prenašala iz roda v rod. Prav tako so menili, da krepela vsebujejo lastno duhovno moč (mano). Bila so simbol voditeljev in če so kak kij imeli za posebej pomemben in se je slučajno izgubil, ga je iskalo vso pleme in poskrbelo, da ga je lastnik dobil nazaj.



9. Meči s kavljem 


Morda najbolj znano orožje na tem seznamu so kitajski meči s kavlji, ki so jih vihteli običajno pasivni šaolinski menihi iz severne Kitajske. Lepo, skorajda umetniško zasnovani, z ukrivljenimi rezili v obliki kavlja na koncu, so uporabniku omogočali da je rezila povezal in celotno orožje vihtel kot eno samo dolgo gibko orožje. Ščitniki za roke v obliki polmeseca, so bili odlični za blokiranje udarcev in za sekanje sovražnikov, ki so prišli preblizu. Zaključki na koncu ročaja so bili izostreni v bodala za zbadanje na blizu. Ti meči so merili od  120 do 240 cm in so bili v uporabi predvsem med »civilisti«, saj jih kitajska vojska nikoli ni uporabljala kot eno od svojih uradnih orožij.



8. Kpinga

Kpinga je bil metalni nož, ki so jih uporabljali izkušeni bojevniki plemena Azande. Pleme Zande so bili prebivalci Nubije, regije med severnim Sudanom in južnim Egiptom.Nož (znan tudi pod imenom Hunga Munga) je bil dolg do 70 cm in je imel tri rezila, ki so se raztezala iz središča noža. Rezilo najbližje ročaju je bilo v obliki moških genitalij in je predstavljalo moškost njenega lastnika. Lega rezil na nožu je zelo povečevala možnost, da se bo nož zapičil v žrtev že ob prvem dotiku. Ko se je lastnik orožja poročil, je bila kpinga poročno darilo družini neveste.

7. Macuahuitl
 
Macuahuitl je bil v bistvu velik kos lesa v obliki meča, ki je imel ob straneh vgrajene, kot britev ostre kose obsidijana. Ker macuahuitl ni imel ostre konice, ga ni bilo mogoče uporabljati za prebadanje, vendar so nazobčane vrstice obsidijana dale orožju dovolj moči, da so bile rane na sovražnikih številne in globoke. Sam les je bil dovolj močan in težak, da so ga lahko uporabljali tudi kot kij, kar so Azteki s pridom uporabljali, da so zajeli dovolj živih sovražnikov ki so jih nato uporabljali za svoja obredna žrtvovanja. Obstajajo dokazi o tem, da so macuahuitle uporabljali za obglavljenja konj, kar je precej impresivno glede na dejstvo da je konjska glava precej debelejša od človeške.



6. »Škarje«

To dokaj nenavadno orožje je bilo uporabljeno v areni z gladiatorji antičnega rimskega imperija. Zanimivo je, da so se gladiatorji ki so vihteli v boju to vrsto orožja prav tako imenovali »škarje«. Kovinsko ohišje dolgo oblikovane cevi, ki je bilo pritrjeno na gladiatorjevo roko, je bilo orožje, ki je omogočalo tako napad kot obrambo. Narejeno je bilo iz utrjenega jekla, merilo pa je do 50 cm. Bilo je presenetljivo lahko, saj je bilo težko do 4 kilograme, kar je omogočilo uporabniku da je orožje vihtel z veliko hitrostjo. Zaradi edinstvene oblike in videza je bilo to orožje zelo priljubljeno.



5. Chakram

Naj vas videz ne zavede, da bi se hoteli s chakramom igrati kot s frizbijem. Za razliko od frizbija, so chakram velikokrat metali bolj navpično kot vodoravno. Smrtonosni krog kovine je meril do 30 cm. Zelo oster rob je zagotovil, da je chakram z lahkoto odrezal roko ali nogo. To orožje izvira iz Indije, kjer so ga uporabljali predvsem visoko rangirani pripadniki Sikhov. Podobno kot daljni »sorodnik« shrunken, so tudi chakram lahko zložili enega na drugega in jih metali zaporedoma. Zanimiv način metanja, ki so jo uporabljali predvsem poklicni vojaki, je bila da so chakram vihteli na svojem kazalcu, nato pa so ga z močnim premikom zapestja zalučali v nasprotnika.



4. Chu Ko Nu

Še eno orožje ki izvira iz Kitajske, chu ko nu je bila v bistvu prednik avtomatske puške – v zameno za hitro polnjenje so žrtvovali moč in domet. Lesena škatla na vrhu samostrela je imela prostora za 10 puščic, ki so ena za drugo padale na svoje mesto, ko so pravokotno ročico na zadnji strani orožja potegnili nazaj. Zanimivo je dejstvo, da so chu ko nu nazadnje videli v uporabi v kitajsko-japonski vojni med letoma 1894-95, kar je kar nekaj let po iznajdbi orožij na smodnik. Samostrel je lahko izstrelil 10 puščic v samo 15 sekundah kar je bila, če podatek primerjamo z »normalnimi« samostreli in loki, velika hitrost. Za dodatno učinkovitost so nekateri puščice namakali v smrtonosni strup rastline aconitum.


3. »Čebelji panj«


No, Kitajcem moramo čestitati, saj so štiri njihova orožja prišla na ta seznam. Tretjo mesto zaseda »čebelji panj« ali »leteči ogenj«, kot so to orožje tudi drugače poimenovali. To orožje je bila v bistvu lesena posoda, napolnjena s cevkami v obliki heksagona. Če si gledal orožje iz prednje strani pa je izgledalo kot veliko satovje v posodi. Znotraj vsake cevi je bila raketna puščica. Rakete so izstrelile puščice z več moči in dometa kot tradicionalni loki. Izstrelili so lahko do 32 puščic naenkrat.Kitajci so izstrelili več tisoč »čebeljih panjev« naenkrat in tako v nekaj sekundah zasuli sovražnika s smrtonosnim »tovorom«.


2. Katar

To indijsko orožje je dalo njegovemu lastniku kremplje Wolverina, brez moči in ostrine adamantija. Katar ima na prvi pogled eno rezilo vendar, ko je bil aktiviran sprožilec na ročaju v obliki črke H, se je rezilo razdelilo v tri, eno na sredini in po eno na vsaki strani. Tri rezila so bile ne samo bolj učinkovita pri zabadanju in sekanju, temveč so nasprotnika prestrašila in zmedla. Postavitev rezil na ročaju je tudi izboljšalo možnosti, da napade preprosto odvrnete. Nenavadna oblika tega orožja pa je imela še en namen - trojno rezilo je z lahkoto predrlo vse vrste oklepov, ki so se v tistem času uporabljali na območju Azije.



1.Zhua    

En pogled na to neverjetno čudno napravo je bil več kot dovolj, da smo orožje postavili na prvo mesto tega seznama. Še eno kitajsko orožje izdelano iz železa, je bil zhua oblikovan na koncu v »roko«, ki se je končala z ostrimi kremplji, ki bi se zasadile v nasprotnika in iz njega odtrgale kose mesa. Sama teža zhua je bila dovolj, da bi ubil nasprotnika, toda kremplji so bili še bolj smrtonosni. Ko ga je vihtel strokovnjak, je lahko s tem orožjem s konja potegnil vsakega vojščaka. Toda glavna uporaba zhua je bila, da so z njim vojščakom iz rok trgali ščite in jih tako izpostavili ostrim krempljem orožja.

Vir: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.