https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Zveza Romov Slovenije - krovna organizacija Romov pri nas

18.12.2012  

Zveza Romov Slovenije že vse od ustanovitve dalje, aktivno sodeluje pri predstavitvi položaja Romov v Sloveniji in na mednarodni ravni. Sodeluje tudi v številnih dogovorih na državni ravni, ki se nanašajo na dolgoročno strategijo v odnosu do Romov v Sloveniji.

Organiziranost in delovanje Romov poteka v okviru krovne organizacije Zveze Romov Slovenije, katere predsednik je Jožek Horvat - Muc. V okviru Zveze Romov Slovenije (ZRS) delujejo romska društva. Pod okriljem ZRS je bil ustanovljen tudi Ženski forum (Romkinj) v Sloveniji in delovno telo Forum romskih svetnikov, ustanovljeno leta 2002. V letu 2003 je bil ustanovljen kulturno informativni center ROMIC, ki ga danes poznamo kot Radio ROMIC.

Romani Union - Zveza Romov občine Murska Sobota je bila leta 1991 vpisana v register političnih organizacij, iz te politične organizacije je leta 1992 nastalo Romsko društvo Romani Union Murska Sobota, ki je svoj statut na novo uskladilo in registriralo leta 1996. Tako je leta 1996 bila ustanovljena Zveza romskih društev Slovenije (vključevala je štiri društva), ki se je leta 2000 preimenovala v Zvezo Romov Slovenije (ZRS), ki je tedaj vključevala šest društev. Danes Zveza Romov Slovenije vključuje 22 romskih društev. Romska društva se ukvarjajo predvsem s prizadevanji za ohranitev jezika in kulturne dediščine ter svoje narodnostne identitete, pa tudi s prireditvami in izboljšanjem položaja v okoljih, kjer delujejo.

Zveza Romov Slovenije usmerja svoje dejavnosti v organiziranje Romov in ustanavljanje romskih društev kot tudi v kulturne in izobraževalne dejavnosti. ZRS je imela tudi aktivno vlogo pri sprejemanju zakonodaje o zagotovitvi participacije Romov na lokalni ravni, ki pomeni velik dosežek za romsko skupnost v Sloveniji, ne glede na nekatere težave, ki so nastale pri izvajanju v praksi.

Skupaj z nekaterimi vladnimi ustanovami, zlasti Uradom za narodnosti, raziskovalnimi ustanovami in vidnimi strokovnjaki-posamezniki so pripravili številna srečanja, kjer so sodelovali tudi Romi iz sosednjih držav. Vsako leto pa organizirajo mednarodni romski tabor, ki ima pomembno izobraževalno nalogo tudi na področju proučevanja in poučevanja romskega jezika.

 

PRIPOROČAMO:

VSI POM-PLUSI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 16:50 pušča gost

      Zveza romov Slovenije,, preko srbskih lobijev prevzema vrtec na Pušči. Želijo ohraniti marginalnost in tradicijo Mucu primerno! Očitno se bo v prihodnje v vrtcu samo plealo in peli himno DELEM DELEM:

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2012 ob 7:54 napovedovalec gost

      Konec zveze romov in koristnokovna na račun delavcev

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2012 ob 14:31 LEPI gost

      Morajo se preimenovat v "ZVEZA CIGANOV SLOVENIJE" ker romi so politično dejanje

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.12.2012 ob 10:24 gost---širipi gost

      Opažam da se ciganom posveča vse preveč pozornosti bolj kot pa belim .Samo delat jih nišče ne tira ker ne dobijo ka so druge rase .Škrbičova ide v penzijo te pa nedo več meli svoje zaščitnice .

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.12.2012 ob 11:20 anarhi88 gost

      Njim nej trbej delati. Majo podpore večje od minimalnih plač. Tau samo mi beli moremo delati, oni so itak bogi romi, ah siromaki...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.12.2012 ob 13:01 Rom gost

      O Romih v Sloveniji na romskiodmevi.si

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. smrt
      23.12.2012 ob 13:08 smrt

      Đelem,đelem,đelem .Kouraf baru muj ande . Uboga manjšijna v Sloveniji .Zdaj de njim ŠE boukše da de Pahor predsednik on je bole njihove sorte .Vsi do meli vodovod ,šankrejte ( ka nedo srali po kanali ) samo 5 lejt stare avtoje, iže legalizirane in tožili te bodo lahko če boš je grdo gledal

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.12.2012 ob 13:28 paver kmet gost

      vem da ste taki kritiki , ki ne upate vstopiti pred ogledalo. Cigani ali Romi vse enoje vsi smo krvavi pod kožo le to je razlika ,da so Cigani otkriti temperamentni, in znajdlivi , naj bol jim pa ležei da znajo osvajati slovenske ženske vsaj je že vsaka druga hiša v romskih naselj , ali slovenka ali ruskinja ,potporo dobijo vsi ki ne delajo ali pa nočejo delat,to so tudi Slovenci in ne Slovenci, največji problem je to da vi ki pišete ,ste največji REVEŽI ker ste sami sebi na poti , ne mečite pa vse v en Koš ker ste tudi vi del tega Slabega stanja v Sloveniji, če vam ne paše pojdite v drugo Državo tam je še več Ciganiov in boste se lahko prepisali , da boste tudi vi CIgan,samo se pa morate dosti polepšat ker smo cigani in italijani naj lepši Moški . lp kmetavzeri

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 9:16 kilonja gost

        ČIPKAR..Čakaj malo kaj pa tisti rek, vsi drugačni vsi enakopravni ? Nismo si vsi isti, se pa družimo tisti ki smo si podobni, vi ste samo sebi podobni pa ilegalnim migrantom z bližnjega vzhoda in Afrike . Ne vklopite se v okolje, ker st lenobe nazadnjaške, avtomatsko vas okolje zavrača, to ni nobena filozofija, tako je povsod po Svetu, tako je v naravi . Večina Slovencev želi delat, večina Ciganov pač ne...CIganski moški s poškodovanim DNK, v večini minuaturni, podobni tako svojim mamam in atajem ki so si v večini v sorodu, zaradi tega tudi okvare dnk pri otrocih . Ženska ki se goni s Ciganom in ni ciganka, je vredna vsega pomilovanja, verjetno gre še težje nižje v svojem življenju, razen če si še kakšnega afriškega kozojeba spravi na grbo . Ukiniti status manjšine, lahko imajo neprofitna društva, vse drugo je cuzanje državnega denarja, kot da jim Slovenija že ni dovolj vsega podarila...otroški dodatki,zastonja malice, prevozi, zvezki, svinčniki, učbeniki, dodatek na veliike družine, vse ostale ugodnosti na velike družine, socialna podpora z nenormalnimi ciframi, z državnega proračuna iztekanje milijonov samo zaradi tega kar so, legalizacije črno gradenj na TUJI ZEMLJI, napeljava kanalizacij itd ...in kaj dobimo od njih ? Kriminal, nasilje, incest pa poplesavanje okoli ognja kot da bi bili kje v Nigeriji. V glavnem nič od nič od vas, kdo vas rabi tu so samo pederajsasti nevladniki ki "rešujejo svet" in si polnijo žepe preko vas.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.12.2012 ob 16:04 upsi gost

      avtor prispevka je v naslovu zlagal kot CIGAN!!!!! Zveza romov ni krovna organizacija -krovna organizacija je Svet romske skupnosti , predsednica pa je Janja Rošer!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.12.2012 ob 17:24 širipi gost

      replika ((( paver---kmet((( Prvo se nauči prav pijsati .Če stopimo pred ogledalo pavri z ritjo in tij z obrazom bo kak dvojčki .Taljani Romuni Madžari in Bugari so tak vsi cigani tak da nemomo se kaj razpravljati .Tak de v Sloveniji kak je bilou v Franciji ka je cigane nagnal iz Francije Sarkozy in prav je tak .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 8:59 Sam svoj gospodar gost

        Sero 1min bi bil zmenof pa bi ti še zadnje bockore odo Nej pa se tijbe. Oh Sero imel sem posla z takimi pa so se posrali v lace....!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.12.2012 ob 19:45 paver kmet gost

      reprika...siripi no prvo ka se razmimo. pavri ogledala nemrejo meti.ka so pre bledi, in se ne vidijo riti pa majo kak omare, ka samo gejo ocvirke pa masno meso,sprijazni se s tem ka so cigani indici mehicani in italijani najlepsi . ce bi rad imel v familiji lepo dejte pridi na pusco ali pa pripelaj svojo sestricno,lp seljacino

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.12.2012 ob 20:40 gost-širipi gost

      replika ---paver kmet ((( Pripelan ti čoko ali pa kobilo pa lejko j***š kak norec ker norec si tak in tak .Vaše san kurel delal na tržnici za kavico smetanov .Deca ka so pa bole bejla pa so paverska samo vij mijslite ka ste očovje vij .Ha,ha

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.01.2021 ob 9:21 kilonja gost

        ČIPKAR...vse kaj je belega pa jebej.o Cigani, je v štali pa meketa :). Kozojebi press ;) .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.12.2012 ob 21:02 gost--heroj gost

      paver--kmet %6/#$% Ka pa tupiš blesonja ? Kupujete 2--3 kg mesnate kostij ( kukali ) in svinjske nogice za kisilo župo pa sližinke in pourđe ( črejva ) drouba .Pa svinjske glave pa kože ka na špargelti pečete .Ocvirke vij gejte ka vas dosta hodi Kodili prosit naj vam da .Še crknjene svinje bi iz gnoja izkopali tak kak so že delali .Odpelaj se

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.