https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Šole se tudi letos lahko vključijo v shemo brezplačnega razdeljevanje sadja in zelenjave

Ljubljana, 08.01.2013 ob 15:29  

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje tudi letos izvaja ukrep brezplačnega razdeljevanja sadja in zelenjave učencem v osnovnih šolah. Šole se na ukrep za naslednje šolsko leto lahko prijavijo do 25. januarja. Namen ukrepa je okrepiti porabo sadja in zelenjave ter hkrati ustaviti naraščanje prekomerne teže pri otrocih, so sporočili iz ministrstva.


Debelost pri otrocih je sicer eden od večjih dejavnikov tveganja za bolezni sodobnega časa, kot so bolezni srca, diabetes in rak, so pojasnili na omenjenem ministrstvu. Brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem v osnovnih šolah poteka čez celo šolsko leto enkrat ali večkrat na teden ločeno od rednega obroka. Sadje in zelenjava morata biti sveža, izjema sta le kislo zelje in repa. Tovrstna hrana pa mora biti iz predpisanega seznama dovoljenih vrst sadja in zelenjave, navajajo na ministrstvu.

V sklopu ukrepa potekajo tudi spremljevalne izobraževalne oziroma promocijske dejavnosti. V letošnjem letu pa je za ta ukrep načrtovanih 800.000 evrov sredstev, od tega je tri četrtine evropskih sredstev. V letošnjem šolskem letu 2012/13 je v ukrep vključenih 376 šol, se pravi, da je vključenih 83 odstotkov vseh osnovnošolcev v Sloveniji.

Pojav prekomerne teže pri mladostnikih je prisoten tudi v Sloveniji ...

Ministrstvo pa poleg projekta šolskega sadja izvaja tudi ukrep sheme šolskega mleka, v katero se lahko vrtci, osnovne in srednje šole prijavijo čez celo leto. Shema šolskega mleka je ukrep skupne kmetijske politike EU, s katerim se sofinancira mleko ali ustrezen mlečni proizvod v okviru obrokov v šolski prehrani. Poleg zmanjšanja cene šolske malice s pomočjo evropskih sredstev, je namen te sheme tudi približati učencem uživanje mleka in kakovostnih mlečnih izdelkov.

EU sofinancira mleko in mlečne izdelke v višini štirih centov za največ 0,25 l mleka na dan. Upravičenci do teh sredstev so otroci oziroma starši, ki se jim podpora upošteva pri plačilu šolske prehrane za otroka. Trenutno se v EU za ukrep nameni skupaj okoli 67 milijonov evrov, Slovenija pa je pri koriščenju sredstev med manj uspešnimi državami članicami, saj v shemi sodeluje samo 10 osnovnih šol.

Foto: sxc.hu

Ministrstvo ocenjuje, da bomo v Sloveniji v letu 2013 izkoristili samo približno 15.000 evrov. Če bi se v shemo šolsko mleko vključili vsi vrtci in šole, bi Slovenija iz evropskega kmetijskega sklada lahko pridobila preko 2 milijona evrov na leto, za kolikor bi se zmanjšali stroški staršev za prehrano otrok v vrtcih in šolah, so še dodali.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.01.2013 ob 22:41 debneli otroci gost

      Lepo in pohvalno. Ampak s tem ne bodo ustavili naraščanja prekomerne teže pri otrocih. Za čedalje več prekomerno težkih otrok so KRIVI STARŠI !!! Vsak dan gledam kako vozijo v šolo svoje "svetnike". Namesto, da bi šli peš. Še torbe jim nosijo. Potem pa iz avta na kavč k televiziji. Od TV-ja k računalniku, vmes še nekaj SMS-jev, k mizi jest in spet se krog ponovi. Nekoč smo peš hodili v šolo. Kakšni avtobus in še manj avto. Vsi starši še avtov niso imeli. TV je pričel program zvečer. Imeli smo 4 programe in ata je povedal, kaj se bo gledalo. Oziroma otroci sploh TV nismo gledali. Računalnikov še ni bilo nikjer. Tudi telefona ni bilo pri hiši. Ko smo prišli iz šole smo bili cel dan zunaj, se igrali, hodili po vasi en k drugemu. Danes so otroci razvajenčki prve klase.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.