https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

V Križevcih o proračunu, komunalnih storitvah in oskrbi s pitno vodo

Križevci, 01.02.2013 ob 14:41  

Na 16. seji občinskega sveta Občine Križevci so svetniki v prvem branju predlog proračuna za leto 2013 sprejeli, obravnavali so projekt Oskrbe s pitno vodo Pomurja - sistem C, ravnanje s komunalnimi odpadki, ureditev občinskih cest ter pogoje za sprejem otrok v vrtec.


Na decembrski seji je bil predložen osnutek proračuna občine Križevci za leto 2013, v času od 15. do 21. januarja 2013 so osnutek proračuna, načrt razvojnih programov občine Križevci za leta 2013-2016, načrt prodaje in nakupa zemljišč ter kadrovski načrt, obravnavali na odborih občine Križevci. Večina predlogov  je prišla glede nekaterih investicij.

Na tokratni seji so svetniki Odlok o proračun občine Križevci za leto 2013 v prvem branju potrdili. Tako gre zdaj odlok v 10-dnevno javno obravnavo. Predlog proračuna ne predvideva dviga cen storitev za občane in ne predvideva dodatnega zadolževanja. Prihodki za leto 2013 znašajo 3.593.942 evrov (kjer znašajo 60 odstotkov davčni prihodki), odhodki pa znašajo 4.379.862 evrov (od tega gre največ za investicijske odhodke). Proračunski primanjkljaj za leto 2013 znaša 785.920 evrov.

Nekatere spremembe glede na predloge odborov

V predlog NRP v 1. branju so bile po predlogih nekaterih odborov vključene nekatere investicije. Tako se v NRP uvrstijo naslednji projekti: sanacija mostu v Bučečovcih in Logarovcih (v letu 2014), razgledni stolp v Zasadih (v letu 2014), komasacije v Bučečovcih, Stari novi vasi in Iljaševcih (2014 in 2015) in obnova vaško gasilskih domov (leta 2015).

Za enkratne socialne pomoči socialno ogroženim se je znesek povečal iz 2000 na 4000 evrov.

Projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C

Svetniki so se podrobneje seznanili s projektom "Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C", ter po razpravi potrdili novelacijo predinvesticijske zasnove tega projekta, odobrili pa so tudi pripravo investicijskega programa.

Izpostavili so dilemo glede cen vodarine in omrežnine ter različnim postavljanjem cen oskrbe s pitno vodo za različne občine, izrazili pa so tudi zaskrbljenost nad morebitnim povišanjem cen. Janez Rožmarin iz občinske uprave občine Ljutomer, ki je poročal o tem projektu, je povedal, da bi bilo smiselno (cene za) vodarino izenačiti med vsemi občinami.

Novost je akcija zbiranja kosovnih odpadkov - akcija na klic

Svetniki so potrdili Program zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov na območju Občine Križevci za leto 2013, ki predvideva novost, in sicer t.i. akcija zbiranja kosovnih odpadkov - "akcija na klic". Izvajalec javne službe je s tem programom predlagal nov način zbiranja kosovnih odpadkov v akciji. Povod za noviteto je pritoževanje občanov, da dosedanji način akcije povzroča nered pri prevzemanju kosovnih odpadkov. Slednji namreč čakajo na prevzemnem mestu dan ali dva, v tem času pa nepooblaščene osebe brskajo po odpadkih, uničujejo OEEO, tudi tako, ki vsebuje nevarne snovi in ob poškodbi aparata lahko onesnašijo okolje. Tako je izvajalec predlagal uvedbo akcije zbiranja kosovnih odpadkov na klic, zbiralo pa se bo kosovne odpadke, kovinske odpadke in odpadno hladilno tehniko iz gospodinjstev.

Naročnik bo tako lahko tekom leta naročil odvoz kosovnih odpadkov v akciji zbiranja kosovnih odpadkov na klic. Ob naročilu se mora odločiti o predvideni količini odpadkov. Potrebno bo izpolniti pisno naročilo v papirni  (prejme vsako gospodinjstvo po pošti) ali elektronski obliki (spletna stran www.ksp-ljutomer.si).

Ureditev občinskih cest

Na seji je bil sprejet Odlok o občinskih cestah v Občini Križevci v prvi obravnavi, ki je posredovan v 10 dnevno javno obravnavo. Zaradi sprememb zakonodaje glede cest, varnosti in ostalih novih ureditvah, ki urejajo področje cest, je bilo potrebno uskladiti tudi odloke o občinskih cestah.

S tem odlokom se urejajo občinske ceste, njihovo upravljanje, načini graditve cest, vzdrževanje in varstvo občinskih cest in prometa na njih (določeni so varovalni pasovi cest, obveznosti lastnikov občinskih cest ipd.), določene pa so tudi sankcije ob morebitnih kršitvah.

Vrtec in šola

Svetniki so se seznanili s Pravilnikom o kriterijih in načinu sprejemanja predšolskih otrok v vrtec Križevci, ter ga sprejeli. V njem so na novo določeni kriteriji za sprejem v vrtec in vrstni red otrok.

Seznanili pa so se tudi s Poročilom o nagradah študentom za leto 2012. Nagrade so bile podeljene 61 osebam. Največ nagrad so prejeli študenti, ki obiskujejo Fakulteto za strojništvo Maribor, Ekonomsko poslovno fakulteto Maribor in Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor. Za namen delitve sredstev v skladu s pravilnikom je bilo predvidenih 6000 evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. MarksovKarlek
      09.02.2013 ob 22:09 MarksovKarlek

      Kristoš Marija, kakšna sestava...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.