https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

S sprejetjem novele obrtnega zakona prvi korak k odpravi obveznega članstva v OZS

06.03.2013 ob 12:44  

Državni zbor je včeraj z 48 glasovi za in 24 proti potrdil novelo obrtnega zakona, ki je podlaga za uvedbo prostovoljnega članstva v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Poslanci so imeli sicer na mizi tudi amandmaje, ki jih je vložila SD in so šli v smeri ohranitve obveznega članstva, a so jih zavrnili.


Splošne razprave o predlogu novele včeraj v nadaljevanju februarske seje ni bilo, saj je bila ta opravljena v prvem branju. Poslanci so tako razpravljali o med seboj povezanih štirih dopolnilih SD, s katerimi bi v zbornici ohranili obvezno članstvo. SD se je z amandmaji približala stališčem OZS, ki si je sicer prizadevala za ohranitev obveznega članstva.

Kot je spomnil gospodarski minister Radovan Žerjav, ki opravlja tekoče posle, se je vlada v odhodu v koalicijski pogodbi zavezala, da bo odpravila obvezno članstvo v zbornicah, če bodo člani posamezne zbornice takšno voljo izrazili na referendumu, kar se je v primeru OZS tudi zgodilo. Po njegovih pojasnilih nihče ni silil OZS v referendum. "Izvirni greh tokrat ni na politiki, na vladi, ampak znotraj same zbornice, predvsem na bivšem vodstvu," je poudaril.

Predlog novele zakona je bil usklajen z vodstvom zbornice, je še spomnil Žerjav in dodal, da je vsem v interesu, da zbornica ostane in ohrani pristojnosti, ki jih ima, a ob neobveznem članstvu. Tako bo po prehodnem obdobju šestih mesecev možen izstop iz obveznega članstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2013 ob 13:09 gost HAHA gost

      ENO LETO SMO ČAKALI. PA ŠE ZDAJ POL LETA... KDO PA MENI DA POL LETA ČASA DA SE REORGANIZIRAM''''???

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.