https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pišta v Murskih Črncih je postavil brv čez Mokoš, kak je »inda bilou«

Murski Črnci, 15.03.2013 ob 8:30  

V Murskih Črncih, če se peljete vzdolž potoka Mokoš, boste med tremi asfaltiranimi mostovi, ki so pač samoumevni, glede na današnji čas avtomobilov – opazili tudi leseno brv, ki prečka ta danes izsušen potok ter tako spominja na čas, ko so prav takšne brvi nekoč prečkale, takrat z vodo povsem napolnjen potok, povezovale ljudi in dajale pridih domačnosti.

Štefan Kosednar, po domače Pišta, je že kar nekaj časa razmišljal, da bi naredil leseno brv čez potok, ki bi spominjala na tedanji čas in koga pritegnila k sprehodom. Sam je z lastnimi rokami postoril že marsikaj, kar potrebujejo pri hiši (od lesenih, do železnih mojstrovin), v njegove sposobnosti pa niso dvomili niti domačini, ki so ga pri tej ideji vspodbujali, tako da se je pred časom z velikim zanimanjem lotil izgradnje lesene brvi kar na domačem dvorišču. Od lani poleti tako zdaj ob njihovi hiši stoji lesena brv, pod imenom "Brv pri križišču".

Nekdaj je Mokoš poln vode krasilo 7 lesenih brvi

Starejši vaščani se spominjajo časa izpred mnogih let, ko je potok Mokoš, poln vode, prečkalo 7 lesenih brvi. Vode, ki je prihajala iz mejne reke Kučnice, je v njem bilo zmeraj na pretek in vaščani so prečkali brvi peš, ali s kolesom, katerega so potiskali ob sebi, kot je povedal Pišta, saj so bile takrat ožje in brez ograje. Še se spominja, kako so tekom vsakdanjih kmečkih opravil potiskali samokolnice pred sabo. Kasneje je modernizacija naredila svoje - zgradili so se asfaltirani mostovi, pa tudi voda je zaradi spremembe vodnega režima Kučnice v potoku izginila, tako da so brvi počasi izginjale. 

Konstrukcija "Brvi ob križišču" brez pomoči kakršnih koli strokovnjakov

Kot je povedal Pišta, je Brv pri križišču, ki danes ponosno pelje čez potok, naredil povsem sam. Iz akacijevega lesu je na dvorišču mesece nastajala konstrukcija, kot plod njegovih izkušenj, dolgoletne prakse pri tovrstnih opravilih in njegovih sposobnosti. »Ne sme te biti strah takih opravil in zanimati te mora, pa vse gre.« pove, kako se je z veseljem lotil gradnje, takrat, ko je imel za to pač čas. Vendar pa traja, kot je še dejal, preden nanosiš ves potreben material in dokler ne zložiš vse skupaj v izdelek, kakršen se pokaže na koncu. 

Seveda nas je zanimalo, od kje Štefanu taka sposobnost za tovrstne mojstrovine. Priučenost, dar? In rek, "da jabolko ne pade daleč od drevesa", se tudi tukaj na veliko potrjuje, saj je že njegov oče Alojz bil pravi "ezermešter", ki je popravljal skoraj vse (od starih ur, kmečkih orodij, pripomočkov) - rezultati Štefanovega dela pa se danes prav tako kažejo vsepovsod, kamor koli pogledate po dvorišču in v sami hiši. 

"Mladi naj se spominjajo, kak je inda fajn bilo"

Lani avgusta je bila njegova brv končana in tudi končno postavljena. Takrat so uprizorili tudi manjšo slovesnost, prehod pa je otvorila najstarejša vaščanka. Danes brv pri križišču služi svojim namenom, privablja kakšne sprehajalce ter otroke, ki prečkajo pot s šolsko torbo, s kolesom, ali si krajšajo svoje popoldanske urice z metanjem kamenčkov čez ograjo. To pa tudi Štefana najbolj veseli. »Naj vedo mladi, kak je inda bilo vse fajn in vse naravno,« je povedal ob koncu Pišta, ki že razmišlja o novi, še eni leseni brvi čez Mokoš.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2013 ob 9:03 Marijan gost

      Bravo-vsaka mu čast-malo je takih-njegove generacije-večina se je spremenila......

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. porabje
      15.03.2013 ob 20:27 porabje

      Trbej tüdi lesejne moste cimprati nad potokon, nej li samo asfaltirani mostov

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.03.2013 ob 5:05 anica gost

      I was born in Murski Crnci .I live in Canada for very long time .. that article brings back lots of memories I remember brv ces mokos pa dosti vode ,ka smo nej mogli prejk iti patudi poznam Pista .. he was a raskel :)

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.03.2013 ob 10:15 chico gost

      Pravi ezermešter je pišta. Pa dosta za ves napravi, ka je lepša.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.