https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Politični ping pong v Moravskih Toplicah: župan Glavač odstavil podžupana Vöröša mlajšega

Moravske Toplice, 15.03.2013 ob 9:00  

V Občini Moravske Toplice je župan Alojz Glavač prvega marca na mesto podžupana namesto Tiborja Vöröša mlajšega imenoval Alojza Trplana. Napetosti med njima je bilo čutiti že dalj časa, sodu pa je izbilo dno glasovanje za Državni svet, kjer je Vöröš podprl namesto Glavača svojega strankarskega kolega Marjana Maučeca.

 

Župan občine Moravske Toplice, Alojz Glavač, sicer član Slovenske demokratske stranke, je prvega marca zaradi odstavitve Tiborja Vöröša mlajšega, člana Slovenske ljudske stranke, kot podžupana Moravskih Toplic imenoval Alojza Trplana. Na Pomurec.com smo se odločili, da povprašamo oba akterja te zgodbe in predstavimo njuno plat.

Vzrok odstavitve Tiborja Vöröša kot podžupana Moravskih Toplic

V zvezi s tem nam je Glavač povedal, da so se njuni pogledi na delovanje občine v širšem smislu v preteklem letu začeli bistveno razhajati, zato je trpelo tudi skupno delo. Le-to se je še poslabšalo, ko si je Tibor Vöröš ml. za kraj začasnega bivanja izbral Ljubljano in se tja preselil.

Po mnenju moravskotopliškega župana opravljanje dela podžupana za tem ni bilo več takšno, kot je bilo v začetku zastavljeno. Zaradi vsega navedenega mu je novembra lani predlagal, da ponudi odstop z mesta podžupana, ker pa tega ni storil, je po novem letu podpisal sklep o razrešitvi s funkcije podžupana.

Alojz Glavač

Vöröš ml. je v zvezi z odstavitvijo povedal, da ni nikoli in nikdar podlegel pritiskom ali celo grožnjam, da naj odloča  v nasprotju s svojim prepričanjem za občane in posledično glasuje za nekaj, v kar ne verjame, da je najboljša odločitev. Pojasnil je, da Glavač očitno tega načina delovanja funkcionarjev na občinski ravni ni razumel in jih ne razume.

Pri glasovanju za elektorje za volitve v Državni svet je sam glasoval v skladu s svojim prepričanjem največje koristi za občane, Glavač pa je želel, da se glasuje v skladu z nekimi drugimi, po vsej verjetnosti njegovimi lastnimi interesi.

Tibor Vöröš ml. (Foto: kgzs.si)

Glasovanje za Maučeca je bila kaplja čez rob

Obema akterjema te zgodbe smo zastavili tudi vprašanje kakšen pomen ima za njiju lojalnost. Glavač je zvezi s tem povedal, da v tem primeru ne gre samo za glasovanje. Nadaljeval je, da sta župan in podžupan del vodstvene ekipe neke občine in če se v neki zadevi ne strinjata, se o tem predhodno uskladita in delujeta enotno v skupno dobro občanov.

Po njegovem mnenju je na nek način bilo glasovanje ob volitvah v Državni svet samo končni rezultat nekega že dalj časa trajajočega delovanja proti njemu. Razume, da je podpiral strankarskega kolega Maučeca, vendar je kot del njegove ekipe v občini pri organiziranju in delovanju proti njegovi izvolitvi šel predaleč. Nadalje je poudaril, da samo glasovanje na seji občinskega sveta ni bil edini in glavni razlog razrešitve, vendar je po vseh dogajanjih to bila "kaplja čez rob".

Vöröš ml. bi tudi v drugo glasoval enako

Mlajši Vöröš je v zvezi z lojalnostjo povedal, da je mnenja, da vsak, ki stopi v politiko, mora sam pri  sebi sprejeti določene moralne in etične standarde, ker tako lahko dela za dobrobit vseh, tudi če včasih potegne kratko.

Nadaljeval je dejal, da če bi moral še enkrat ponoviti glasovanje, bi glasoval enako. Interes ljudi je in vedno mora biti pred lastnimi interesi določenih posameznikov. In lojalnost pri glasovanju za njega pomeni, da si lojalen ljudem, da odločaš odgovorno, v skladu z njihovimi koristmi.

Njuno sodelovanje v prihodnje v dobrit občine in občanov ni vprašljivo

Župan Moravskih Toplic nam je na vprašanje, ali še lahko sodeluje z njim, povedal, da lahko in bo tudi moral kadar bo to v korist občine in občanov ter v javnem interesu.

Na isto vprašanje je Vöröš, ki ostaja občinski svetnik, podal odgovor, da je pri njem  na prvem mestu dobrobit občanov, zaradi tega bo pri svojih najboljših močeh pomagal še naprej in seveda, zaradi tega dejstva tudi sodeloval z Glavačem, ki je nenazadnje še vedno župan občine Moravske Toplice. 

Pravnega postopka za "zaceljenje ran" zaenkrat ne namaravata uporabiti

Za konec nas je še zanimalo, če morebiti razmišljata o uporabi pravnega postopka. Glavač je dejal, da pravnega postopka verjetno ne bo uporabil, saj je imenovanje podžupanov po Zakonu o lokalni samoupravi tako ali tako v  pristojnosti župana.

Vöröš nam je na predmetno vprašanje povedal, da se je zaenkrat odločil, da ne bo uporabil pravna sredstva, čeprav mu je več pravnikov svetovalo naj vloži tožbo zoper Glavača, ker bi jo prav gotovo dobil, saj so v njegovem dejanju bili kršeni etični standardi in povzročena škoda njegovemu ugledu.

    Fotogalerija