https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Shotokan Karate - do Internacional Tromejnik Kuzma

Kuzma, 26.3.2013  

Shotokan Karate - do Internacional Tromejnik Kuzma ima  bogato in zmagovalno zgodovino. V svojih 24. letih delovanja so se z dosego različnih naslovov zapisali v zgodovino karate klubov Slovenije.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Najprej sekcija potem lastni klub

Shotokan Karate - do Internacional Tromejnik Kuzma je najprej deloval kot sekcija karate kluba Murska Sobota. Po predlogu Sihan Ivana Čeriča 7. dan so se odločili, da bodo nadaljevali svojo pot z novim klubom in ne več kot selekcija. Tako so leta 1989 ustanovili klub. Začetni ustanovitelji kluba so bili Marjan Solar in Boštjan Grah, ki sta bil takrat še aktivni član karate kluba Murska Sobota, in starši novincev (Dušan Škrbič, Miran Petek, Marjan Recek in Evgen Bunderla st.). Klub deluje pod okriljem S.K.I. zveze Slovenije, kar pomeni da trenirajo tradicionalni karate. Ob leta 1995 in do danes pa klub vodi Marjan Solar, mojster karateja 4. dan, ki je tudi glavni inštruktor kluba.   

Devet deklet v klubu

Trenutno v klubu aktivno trenira 25 članov, od tega 9 deklet in 16 fantov. Z njimi, kot sami v hecu pravijo, ni 'zafrkancije', saj vsak v svoji kategoriji dosega vrhunske rezultate in prej ko slej se lahko znajdeš na tleh.

Polonca Hüll

S tekmovanj vedno z medaljami

Vsako leto se udeležijo okoli deset različnih tekmovanj v Sloveniji ali tujini. Posegajo po zelo dobrih rezultatih, saj z vsakega tekmovanja prinesejo domov po tri ali več medalj. Tako je leta 2004 na mednarodnem tekmovanju na Nizozemskem Polonca Hűll dosegla 2. mesto. Istega leta so na državnem prvenstvu dosegli kar pet kolajn, Jaka Šafer 1. mesto, Mitja Čerpnjak, Tilen Solar, Doris Kristl in Polonca Hűll  3. mesto, vsak v svoji kategoriji. Leta 2005 so domov prinesli kar 12 medalj iz državnega prvenstva. Tudi mednarodno so posegali po odličjih. 2009 leta sta Marko Bunderla in Polonca Hűll na Nizozemskem v Hertogenbosch na mednarodnem turnirju dosegla 2. in 3. mesto. Istega leta je Polonca Hűll v Italiji v mestu Giavena dosegla 2. mesto. Špela Kisilak je leta kasneje v Čoku v Srbiji dosegla 1. mesto. Prav tako se lahko pohvalijo z odličjem na svetovnem prvenstvu, ki je potekalo v Tokiu. Polonca Hűll je bila članica Slovenske reprezentance, kjer so ekipno v KATEH dosegle 2. mesto. Tudi letos posegajo po odličnih rezultatih. Na državnem prvenstvu, ki je potekalo 23.3.2013 v Rušah so dosegli štiri zlata odličja, tri srebrna in eno bronasto.  

Karate pomeni prazna roka

Zgodovina karateja izvira iz daljnega leta 1600 iz Okinawe. Razvil se je različnih kitajskih borilnih veščin in bil izpopolnjen v smislu sredstva za samoobrambo, saj je bilo v tistem času nošenje orožja prepovedano. Prvotno se je imenoval »te«, kar pomeni roka. Kasneje so mojstri prilagodili ime v »karate« (prazna roka) ali »tote« (kitajska roka) odvisno od znaka, ki se uporablja v njihovi pisavi.

Shotokan je danes najbolj razširjeni karate stil

Ob koncu 19. stoletja je Gichin Funakoshi treniral različne karate mojstre in razvil svoj sistem, ki ga je poimenoval Shotokan. Kasneje je svoj stil razširil na osrednji otok, in potem tudi na zahod. Shotokan je danes najverjetneje najbolj razširjen karate stil. Drugi karate stili, ki jih trenirajo po svetu, so še kempo, goju-ryu kyokushin, isshin-ryu, shito-ryu, shorinji kernpo, shorin-ryu, urechi-ryu, wado-ryu, washin-ryu. Vsi ti stili vključujejo nožne udarce, udarce s pestjo, bloke. Eni poudarjajo linearno, drugi pa krožno gibanje. Vsak stil, kata, kumite imajo pomembno vlogo pri treniranju karateja.

Črni pas se da doseči

Karate se začenja z belim pasom. Nadaljuje se z rumenim, oranžnim, zelenim, modrim, vijoličnim, rjavim pasom, vsi ti so šolski pasovi. Zadnji, črni pas, je mojstrski pas. Ta pas ima 10. dnevov. V njihovem klubu imajo črni pas naslednji člani: Marjan Solar 4. dan, Polonca Hűll 3. dan, Marko Bunderla 2. dan Tilen Solar in Drago Dravarič imata črni pas oziroma mojstrski pas 1. dan. Na svetovnem merilu v tradicionalnem karateju ima samo eden človek črni pas 10. dan in to je Japonec “Kancho” Hirokazu Kanazawa, ki je star preko 80. let in je še vedno zelo aktiven.

Začneš kot začetnik z belim pasom in napreduješ do rumenega, ki je prav tako še začetni pas. Potem prestopiš v nadaljevalno skupino od oranžnega pa vse tja do rjavega pasu. Črni pas oziroma mojstrski pas se da doseči z veliko volje in truda, če zelo aktivno treniraš 8. let. V tem času se moraš izobraževati na raznih seminarjih, imeti osebne priprave na izpit. Po odločitvi glavnega inštruktorja S.K.I. Slovenije lahko kandidat pristopi k polaganju izpita. Za napredovanje med dnevi preteče povprečno tri do štiri leta. Ostali pasovi se polagajo nekoliko hitreje, od šest mesecev do leta in pol, kar je spet odvisno od aktivnosti.

 

 Že dvajset let prirejajo turnir

Vsako leto decembra priredijo pokalni turnir Tromejnik open. Turnirja se udeležujejo predvsem tekmovalci iz Slovenije, v bodoče pa planirajo, da bi turnir postal tudi mednarodni. Turnirja se vsako leto udeleži približno 150 tekmovalcev.

 

FOTO: http://www.skif-slo.org in Branko Teršek

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.03.2013 ob 22:57 Polonca gost

      Da popravim in dopolnim nekaj navedkov: Svetovno prvenstvo v Tokiu je bilo leta 2006 in z žensko ekipo - kata tim smo zasedle 2. mesto. Leta 2009 je bilo svetovno prvenstvo v Atenah in z žensko ekipo - kata tim smo zasedle 3. mesto.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.03.2013 ob 23:44 grof celjski gost

      Karate je dober biznis za trenerje in odličen način za tekmovalce za zbiranje plehnatih kolajn. Za kaj več pa trenerji v naši pokrajini žal niso sposobni. Sicer je pa najbolj pomembno, da otroci niso na cesti. S tega vidika vsa čast vsem, ki se trudijo v klubih.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.04.2013 ob 7:57 gost gost

      Ma kakšen bizniz grof celjski v teh časih. Ko poplačaš telovadnice in trenerja ti nič ne ostane, kaj misliš da sponzorji stojijo v vrsti za neolimpijski šport?? Ne piši o nečem, o čemer nimaš pojma!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.04.2013 ob 8:31 gostX gost

      Saj ti je pa grof celjski napisal, da je to dober biznis za trenerje in ti si mu s tem ko si napisal, da ko poplačajo trenereja ne ostane več nič samo potrdil. Torej? Za koga je potem to dober biznis? Prav bebasto si izpadel s trditvijo, da naj ne piše o nečem, o čemer nima pojma. :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.