https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Negovska gospoščina - ponesejo vas nazaj v preteklost

Negova, 16.4.2013  

Negovska gospoščina združuje okoli 60 ljudi vseh generacij, ki se rade volje prelevijo v grofa, grofico, spletične, pisarja, tlačane... in oživijo grad Negova. Takrat se svet zaustavi in ob obisku nas popeljejo v daljno leto 1656. 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Negovska Gospoščina prihaja iz TD Negova – Sp. Ivanjci, to je, kot je povedal Zlatko Mulec »velika ljubezen članov TD, nekaj kar vsi potrebujemo po napornih dnevih«. Negovska Gospoščina predstavlja obdobje baroka, natančneje leto 1656 in zato se okoli  60 oseb občasno prelevi v grofa, grofico, spletično, pisarja, tlačane... in na gradu zaživi takratno življenje.

Igra besed in naključij

Z idejo o ustanovitvi Negovske gospoščine so se začeli poigravati že leta 2004, ko so si prvič nadeli kostume, katere so si izposodili v Mariborskem narodnem gledališču in nastopili na Prangerijadi v Motniku pri Kamniku. Resneje so k zadevi pristopili leta 2006, ob praznovanju 900-letnice prvega pisnega zapisa imena Negova-Nego. Takrat je v turističnem društvu ideja padla na realna tla.

»Ideja ni bila posameznikova, ampak je bila vse le igra besed, naključij«, pove Mulec in doda, da so si vsi potihoma želeli, da bi lahko v tako čudovitem kraju obiskovalcem ponudili nekaj posebnega, nekaj kar jih bo naredilo drugačne in  kar bo vsem ostalo v spominu. »Mislim, da smo uspeli in kar je zelo zanimivo - širimo se s simpatizerji, predvsem mladimi,« zadovoljno zaključi.

Del oblek financiranih tudi iz evropskih sredstev

Decembra 2006 so prišli do svojih prvih uradnih oblek za grajsko gospodo – vse so ročno šivane. Šestdeset oblek za šestdeset članov Negovske Gospoščine, s katerimi predstavljajo grofa, grofica, spletične, stražarje, grajsko gospodo, pisarja, grajske glasnike, sodnike – gornik, tlačane…….Najstarejša člana sta »grof« Otmar Filipič in »dekla« Karolina Starovasnik, a najmlajši član prihaja iz družine Starovasnik – Dumić Marko.

Ob praznovanju 900-letnice Negove so se prijavili na razpis EU, kjer so bili izbrani in uspeli pridobiti sredstva za  obleke za Grajsko gospodo in stražo (6 oseb). Obleke so ročno šivali oziroma izdelovali prijatelji iz TD Celje Stari grad, ki se že več let ukvarjajo s tem. Ostale obleke so narejene ob pomoči posameznikov iz društva samega, pri izdelavi pa so pomagali tudi člani drugih skupin iz Slovenije, ki se s tem ukvarjajo.

Edini v Pomurju

V Sloveniji obstaja veliko takšnih skupin, a so oni edini v Pomurju in delu Štajerske. S skupinami širom Slovenije tudi dobro sodelujejo in se medsebojno obiskujejo.

Negova je kraj, ki ima ohranjen sramotilni kamen – Pranger (stoji pred gradom) in so zato tudi člani združenja Prangerskih krajev, ki se vsako leto zbere na srečanju Prangerijada, kjer predstavljajo sojenja na Prangerju svoje Gospoščine. Poleg tega so redno prisotni na gradu Negova, še posebej ob sprejemih raznih skupin turistov, grajskih porokah, uradnih obiskih. Velikokrat so že nastopali po Sloveniji, na raznih prireditvah, kot so srečanja pravnikov Slovenije, Pomurski sejem...

Sojenje na Prangerju je nekaj, kar predstavljajo iz originalnih pisnih virov, zapisov, ki se najdejo v Pokrajinskem Arhivu Maribor.  Z njimi tesno sodelujejo in so bili že večkrat njihovi gostje, saj so s svojo predstavo popestrili marsikatero otvoritev. Konec meseca (27. aprila ob 13. uri) bo na gradu Negova na ogled uprizoritev  srednjeveškega sojenja, in tam vas z veseljem pričakujejo. Krajši prikaz sojenja bo prikazan v šaljivi obliki, a po resničnih dogodkih iz 17. stoletja.

»Osebno lahko povem, da človek, ko obleče kostim, občuti nekaj, kar se ne da opisati - a te kar ponese v čas naših prednikov, naše gospoščine Negova.. uživamo v tem!« navdušeno o občutkih pove Zlatko Mulec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.