https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

»Ko človeku zjutraj, ko vstane, ne diši več, da bi šel delat, takrat je že rdeči alarm«

Murska Sobota, 09.04.2013 ob 8:00  

Včeraj je na Ljudski univerzi Murska Sobota potekala strokovna razprava na temo Izgorelost, premalo razumljena resničnost v izobraževanju, na kateri so predstavniki Andragoškega društva Slovenije strokovno predstavili izsledke raziskav in načine kako preprečiti izgorelost.  

 

Pogovarjali smo se z dr. Petro Javrh, predsednica Komisije ADS za strokovne razprave in pogovore pri Andragoškem zavodu RS, ki je pojasnila, da želi predmetna komisija i združevati strokovnjake iz področja izobraževanja odraslih. Želijo v bistvu združevati  vse aktivnosti na enem mestu in spodbujati razprave  o žgočih razpravah, kot je pojem izgorelost.

Ljudje, ki delajo z ljudmi, izgorevajo

Po njenem mnenju študije, ki so bile opravljene na različnih področjih dokazujejo, da ljudje, ki delajo z ljudmi, pri svojem delu tudi izgorevajo. Na eni strani se to dogaja zaradi pričakovanja okolice, tudi zaradi trenutne situacije, ko je ta negotovost izobraževanja odraslih, ki vedno takrat, ko je krizno obdobje za strokovnjake, ki se profesionalno ukvarjajo s tem, predstavlja kar ene vrste grožnjo.

Nadalje je pojasnila, da je razprava  namenjena temu, da bi se strokovnjaki seznanili s tem, kako spoznati  pojem izgorelosti. Pri tem je pojasnila, da ko človek enkrat zgori, je zelo težko priti spet v to področje brez stresa, zato je zelo pomembna  preventiva na tem področju.

Kriza vedno povzroči dodatne pritiske

Njeno mnenje je, da krizna situacija vedno povzroči neke dodatne pritiske, to pomeni tudi dodatne pogoje, ki silijo k izgorevanju. Nadaljevala je, da so gotovo  učitelji, tudi izobraževalci v podjetju še pod večjim pritiskom, in posledično pomeni večja odgovornost in tudi večjo izgorelost

Kaj predlagate v izogib izgorelosti na delovnem mestu?

Strokovnjakinjo smo povprašali kaj svetuje tudi nestrokovnjakom glede izgorelosti, na kar nam je povedala: »S tem ko človeku delo, ko zjutraj vstane, ne diši več, da bi šel delat, takrat je že rdeči alarm. Potrebno je uravnotežiti prosti čas, delo, družino in pa tudi prostočasne dejavnosti, ki nam povrnejo energijo.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2013 ob 8:53 lol gost

      spet narobe učijo ljudi. Pravilno je Ko človek na konc meseca na dobi prigarno minimalno plačo je čas za rdeč alarm. zato naprej ne diši nikomur zjutraj da gre delat.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.04.2013 ob 12:34 NIK gost

      gost - lol ....PRAVILNO! Dodal bi še: ali pa sploh ne dobi plače in se z dneva v dan boji, da ga vržejo s svojega delovnega mesta! Drugi primer je ,ko imaš končano fakulteto in delaš kot zmešan (polno odgovornosti in stresa) za malo več kot minimalca. Te osebe kot to učijo kradejo bogu čas. In za to nedelo so tudi dobro plačane! TAKE ČLANKE SPLOH NE BEREM KER TAKE BLEDARIJE GOVORIJO ''UČENJAKI'' KATERI BREZ KAKRŠNIH IZKUŠENJ SAMO NEKAJ LAPAJO!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.04.2013 ob 12:39 nik gost

      KOT PRIMER TAKIH LAPAŠOV BI NAVEDEL ENO DRUGO TEMO GLEDE ROMOV- CIGANOV: Že večkrat (nekaj časa nazaj) so tudi take osebe govorile, da so ljudje ki živijo blizu romov (v okolici novo mesto...) nestrpni do ciganov. Sploh se pa niso zavedali kaj jim oni počnejo... In še zdaj vem, da sem se pogovarjal z eno ljubljančanko ki je bila diplomantka in sodelovala pri takih raziskavah. In tudi meni je lapala..nestrpnost, razumljivost, da se moramo prilagajat... POTEM PA SEM JO VPRAŠAL KOLIKO IMA DEJANSKO KONTAKTA IN IZKUŠENJ V TAKIH ZADEVAH. Ona pa mi je odvrnila, da analizira iz pisarne in, da ne pozna teh ljudi ,ki živijo zraven romov:) Določeni so pač srečni, da jim država oz. EU plača za LAPANJE...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.04.2013 ob 13:47 melita gost

      alijetrebazaotrokevloštiogovor

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.