https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na zboru občanov v Turnišču tudi o sanaciji ceste in Pomurskem vodovodu

Turnišče, 21.05.2013 ob 7:00  

V petek, 17. maja, je v vaški dvorani v občinski zgradbi Turnišča potekal zbor občanov KS Turnišče, na katerem so obravnavali obnovo vaške infrastrukture, načrtovanje zaključka finančne perspektive 2007–2015 in druge aktualne teme s strani občanov.


Župan Slavko Režonja je občanom uvodoma predstavil obnovo vaške ceste, izgradnjo Pomurskega vodovoda, energetsko rekonstrukcijo šole in vrtca, čiščenje vodotokov in odpravo ovir v primeru poplav ter sanacijo čistilne naprave v Turnišču.

Največji problem v občini je cesta skozi Turnišče

Po projektu je cesta od Renkovec do priključka na avtocesto ovrednotena cca. 3.000.000 evrov, pri čemer delež občine znaša 440.000 evrov. Začetek gradnje je predviden za drugo polovico junija, končana pa naj bi bila pozno jeseni naslednjega leta. Do začetka gradbenih del že potekajo pripravljalna dela. Graditi se bo začela s smeri Renkovci, promet pa bo tekom gradbenih del potekal po polovici cestišča. Istočasno se bodo delali zametki odvodnjavanja pravokotnih ulic, vezanih na glavno cesto. Cesta bo ožja na račun pločnikov, široka bo šest metrov.

Župan je zbranim občanom pojasnil problematiko širine cestišča, saj z zakonskimi podlagami in omejitvami ni mogoče zgraditi širšega cestišča. Občani so izpostavili možnost poškodb na objektih ob glavni cesti in bojazen, da se ne bi zgodilo podobno kot pri izgradnji avtoceste, ko niso dobili denarja za popravilo objektov. ˝Celotno traso, vsak objekt, vsako razpoko, ki je, in ki se dogaja ob cesti na vseh objektih, bo preslikal izvajalec, razpoke bo zaplombiral,˝ je povedal župan.

Gradnja Pomurskega vodovoda ostaja vprašanje časa

Ideja pomurskega vodovoda izhaja iz leta 2003 in je pred izvedbo. V Občini Turnišče bo skupno 28 kilometrov cevovodov, skupni strošek brez DDV je 6.656.000 evrov, pri čemer na občino pade 500.000 evrov. S sanacijo vodovoda je v izgradnjo vključena delna sanacija cestišč, na vsako parcelo bodo en meter pripeljani vodi z merilnimi jaški. Poteka preverjanje vlog za izvajalce vodovoda, najugodnejši ponudnik je podjetje iz Srbije. Župan je opozoril, da morebitne pritožbe lahko ogrozijo izvedbo Pomurskega vodovoda – sistema A: ˝Če se dela ne začnejo letos, zadeva ne bo izvedljiva.˝ 

Energetska rekonstrukcija šole in vrtca

Delna zamenjava oken, fasada, prekonstrukcija kotlovnice na toplotne črpalke, prezračevanje v zgradbi. Celotna investija je vredna 700.000 evrov, od tega je delež občine 200.000 evrov. Celotna gradbena dela na šoli in vrtcu se bodo začela izvajati meseca junija, končala se bodo predvidoma do začetka novega šolskega leta.

V občini evidentirane vse kritične točke oz. mesta ob večjih nalivih

Istočasno s cesto se bo izvajala tudi sanacija Črnega potoka, ki bo odvajal vodo skozi Turnišče in preprečeval poplavljanje. V načrtu je tudi reševanje problematike ob močnih nalivih v določenih ulicah, ob Agrocornu in pri krožišču na avtocesto.

Sanacija čistilne naprave nujno potrebna

Poškodbe čistilne naprave, ki se pomembne za sanacijo, se bodo financirajo z lastnimi sredstvi. Sanacija je potrebna, da ne bi prišlo do dodatne škode in inšpekcijskih ukrepov. Dela bodo potekala predvidoma v mesecu juliju in avgustu. Poslikala se bo tudi celotna kanalizacija izpod ceste, da bo ugotovljena realna slika.

Občina v pričakovanju evropskih sredstev

V finančni perspektivi 2007–2015 se občina junija letos prijavlja na razpis za evropska sredstva, s katerimi bi odkupila objekt od solastnika Telekoma in kompletno sanirala celotno zgradbo, ureditev prostorov za gasilce, nogometni klub, večnamensko dvorano in prostorov za upravno enoto ter občino. Naslednje leto bi še uredili mini butik za turistično trgovinico, počivališča s klopmi in mizicami.

Cene javnih infrastruktur na lanskoletni ravni

Da bi se omilili socialni problemi, se je v občini v sklopu tega zadržala donacija ob rojstvu otroka, stimulacija študentom, regresirana šola v naravi, regresirani prevoz za šolo, jelkovanje, učenje drugega tujega jezika za osnovnošolce, obdarovanje starejših, sofinanciranje dobrodelnih organizacij, programa pomoči na domu, oskrbe v domovih za ostarele; del sredstev se je prerazporedil v odločanje krajevne skupnosti za zagotavljanje kvalitete in standarda prireditev v posamezni krajevni skupnosti in delno za ureditev prostora. Poleg tega se je znižala ekonomska cena vrtca za 2,5 odstotka, 100-odstotno subvenconiranje vodovodnega in kanalizacijskega omrežja, popolno subvencioniranje odlaganje komunalnih odpadkov v Cerop Puconci, sofinanciranje javne infrastrukture. Vse omenjeno je skupaj na letni ravni občine več kot 100.000 evrov.

Na koncu so občani izpostavili še pereče probleme, in sicer slabo stanje mostu čez Ledavo pri mlinu, problem prostih in izpuščenih psov po vasi, bencinske črpalke na koncu vasi, od katere občani nimajo nobene koristi, neizvedbe komasacije ob območju avtoceste s strani DARS-a in še druge probleme.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.05.2013 ob 20:52 frenk1976 gost

      Če do te meli v Turniščaj oddajo Denar pada? "pri čemer na občino pade 500.000 evrov" Kak te to zgleda, gda na občino pade 500 jurjof? Kdo vse bo lahko lovil ta denar?

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.05.2013 ob 16:36 gost gost

      zanimivo, da je forma bolj pomembna kot vsebina....upam, da tebi kdaj pade kaj na glavo, da te morda nekoč več ne bodo motile takšne malenkosti. :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.