https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 najbolj osupljivih, predelanih bunkerjev

24.5.2013  

Predstavljamo vam deset osupljivih, predelanih zaklonišč.

 

Človeška domišljija ne pozna meja. Iz orodij, namenjenih popolnoma drugim stvarem, se najde nekdo, ki jih bo uporabil za čisto druge namene. Kot zaplate peska, ki jih v notranjost prinese hurikan, stojijo vojaška zatočišča in bunkerji po svetu in nas opominjajo na stoletje vojn. In kjer nekateri vidijo hladne spomine, vtisnjene v siv beton, drugi vidijo sveže platno, ki čaka na nove barve, ki prinašajo upanje v dobro prihodnost. Predstavljamo vam deset bunkerjev in zaklonišč, ki so jih predelali, da pristojijo modernejšemu času.

10. Frankfurt Music Studios

Frankfurt je med drugo svetovno vojno postal središče Nemčije ter posledično preživel osem bombnih napadov s strani zaveznikov. Zato ni presenečenje, da je področje še danes polno bunkerjev iz druge svetovne vojne. Na vzhodnem pristanišču mesta leži industrijski labirint starih skladišč, zgradb, in kar nekaj starih bunkerjev. Nemška arhitekturna firm Index Architekten je bunker prevzela in ga spremenila v moderen glasbeni studio.

9. Bunker 559

V 17. stoletju so Nizozemci začeli s poplavljanjem regij, da bi zaščitili ključna mesta. Jarki so bili perfetkno zasnovani in izvedeni, bili so pregloboki za pehoto in ne dovolj globoki za ladje. Med prvo in drugo svetovno vojno so Nizozemci še bolj zavarovali te jarke z bunkerji, da bi se zaščitili pred topništvom. Z vizualnega vidika se ta bunker ne more kosati z ostalimi na tej strani, a ponuja veliko zgodovinskih informacij, saj so ga krajinski oblikovalci prerezali in tako omogočili nov vpogled.

 

8. The Shelter

V osrčju Šanghaja na Kitajskem leži okrog 2000 zapuščenih zaklonišč še iz časov napetosti med Kitajsko in Sovjetsko zvezo v 70-ih. Več teh bunkerjev je kitajska vlada odprla za javnost, en izmed zanimivejših pa je zatočišče, podzemni nočni klub, ki se razprostira na 600 kvadratnih metrih. Bunker je odličen za nočne zabave in glasno glasbo, prvotni beton pa se meša z modernim dizajnom. V nekatarih „temnih sobah“ pa se predvaja samo glasba, brez luči ter se tako približa pristni naravi bunkerja.

 

7. Bunker 42

Kitajci pa niso brez konkurence na področju bunkerjev prirejenih nočnemu življenju. Na drugi strani nevidne črte hladne vojne, v Moskvi, leži posebej oblikovan bunker. Bunker 42, prej znan kot Tagansky Protected Command Post (7000m2), je bil narejen, zato da bi v njem tri mesece preživelo 3000 vojakov, brez obnove zalog. Zdaj je bunker bar, klub in restavracija. Bunker je še vedno v prenovi, majhen del pa bo ohranjen, kot muzej hladne vojne.

 

6. SiloHome

Bunkerji pa niso edini ostanki modernega vojskovanja, raketni silosi so prav tako igrali smrtonosno vlogo v bitki velesil. SiloHome je bil zgrajen na zapuščenem raketnem silosu v Saranacu, New York. Čeprav silos sega 56 metrov v globino, pa sta samo zgornji dve nadstropji bili spremenjeni v bivalne prostore. Razen lesene koče na vrhu, je celotna zgradba pod zemljo. Zgrajena je bila tako, da bi preživela jedrski napad. Vhod je skozi kočo, ki je že sama po sebi lep dom. Znotraj pa so kodno varovana drsna vrat, ki skozi stopnišče vodijo v prvi dve nadstropji, ki sta zelo moderno opremljeni, tudi z jacuzzijem.

 

5. Martello Tower Y

Ta utrdba iz 19. stoletja ni tako nobel, kot ostali bunkerji, vendar to nadoknadi z elegantnim stilom. Nekoč zapuščen stolp se nahaja na čudoviti obali Suffolka v Angliji. Ko ga je kupila arhitekturno podjetje Billings Jackson Design so ga nameravali preurediti v dom za šefa firme, Duncana Jacksona. Prenovljen stolp vsebuje izvirne zidake, tudi zunanje stene so ohranjene, vse skupaj pa daje stavbi kontrast med zgodnjim stilom 19. stoletja od zunaj in elegantnim notranjim razgledom.

 

4. Tea House on Bunker

Čajnica na bunkerju v Vreeswijku na Nizozemskem lepo pokaže, da prenova ni samo škatlasta oblika originala. Bunker je bil zgrajen leta 1936, kot del obrambne linije omenjene v zapisu številka devet. Projekt UNStudia je imel en cilj, čim manj spreminjati staro obliko in to so dosegli z zgornjim delom iz nerjavečega jekla, ki se postavi na vrh kot Lego kocka. Del, ki štrli ven, je namenjen poslovnim konferencam in lebdi 2 metra nad zemljo.

 

3. Bunker Wohnen

Nemčija ima nedvomno največ bunkerjev iz druge svetovne vojne. Na tisoče zgradb leži po državi, nekatere zato, ker so zgodovinske znamenitosti, druge pa zato, ker bi njih uničenje bilo predrago – navsezadnje, te stvari so bile narejene, da bi preživele bombne napade. Nemški arhitekt Rainer Mielke na svoj način pomaga k reciklaži bunkerjev s tem, da jih spreminja v stanovanja. Hans-Albert Eike, eden od stanovalcev je po vselitvi v stanovanje povabil sosede na vselitveno zabavo – spoznal je kar nekaj ljudi, ki so bili v bunkerju kot otroci med drugo svetovno vojno.

 

2. Missile Silo Mansion

Med hladno vojno je ameriška vojska posejala srednji zahod z raketnimi silosi. Nekateri so bili cela podzemna mesta. En izmed teh bunkerjev v Topeki, Kansas, je bil zgrajen v 60-ih za 4-megatonsko Alas E jedrsko raketo. Le dve desetletji pozneje je silos kupil učitelj Ed Peden. 12 let kasneje je Peden izčrpal stoječo vodo, izkopal gore odpada in spremenil 604 kvadratnih metrov velik bunker v pravi dvorec, kjer zdaj živita z ženo. Njun dom zavzema le tretjino celotnega objekta. Peden pravi: „Smeti neseva gor in kosiva streho“.

 

1. Bahnhof Data Center

In zdaj najbolj impresiven predelani vojaški bunker je Bahnhof Data Center, zgrajen v bunkerju iz časov hladne vojne, 30 metrov pod površjem Stockholma na Švedskem. Bunker je kupil internetni ponudnik in se odločil, da bo obdržal videz bunkerja negativcev. Na 1.100 kvadratnih metrih lahko opazimo simulacijo dnevne svetlobe, več rastlinjakov, slapov. Stavba bi naj zdržala direkten zadetek vodikov bombe. Data Center gosti privatne serverje, med drugim tudi občutljive serverje WikiLeaksa.

Vir: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.