https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Madrid – mesto, ki ga je treba živeti

27.6.2013  

Madrid je španska prestolnica, ki očara s posebno privlačnostjo v njegovi divjosti, vznemerljivosti in neukročenosti. Mesto je namreč raznoliko in protislovno, včasih prijetno in romantično, potem spet lahkoživo in polno tveganj.


Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Ob vrvežu na vsakem koraku in živahnem nočnem življenju smo se pogosto spraševali, kako Madridčani, poleg delovnih in družinskih obveznosti, sploh zdržijo takšen tempo. Kot pravijo sami, je »Madrid je mesto, ki ga je treba živeti. Ko doživiš Madrid, nekatere stvari v življenju ne bodo nikoli več enake.« Vendar to ne velja ob jutranjih urah, ko še pozno dopoldne ne najdeš žive duše na ulicah mesta, ki naj nikoli ne bi spal.

Puerta de Sol je srce mesta, trg, od koder se ulice razprostrejo v žarkih. Tukaj najdeš znanega medveda, simbol mesta. Na tam madritskem trgu se srečujejo vse generacije in ljudje z vsega sveta in je tako ena najbolj pogostih zbirnih točk domačinov in turistov, mlajših in starejših.

Habsburški cesar Karel V. je s premestitvijo parlamenta leta 1561 in kraljeve rezidence leta 1588 iz Toleda v Madrid povzročil vzpon tega mesta, ki je čez noč postal prestolnica španskega svetovnega kraljestva. Madričani še danes imenujejo svoje staro mestno središče prijazno po Habsburžanih »El Madrid de los Austrians« oziroma po slovensko Avstrijski Madrid.

Območje okoli trga Plaza Mayor, obdano z več kot sto arkadnimi loki, v srcu tega habsburškega mesta, je danes eden najpomembnejših turističnik predelov Madrida. V sredini sedi na konju španski kralj Filip lll., ki je leta 1620 dal urediti odprti trg, a so ga zaradi požara že čez 70 let morali prenoviti. Več stoletij so tu pred okoli 50.000 gledalci uprizarjali bikoborbe in gledališke igre, razglasitve za svetnika ter sežiganje krivovercev. Balkon pekarniške hiše Case de la Panderia, katere moderne freske so nanesli šele leta 1992, je bil pred tem rezerviran za habsburške kralje in cesarja.

Španski pravljični grad je biser španske arhitekture in je delo madritskega arhitekta Venture Rodrigeza. Impozantna zgradba Palacio Real prikazuje osnovni vzorec španskega alcazarja: štirikrilni kompleks iz granita in apnenca okoli kvadratnega notranjega dvorišča in s Plazo de le Armeria pred glavnim vhodom. Ker je manj razkošna palača Zarzuela rezidenca sedanjega kraljam se Palacio Real s 3000 sobami uporablja samo še za uradne priložnosti, kot so na primer državni sprejemi.

Zanimive fasade obdajajo bulvar Gran Via, ki povezuje Calle de Alcala s Plazo de Espana in je znana kot ulica nakupov. To velemestno sprehajalno in poslovno ulico so po letu 1910 potegnili čez goščavo staromestnih ulic. Kot kakšen simbol se ob vhodu dvigajo okrogli stolpi zavarovalniških zgradb Edificio Metropolis in Grassy. Čim bolj se približujemo Plazi de Espana, tem večkrat naletimo tudi na arhitekturo ameriških zgledov.

Plaza de España je znana po spomeniku Cervantesa in njegovega najbolj znanega lika Don Kihota ter po Isabelli I., ki je skupaj s svojim možem, kraljem Ferdinandom II. Aragonskim v 15. stoletju stabilizirala tedanjo državo, prav tako pa sta financirala Kolumbovo odpravo v novi svet.

Madrid je znan po največjem številu dreves, ki ga premore katero mesto v Evropi. Povprečno naj bi imel Madridčan 15 minut hoje do enega izmed številnih parkov v mestu. Parki so idealni za popoldansko osvežitev med fontanami in steklenimi paviljoni. Lahko si celo privoščiš vožnjo s čolničkom po jezeru. Največ domačinov in številni turisti si najraje poiščejo prostor za počitek v parku Buen Retiro, kjer je posebej živahno ob nedeljah, ko se zberejo glasbeniki, prodajalci in zabavljači ter tako vsako nedeljo v parku poskrbijo za novo doživetje. V tem parku najdemo tudi kip padlega angela, na katerega so prebivalci Madrida zelo ponosni, saj je edini na svetu.

V Madridu kraljuje eden največjih klubov na svetu Real Madrid. Ob dejstvu, da se njihovi največji rivali opredeljujejo kot Katalonci, lahko z zagotovostjo trdimo, da gre za najboljši španski klub. Stadion Santiago Barnabeu danes sprejme nekaj več kot 80.000 ljudi, slovesno pa so ga odprli leta 1947. 70 let pozneje je stadion dobil 5 zvezdic in ga sedaj tudi imenujejo elitni štadion, ki je leta 2010 gostil finale Lige prvakov med Interjem iz Milana in Bayernom iz Münchna.

Tukaj domuje tudi drugi pompozni klub Athletico Madrid, ki je prav tako eden boljših španskih in evropskih klubov, vendar v senci belega baleta ne pride v ospredje, kot bi najverjetneje ob kakšnem drugem mestnem tekmecu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.