https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

CSD Murska Sobota in osnovne šole s skupnimi močmi nad nasilje v družini

03.07.2013 ob 13:00  

Center za socialno delo Murska Sobota z izvedbo strokovnih srečanj  na osnovnih šolah poskuša pripomočti k učinkovitejši pomoči in preprečevanju nasilja v družini.


Center za socialno delo Murska Sobota je v okviru Akcijskega načrta za preprečevanje nasilja v družini 2012-2013, v katerem je poudarek predvsem na preventivnih dejavnostih in osveščanju javnosti o problematiki nasilja v družini v mesecu maju in juniju izvedel strokovna srečanja v osnovnih šolah na območju UE Murska Sobota.

Strokovne sodelavke so skupaj z regijsko koordinatorko za obravnavo nasilja organizirale štiri strokovna srečanja med centrom in skupinami osnovnih šol z namenom izboljšanja medsebojnega sodelovanja in učinkovitejše obravnave nasilja v družini, še posebej v primerih, ko so žrtve nasilja otroci. Ravnateljem in šolskim svetovalnim delavcem je bil znova predstavljen Zakon o preprečevanju nasilja v družini, pri čemer so izpostavili pomembnost in dolžnost prijave s strani organov in organizacij, ki sumijo na nasilje v družini.

Pomoč potrebujejo tako žrtve kot tudi povzročitelji nasilja

žNa šolah so predstavili konkretne naloge strokovnih delavcev centra za socialno delo pri obravnavi nasilja nad otroki. Kot so pojasnili, se center takoj, ko prejme informacijo o sumu nasilja v družini, nemudoma odzove, prouči informacijo, o sumu kaznivega dejanja obvesti policijo ter izvede potrebne ukrepe za zaščito žrtve. Žrtvam se nudi svetovalna pomoč z namenom prekinitve nasilnega odnosa in povečanja varnosti. Kot so še pojasnili, center ni dolžan nuditi pomoči le žrtvam nasilja, temveč tudi povzročiteljem nasilja, ki jih je potrebno seznaniti z različnimi oblikami pomoči.

Foto: www.sxc.hu

Nasilje čim prej prijaviti

Kot je bilo povedano, so v primeru nasilja posebne skrbi deležni mladoletni otroci, saj ima doživljanje in izpostavljenost nasilju za otroke dolgoročne posledice, ki se na otrocih manifestirajo na različnih področjih, tako na čustvenem, fizičnem, socialnem kot tudi na izobraževalnem področju. Za zmanjšanje posledic je pomembno, da se nasilje čim prej zazna in prijavi.

Za učinkovito delo potrebno sodelovanje različnih institucij

Center za socialno delo družini v okviru pomoči nudi tudi socialno varstvene storitve, predvsem pomoč družini na dom in socialno varstveni program preventive. Socialno varstvena storitev pomoč družini na dom predstavlja predvsem pomoč pri urejanju odnosov med družinskimi člani in usposabljanju družine za opravljanje njene vloge v vsakdanjem življenju. Kot so povedali, pa za učinkovito opravljanje svojega poslanstva potrebujejo pomoč drugih strokovnih delavcev različnih institucij, ki bistveno lahko sami pripomorejo k učinkoviti obravnavi načrta pomoči družini.

Na srečanjih so bili predstavljeni tudi preventivni programi, ki jih izvajajo na Centru za socialno delo:  šola za starše, dnevni center za otroke in mladostnike Kekec, laična pomoč družini, v svoje delo pa vključujejo tudi prostovoljce, ki jih veseli delo z družinami, predvsem z otroci.

Dandanes problem predvsem t.i. cyber nasilje

V povezavi s problematiko nasilja v družini so spregovorili tudi o medvrstniškem nasilju, ki je med mladostniki v Sloveniji zelo razširjeno. Še posebej so izpostavili t.i. cyber nasilje, torej trpinčenje, ustrahovanje preko interneta ali mobilnih telefonov, ki mu bo v prihodnje potrebno nameniti veliko pozornosti tudi v šolah. Kot so pojasnili, je nasilje med vrstniki prešlo šolske klopi in dvorišča in se preselilo v otroške sobe preko računalnikov in mobilnih telefonov. »Postalo je subtilno, nanadzorujoče in zato še toliko bolj nevarno za odraščajoče mladostnike.«

Strokovne delavnice jeseni tudi v vrtcih in srednjih šolah

Kot pa so povedali po koncu izvedenih srečanj, so udeleženci tovrstna srečanja ocenili kot pozitivna in se tudi že dogovorili za nadaljnje sodelovanje z namenom, da se otrokom, ki so izpostavljeni nasilju, nudi resnično učinkovita pomoč. V jesenskih mesecih pa bodo izvedbo podobnih strokovnih srečanj nadaljevali še v vrtcih in srednjih šolah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.07.2013 ob 14:11 metka gost

      jas razumem vaše zgodbe apak ko se kaj zgodi se otrok nemore sam sebi postavi mej kot otrok sem sama to doživela kakšne probleme nastanejo doma v družini in zakaj tega de več ker oba sta brez službe imata slučajno 3 otrk in njim nimajo kaj dati jesti in pride do nasilja v družini in tudi otroci to vidijo kaj se doma dogaja v družini in v šoli te svari ponavljajo ker se otroci med sabo iseljujejo ko pa greš na cetru pa poveš kaj je zastvar ja rešite si to sami toliko iz moje strani

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.07.2013 ob 20:01 Živi bili pa videli gost

      Za časa Janša so bili otroci lačni, tri mesece "magistre", pa so že najbolj debeli v Evropi.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.07.2013 ob 23:08 tribuna gost

      Csd v nasilji sploj ne pomaga, dokler ne poči! Te pa znajo tuj samo z nekšimi razgovorami gnjaviti ka si nadure pijšejo, človeki v nevoli pa straji tou nikaj ne pomaga, sploj ne vejš kama se lejko v takši situaciji obrneš! Tu pri nas konkretne pomoči nega! Družino meti, ka je kelko telko ok, je v takših časih privilegij, ker je nasilja vse več.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.