https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 poletno branje

5.7.2013  

Poletje je tu, počitnice tudi. Nekateri so že na dopustu, drugi ga še pričakujejo. Za vse pa smo pripravili 10 knjig, ki vam bodo kratkočasile ležanje na plaži, v viseči mreži, na vrtu, na planinah ali v postelji. Večina knjig je prevedenih v slovenščino in na voljo v slovenskih knjižnicah, zadostijo pa vsem okusom. Pa poglejmo.

10. Eleanor & Park

Čeprav se ta knjiga uvršča v žanr mladinske literature, naj vas to ne odvrne. Dva najstniška protagonista se srečujeta z istimi težavami, s katerimi se je srečal vsak, ki je šel skozi nerodno obdobje adolescence. Eleanor & Park nas pritegne z upanjem, kot tudi s tragedijo.

9. Fin & Lady

Enajstletni Fin in njegova starejša polsestra Lady sta siroti od leta 1964, zdaj pa se morata postaviti na svoje noge. Bestseller avtorice Cathleen Schine postavi roman v obdobje zmede in nezadovoljstva - gibanje za državljanske pravice med Vietnamsko vojno - za dva lika, ki se morata prebijati skozi lastni zmedeni in nenadno spremenjeni življenji.

8. The Fault in Our Stars (Krive so zvezde)

Najnovejši roman Johna Greena se loti težke tematike: spopadanje s smrtno boleznijo kot najstnik. Čustveni detajli in teme romana prispevajo k melanholičnemu realizmu, ki je redek v mladinski literaturi, hkrati pa obdrži Greenov značilen smisel za humor. Shailene Woodley bo igrala glavni lik Hazel v filmski adaptaciji režiserja Josha Boona.

7. Divergent

Ste oboževali The Hunger Games (Arena smrti)? Potem morate prebrati serijo romanov Divergent, avtorice Veronice Roth, in umirali boste za tretjo knjigo, Allegiant, ki bo izšla letos oktobra. Beatrice Prior živi v distopičnem Chicagu, kjer je svet razdeljen na pet frakcij. Po testu, ki svetuje izbiro frakcije, se mora vsak šestnajstletnik odločiti za frakcijo, kateri bo pripadal celo življenje - izbrati družino ali jo zapustiti. Celo Beatrice sama je presenečena nad svojo izbiro.

6. The Hobbit

Film Hobbit: The Desolation of Smaug bo izšel Decembra letos, zato je najboljši način za pripravo, da preberete J. R. R. Tolkienov preddel Gospodarja Prstanov. Klasičen fantazijski roman vas bo navdušil, kot tudi prihajajoča filma izpod rok režiserja Petra Jacksona.

5. The Casual Vacancy (Nadomestne volitve)

Čeprav nov roman J. K. Rowlingove nima zveze z njenim super znanim Harryjem Potterjem, bo s svojim tragikomičnim tonom zadovoljil ljubitelje malenkost sprijene in pomenljive literature. Prepričljivo osvetli temačno problematiko, kot so družbeni razredi, politika, droge, prostitucija in posilstvo na nenavadno zabaven način.

4. A Game of Thrones (Igra prestolov)

Bodimo pošteni: koliko vas dejansko ve o čem se gre v HBO-jevi nanizanki Igra prestolov? Vsi odgovori na vašo zmedenost, zanimanje in goreča vprašanja so dobesedno zapisani v seriji Georga R. R. Martina A Song of Ice and Fire (Pesem ledu in ognja). Čeprav knjige zgledajo zajetne in zastrašujoče, se jih lahko bere, napetost pa vas bo obdržala pokonci, ko boste nestrpno brali o tem, kdo preživi in kdo umre.

3. Bossypants

Tina Fey jo je napisala. In če to ni dovoljšen razlog, da preberete to zelo zabavno knjigo... Feyine komedijske sposobnosti so nedvomno legendarne. Ta avtobiografija je en sam smeh in neskončna zabava, kot je bilo njeno delo na Saturday Night Live in 30 Rock.

2. The Great Gatsby (Veliki Gatsby)

Je kakšen boljši način priprave na filmsko adaptacijo Velikega Gatsbyja izpod rok režiserja Baza Luhrmanna, kot branje klasike F. Scotta Fitzgeralda? Čeprav skoraj vsaka srednja šola predela to knjigo, ne škodi, če še enkrat preberemo to čudovito napisano, napeto in pomenljivo zgodbo.

1. Lets Explore Diabetes With Owls

V svetu komičnega avtobiografijskega pisanja skoraj ni boljšega od Davida Sedarisa - če sploh je kaj boljšega. Njegova najnovejša kolekcija zgodb iz otroštva in odraslega življenja ni izjema. S spreminjanjem svoje tipične rutine zabavno dela satiro iz peščice stereotipskih Američanov v šestih leposlovnih esejih, ki so raztreseni po celotni knjigi. Lets Explore Diabetes With Owls bo pravšnji dodatek k vsakogaršnjemu seznamu poletnega branja.

Vir: thecelebritycafe.com

Slike: splet

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2013 ob 15:46 Miša gost

      Nekak so nej po mojem okosu. Za poletno branje pašejo bole kakše romantične zadevice .. :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.