https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Ali sadje redi?

17.7.2013  

Poletje je čas, ko imamo na razpolago celo paleto raznovrstnega sadja. Bogato je z vitamini, a tudi s sladkorji, zato se pogosto poraja vprašanje -  se bomo ob uživanju sadja zredili? Pa poglejmo, kakšna je resnica. 

Sadje sicer vsebuje sladkor, a ne gre zanemariti dejstva, da je bogato s številnimi pomembnimi in zdravju koristnimi hranili. Če ga uživamo zmerno, torej večkrat na dan v zmernih količinah in smo fizično aktivni, deluje za naše celice kot gorivo in ne kot živilo, zaradi katerega bi se zredili.

Nutricionisti so celo ugotovili, da imajo ljudje, ki pojedo več porcij sadja, nižji indeks telesne mase, kot tisti, ki jih pojedo manj. Vzroke za te raziskave sicer niso našli, a domnevajo, da je krivo dejstvo, da ti ljudje sadje nadomeščajo z visoko kaloričnimi sladicami.

Raziskave celo kažejo, da uživanje sadja vodi do ožjega pasu, nižjega nivoja maščob v telesu, pa čeprav ne zaužijete nič manj kalorij. Ključ pa je treba iskati v kvaliteti kalorij.

Sadje je bogato z vodo in vlakninami

Zaradi visoke vsebnosti vode in vlaknin je naravni sladkor manj skoncentriran kot sladkor v sladicah. Tako na primer skodelica jagod vsebuje 7 gramov sladkorja, medtem ko žlica javorjevega sirupa vsebuje 13 gramov sladkorja, žlica meda 17 gramov, gumijasti medvedki od 17 do 21 gramov, dva decilitra sladke gazirane pijače pa 20 gramov sladkorja.

Sadje bogato s številnimi antioksidanti

Čeprav boste tako v sadju kot zelenjavi našli številne vitamine in minerale, pa boste z izključevanjem sadja iz jedilnika zmanjšali vnos številnih antioksidantov. Ne le to, že z izključevanjem določene skupine sadja, lahko preprečite, da bi telesu zagotovili zadostno količino teh pomembnih snovi, ki varujejo pred številnimi boleznimi. Antioksidanti, ki jih dobimo z uživanjem koščičastega sadja (češnje, breskve, slive) se namreč razlikujejo od tistih v jabolkih ali hruškah ali v citrusih (pomaranče, grenivke, mandarine), meloni, jagodičevju (jagode, maline, borovnice, robide) in tropskem sadju (banana, mango, papaja). Naše telo pa potrebuje različne vrste antioksidantov.

Pomembno je uživati torej široko paleto sadja, v istem obroku sadja je priporočljivo poseči po različnih vrstah sadežev.

Za lepo kožo

Zadnja raziskava, ki je spremljala prehrano 35 ljudi, je pokazala, da so bili ljudje, ki so zaužili več sadja in zelenjave na dan, ocenjeni kot bolj privlačni. V študiji so prosili prostovoljce naj na podlagi fotografij ocenijo videz različnih ljudi in tisti, ki so v povprečju zaužili 2,9 porcij sadja in zelenjave na dan, so bili ocenjeni kot zdravega videza, tisti, ki so zaužili 3,3 porcij sadja in zelenjave na dan, pa kot bolj privlačni.

Sadje z vsebnostjo antioksidantov povečuje prekrvavitev kože, zmanjša kožno pigmentacijo, daje sijočo polt, saj tudi varuje pred prostimi radikali, sončnimi žarki, cigaretnim dimom ter onesnaženju.

Sadje za energijo

Zaradi vsebnosti  sestavljenih sladkorjev, ki se tudi počasneje sproščajo od enostavnih, uživanje sadja napolni z energijo. Znanstveniki so ugotovili, da na primer banane zelo opremijo človeka pred športnim podvigom z zaželjeno energijo, antioksidanti, vpliva pa tudi na dvig dopamina, ki ima pomembno vlogo pri razpoloženju in celo debelosti.

Če torej uživamo sadje nekajkrat na dan v zmernih količinah in kombiniramo več vrst sadja v enem obroku, nam bo to več kot koristilo. Napolnilo nas bo z potrebno energijo pred umskimi in fizičnimi napori, nas obogatilo s pomembnimi hranili, antioksidanti ter povzročili posledično, da se na ta način ne bomo redili, ampak bomo shujšali. 

Vir: vizita.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.