https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Stanko Polanič: »Za potop velikih gradbenih podjetij so krivi direktorji, ne pa kriza«

26.07.2013 ob 12:52  

V intervjuju za siol.net Stanko Polanič, večinski lastnik Intering Holdinga, ki ima v lasti gradbeno skupino SGP Pomgrad, pravi, da je posel brez dobre povezave z državnim uradnikom težko dobiti. Obenem se sprašuje, ali sploh obstaja volja, da rešimo Slovenijo.


Polanič meni, da je slovensko gradbeništvo kos vsem načrtovanim infrastrukturnim projektom, da pa imamo težave zaradi bank. Pravi, da nas čaka še veliko nasedlih nepremičninskih projektov in da bi se lahko tudi zaradi tega nepremičnine pocenile.

Glede težav v gradbeništvu pravi, da lahko še pričakujemo slabe novice, ter da je to za gradbeništvo normalno. Obenem dodaja, da za gradbeništvo nikoli ne moreš vedeti, ali je očiščeno. Tudi zaradi sorazmerno visokih tveganj, povezanih z unovčevanjem bančnih jamstev.

V Sloveniji težave povzroča neustrezna zakonodaja

V intervjuju omenjajo, da kljub temu, da je šlo avstrijsko podjetja Alpine Bau v stečaj, vsi delavci ne bodo ostali brez dela, saj jih je z že začetimi projekti že prevzelo drugo podjetje. Zakaj se to ne dogaja pri nas, in delavci ostajajo na cesti, Polanič odgovarja, da gre za neustrezno zakonodajo, ki nam to onemogoča. »V Avstriji, Nemčiji in skoraj vsej severni Evropi podjetja pri večjih projektih ustanovijo novo podjetje. V njem si vsa udeležena podjetja razdelijo vložek, jamčijo z vsem svojim premoženjem in nato prek tega vodijo projekt. Vsi partnerji so enakovredni, ne glede na to, kolikšen del je vsako podjetje na začetku prispevalo, razlika je le v tem, da bo tisti, ki je vložil manj, po končanem projektu imel manj dobička ali izgube. In ta sistem omogoča, da se lahko, če gre eno podjetje od ustanoviteljev nove družbe v stečaj, delo nemoteno nadaljuje«, pojasni, ter nadaljuje: »Pri nas to ni mogoče, saj pri nas večje projekte gradimo po načelu konzorcionalnih pogodb, kar pomeni, da so v konzorciju vodilni partner, ki je nosilec posla, ter še en, dva ali trije tako imenovani partnerji, ki pa so v resnici podizvajalci«.

Zakaj se v teh primerih ne zgledujemo po tujini, Polanič pravi, da zato, ker velikim igralcem način arge pogodb ni ustrezal, ne SCT-ju, ne Primorju, ne Vegradu. Ta podjetja namreč niso želela imeti enakovrednih partnerjev, ker v nasprotnem primeru ne bi mogla vzpostaviti podizvajalskega odnosa in z njim ne bi mogla služiti.

Polanič: »To, da ni izvajalcev, je izmišljotina«

O slovenskem gradbeništvu pravi, da če gledamo številke, sploh ni tako kritično, kljub temu da je realizacija poslov upadla za okoli polovico. V razvitem gospodarstvu namreč gradbeništvo dosega od štiri do šest odstotkov bruto domačega proizvoda. V Sloveniji imamo zdaj letno realizacijo okoli 1,5 milijarde evrov, kar pomeni okoli štiri odstotke. In kot sam pravi, to ni slabo.

Na vprašanje, ali lahko Slovenci sami zgradimo večje infrastrukturne projekte, odgovarja, da lahko. »To, kar se govori v zadnjih letih, da nimamo izvajalcev za posamezne faze del, ni resnica. Vse to je izmišljotina in preprosto ni res. Imamo jih. Vendar je treba biti pošten, da tudi v najboljših letih nekaterih stvari niso delala domača podjetja. Za tunele sta na primer SCT in Primorje vedno najemala podizvajalce iz tujine«, pojasni glede izvajalcev.

S starimi referencami se ne moreš prijavljati na razpise

Glede referenc, ki jih podjetja lahko izgubijo, ker v zadnjih letih niso delala večjih projektov, in težav v zvezi s tem, Polanič meni, da je treba je vedeti, da večina naših gradbincev deluje doma, kjer pa projektov ni. »Reference so ogrožene, če v kratkem ne bo premika na področju investicij. Dejstvo je, da reference zastarajo v petih do sedmih letih, s starimi referencami se ne moreš prijavljati na razpise«, še doda.

Državni posel je težko dobiti brez povezav

Glede trenutne situacije in vloge države Polanič meni, da bi se v Sloveniji lahko vse uredilo, a je vprašanje, ali sploh obstaja volja. Obenem dodaja, da se mora država kot naročnik vesti kot dober vlagatelj in postaviti jasna pravila igre, da ne bi prevladovale metode poslovanja izpod mize. »Nelogično je, da lahko danes prek javnega razpisa podjetje z nekaj zaposlenimi in letnimi prihodki okoli 800 tisoč evrov dobi pet- ali šestmilijonski posel. Jasno je, da je to mogoče le z dobro povezavo z državnim uradnikom«, o povezavah podjetij z državnimi uradniki pravi Polanič, ter dodaja: »Nihče me ne more prepričati, da lahko podjetje s tremi zaposlenimi izpelje šestmilijonski projekt. Nihče se ne vpraša, kako bo to podjetje dela sploh izvedlo«.

Pri tujih bankah takšna mala podjetja jamstva za tako velik projekt ne bi dobila

Polanič še pravi, da se nihče od odgovornih na naših uradih, ministrstvih in agencijah ne vpraša, kakšno tveganje prevzema država, ko podjetju daje posel velikosti šestkratnika njegove realizacije. Nihče od teh se ne vpraša, ali bo to sposobno narediti, banka pa, zakaj sploh daje jamstvo za takšen projekt. Pri tujih bankah jamstva zagotovo ne bi dobilo, pri državnih bankah NLB, NKBM, Abanki pa lahko.

Za potop velikih gradbenih podjetij so krivi direktorji, ne pa kriza

Glede gradbenega sektorja in krize Polanič pravi, da je prepričan, da so največje gradbince v propad vodili prav njihovi direktorji, ne kriza. »V največjih podjetjih smo imeli namreč vodstveno strukturo, ki je prihajala iz nekih drugih časov, drugega okolja, kjer je bila država sorazmerno večja. Država, v kateri smo živeli, je imela dober sloves v nerazvitem tretjem svetu in naša podjetja, ki so bila organizacijsko boljša od tekmecev iz Jugoslavije, so to znala izkoristiti. Znani so iraški projekti. Po tem pa so ti vodilni ljudje zrasli in so mislili, da so vsemogočni. Vendar so pozabili, da so ti časi mimo, da za njimi ne stoji več država in da živimo v bistveno manjši državi«, pojasni delovanje vodstvenih struktur.

Preboj našega gradbeništva v tujino je bil iluzija

Glede tega, ali je politika kaj naredila za gradbeni sektor, pravi, da so po izbruhu krize naši politiki začeli sanjariti, da bi zmogljivosti izvozili v tujino, a so pozabili, da moraš za to izpolnjevati nekatere pogoje. Kot pojasnjuje Polanič, moraš imeti investicijski potencial za delo v tujini, tega pa nismo imeli. Moraš biti stroškovno učinkovit. Tudi to nismo imeli. Prav tako nismo bili konkurenčni in nismo imeli novih tehnoloških rešitev. »Preboj našega gradbeništva v tujino je bil iluzija. Pahor se je fotografiral z Gadafijem in govoril o velikih poslih, a ni bilo nič«, je še povedal Polanič.

Nekatere nepremičnine se bodo zagotovo pocenile

Glede tega, da banke ne financirajo nepremičninskih projektov Polanič pravi, da naše banke zdaj menijo, da nepremičninskih projektov sploh ne financirajo. To je bila nekakšna direktiva, tako da novih projektov ni. »Dejstvo pa je, da težav, če bi naše banke v preteklosti financirale projekte z zdravo kmečko logiko, danes ne bi bilo. Vendar so takrat tudi banke umetno vzdrževale kupno moč, ki je že v najboljših časih ni bilo toliko, kot bi si je želele«, dodaja o delovanju bank.

O kakšnih nasedlih nepremičninskih projektih pa bomo še po njegovem mnenju zagotovo slišali, saj so po vsej Sloveniji zaloge neprodanih stanovanj velike. Polanič ob tem pove, da so v težavah predvsem tisti investitorji, ki so večino projekta financirali z bankami. Kar nekaj je namreč takšnih, ki so imeli le med pet in deset odstotkov lastnih sredstev in ti, če še niso propadli, so danes zelo blizu konca.

Glede cen nepremičnin pa pove, da bodo nekateri investitorji z visokimi cenami še čakali, a je vprašanje, koliko časa lahko še zdržijo, saj je to odvisno od financiranja. Po drugi strani pa bodo banke prisiljene prodajati zastavljene nepremičnine po bistveno nižjih cenah. »Nekatere nepremičnine se bodo tako zagotovo pocenile«, zaključi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.07.2013 ob 13:58 gost- prekmurec gost

      Bravo, vse je res.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.07.2013 ob 16:21 gost gost

      ja dobro govori polanič ,dela pa nasprotno, še dan danes vemo da je v stečaj šlo podjetje mesne industrije , pa pomurski tisk in sograd , nekoč podjetje gradbenega velikana sobota , HHHHHHH SMO MORDA ZASPALI gospod , IN KOLIKO je zdaj v vaši rokah pa dajmo pokašite vaše sposobnost in pomurskim delavcam povrnite gradbeno orodje in naj delajo saj so delavni ljudje , le realnost morejo videti v očeh DELODAJALCA , ne pa ko imamo dovol zapremo firmo

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2013 ob 20:37 gost gost

      g.Stanko, ta vaša izjava je za vas kot samomor iz zasede.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.07.2013 ob 20:56 piki gost

      jaz delam v eni priznani virmi v pomurju ki se okvarja z delom gradbenistvom in dobim na uro samo placano 2 22 centov kako ni sram take firme in delodajalce ki dajajo tako slabo placo na uro zalostno a resnicno

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.07.2013 ob 20:59 pikov gost

      jaz delam v eni firmi ki se ukvarja z gradbenistvom in dobim na uro samo 2 22 centov in to ni samo zdaj kriva ta kriza ali pa kaj drugo krivi so delodajalci ko delavcam tako slabo placajo na uro in pol se mores imeti svoj lastni prevoz za delo v okolici prekmurja ali pa kje drugje v sloveniji

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.07.2013 ob 0:59 RobinHood gost

      Vsa pohvala Stanko, ker si povedal resnico. Kakšna kriza neki? Vodilni v firmah so firme uničili. Nekateri načrtno, spet drugi z napačnimi odločitvami. In resnica okrog pridobivanja poslov. Dobro je povedal, da brez korupcije na žalost ne gre v naši državi. Stanko, ena stvar ti še manjka. Da boš delavce bolj pošteno plačal in boš imel svoje, da jih ne boš najemal.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.07.2013 ob 9:20 robihut gost

      kak se dela pametnoga, samo njega je nej bilo nindre polek,..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.07.2013 ob 9:39 joco gost

      dragi moji vse to je delno res kar pišete. kdor pošteno dela ,tudi pošteno zasluži. pri nas v pomgradu pa je trićetrt takih da jim je glavno da čas mine in ne odgovarjajo za nobeno stvar.samo se šlepajo pa bi potem imeli radi večje plače. pa naj gredo v tujino vrata so jim odprta... takih tam ne rabijo.......

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.07.2013 ob 11:10 gost gost

      joco to si pa ti odgovoren če vidiš da se negdo šlepa ga je treba dat na čevel , pa po drugič rasmišljal če bo dobo 250,eur ali 700 na mesec, to ni razlog dafirma gre v stecaj , denarja je še preveč ampak razdeliti ga je treba , ne pa ENI VOZIJO AVIJONE ,DRUGI PA NIMAJO ZA PREŽIVET, ti si še nazaj 100 let

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      02.08.2013 ob 15:39 Pomurec gost

      Polanič razmišlja realno in pove neka dejstva pred katerimi si je javnost zakrivala oči. Vprašanje pa je , kako to da ve za vse te "zgodbe" pa ni ničesar ukrenil. Dosti zadev je že povedal in se nič ni zgodilo. Zanimivo...... Posebej zanimiva je izjava »Nihče me ne more prepričati, da lahko podjetje s tremi zaposlenimi izpelje šestmilijonski projekt. Nihče se ne vpraša, kako bo to podjetje dela sploh izvedlo«. Kako je on začel.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.